АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вартість дисконтної облігації

Читайте также:
  1. Вартість і ціна товару «робоча сила»
  2. Вартість купонної облігації
  3. Дохід підприємства. Додаткова вартість і прибуток підприємства
  4. Майбутня та теперішня вартість грошей.
  5. Собівартість сортування, рециклінгу, утилізації, знешкодження, захоронення ТПВ.
  6. Теорії, що визначають вартість (цінність) товару. Закон вартості
  7. Що відображає залишкова вартість основних засобів?

За облігаціями з нульовим купоном грошові надходження протягом усього періоду обігу облігації, за винятком моменту її погашення, відсутні (дорівнюють нулю). Тому вартість такої облігації визначається з урахуванням відсутності процентних платежів за такою формулою (формула 7.30):

(7.30)

де Р – вартість дисконтної облігації;

r ‑ необхідна ставка прибутковості (дисконтна ставка);

F ‑ номінальна вартість облігації, яка виплачується при погашенні;

t – кількість періодів;

Якщо строк обігу (строк до погашення) дисконтної облігації менше 1 (одного) року, то її вартість визначається за такою формулою (формула 7.31):

(7.31)

де F ‑ номінал облігації (ціна погашення);

t ‑ кількість днів до погашення.

Чим менше строк до погашення дисконтної облігації, тим ближче її вартість до номіналу.

Ризик процентної ставки ‑ ризик, що виникає для власників облігацій через коливання ринкових процентних ставок. Зміна рівня цього ризику й при рівності інших показників:

ü чим довше строк до дати погашення, тим більше ризик процентної ставки;

ü чим нижче купонна ставка, тим більше ризик процентної ставки.

Прибутковість облігації вимірюється у відсотках, а зміна прибутковості часто вимірюється в базисних пунктах (BP). Наприклад, якщо прибутковість упала з 18,4% до 17,9%, то можна сказати, що вона впала на 50 базисних пунктів (Basis Point).

Очікувана прибутковість за дисконтними облігаціями визначається за такою формулою (формула 7.32):

(7.32)

де rобл – прибутковість за дисконтними облігаціями;

Р – ціна купівлі дисконтної облігації;

F ‑ номінал облігації;

n ‑ кількість років до погашення.

Прибутковість дисконтної облігації зі строком до погашення менше року визначається за такою формулою (формула 7.33):

(7.33)

де t ‑ кількість днів до погашення.

Поточна прибутковість облігації (Current Yield) характеризує виплачуваний річний відсоток на суму, яка виплачується при придбанні облігації, тобто на вкладений у цей момент капітал. Поточна прибутковість облігації розраховується за такою формулою (формула 7.34):

(7.34)

де c – купонний платіж.

Ціна облігації та її прибутковість завжди змінюються в протилежних напрямах; ціна слугує головним показником, який приводить поточну прибутковість відповідно до загального рівня процентних ставок і відповідно до прогнозу їх зміни.

РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 7

Кожний цінний папір, що котирується на фондовому ринку, може мати 2 (дві) основні характеристикирівень прибутку й відповідний йому ризик. Ризик ‑ це термін для позначення мінливості й невизначеності, пов’язаної з вартістю інвестицій наприкінці періоду, для позначення непевності й невизначеності одержання доходу від цих інвестицій. Ризикові активи ‑ це активи, прибутковість яких у майбутньому невизначена. Умовно безризиковими активами (risk-free) називають активи, за якими в момент придбання чітко відома майбутня прибутковість у момент погашення. Як правило, це короткострокові державні облігації.

Аналіз ризиків можна класифікувати на 2 (два) основних види: 1) кількісний аналіз дозволяє оцінити чисельне значення розмірів окремих ризиків і ризику проекту або конкретного цінного паперу; 2) якісний аналіз дозволяє оцінити фактори ризику, ризик етапів, робіт і операцій, при виконанні яких ризик виникає, тобто виділити потенційні області й дії ризику.

Будь-який фінансовий ризик складається із 2 (двох) компонентів: 1) систематичний ризик; 2) несистематичний ризик. Систематичний (недиверсифіковаиий)ризик показує, у якому ступені проявляється ризик, який пов’язаний із загальним характером поведінки ринку, це ризик падіння ринку цінних паперів у цілому (зниження цін на ньому). Несистематичний (диверсифікований)ризик ‑ це ризик, який пов’язаний із володінням цінним папером конкретного емітента, його називають неринковим ризиком. Цей вид ризику властивий конкретному об’єкту інвестування або діяльності конкретного інвестора.

Розглядаючи вартість грошей у часі прийнято використовувати два основних поняття ‑ майбутня вартість грошей і теперішня вартість грошей. Існує інвестування під прості й складні відсотки. При інвестуванні під простий відсоток процентний дохід на отримані (або нараховані) відсотки не нараховується. Процес нарахування відсотків не лише на основну сумуінвестицій, а й на відсотки, отримані в попередні періоди, називається капіталізацією відсотків.

Основними принципами визначення дисконтної ставки (експертний метод) виступають: 1) із двох майбутніх платежів більш високу ставку має той, що надійде пізніше; 2) чим нижче певний рівень ризику, тим нижча ставка дисконту призначається. За західними нормами прийнято приблизно таку відповідність ризику й дисконтних ставок: високому ризику відповідає дисконтна ставка 19% і більше, середньому ризику ‑ 10%, низькому рівню ризику відповідає дисконтна ставка 5%; 3) якщо загальні процентні ставки на ринку зростають, то зростають дисконтні ставки.

Компонування ‑ це нарахування складних відсотків частіше, ніж один раз на рік. При цьому якщо складний відсоток нараховується частіше, ніж один раз на рік, то дійсна вартість суми падає.

Грошовий потік (cash flow) ‑ показник, що характеризує ефект інвестицій у вигляді грошових коштів, які повертають інвесторові. Грошовий потік надходить у вигляді додаткового чистого прибутку.

Основні методи розрахунків для визначення доцільності інвестицій: 1) визначання періоду окупності; 2) розрахунок середньої ставки доходу (середньої норми прибутку; ROI-аналіз); 3) визначення чистої наведеної (дійсної) вартості та внутрішньої норми прибутку; 4) визначення індексу рентабельності.

В аналізі інвестиційного проекту з використанням методики чистої дійсної вартості потрібно враховувати такі основні дані: 1) початкові витрати (інвестиції); 2) чисті грошові потоки; 3) життєвий цикл інвестицій; 4) вартість капіталу; 5) часткова амортизація основних фондів.

Чиста дійсна (наведена) вартість майбутніх грошових потоків – 1) дійсна вартість майбутніх грошових потоків від проекту (доходів) мінус дійсна вартість початкових інвестицій у проект (витрат); 2) різниця між ринковою вартістю проекту й витратами на його реалізацію.

При визначенні чистої дійсної вартості, виникають 3 (три) випадки: 1) ЧДВ (NPV) < 0 (значення ЧДВ негативне ‑ проект рекомендується відхилити); 2) ЧДВ (NPV) > 0 (значення ЧДВ позитивне ‑ проект приймається); 3) ЧДВ (NPV) = 0. Значення дисконтної ставки, за якої ЧДВ дорівнює нулю, називається внутрішньою нормою дохідності (внутрішньою нормою прибутку). Внутрішня норма дохідності (IRR) інвестиційного проекту (внутрішня норма прибутку) ‑ це ставка дисконту, за якої дійсна вартість грошових потоків дорівнює інвестиціям і дійсна вартість інвестиційного проекту дорівнює нулю.

Ануїтет ‑ серія платежів, зроблена у фіксовані інтервали часу за певну кількість періодів. Ануїтетні платежі можуть бути: 1) щорічними; 2) піврічними; 3) щоквартальними; 4) за інші проміжки часу. Таку систему платежів ще називають рентою. Платежі за ануїтетом можуть бути: 1) звичайні (відстрочені, постнумерандо) – надходять наприкінці кожного періоду; 2) авансовані (пренумерандо) – надходять на початку періоду. Майбутня вартість ануїтету визначається як сума майбутніх вартостей усіх виплат за певну кількість періодів. Майбутня вартість ануїтету показує, який розмір матиме капітал, що внесено у вигляді членів ануїтету (серії платежів) через рівні проміжки часу протягом строку ануїтету разом із нарахованими відсотками. Дійсна вартість ануїтету визначається як сума дійсних вартостей виплат за ануїтетом за певну кількість періодів. Дійсна вартість ануїтету показує, яку суму варто було б мати спочатку, щоб, розділивши її на рівні внески, можна було забезпечити одержання майбутньої вартості ануїтету, за умови, що на ці рівні внески (платежі) весь строк нараховувалися б установлені відсотки.

Вічний ануїтет (вічна рента) ‑ визначена сума грошей, що надходить постійно з регулярною періодичністю. Відомими прикладами вічної ренти виступають: 1) консоль вічна облігація, що була понад 200 років тому випущена британським урядом для консолідації старих боргів і донині обертається на ринку; 2) дивіденди за привілейованими акціями.

Ставка прибутковості (прибутковість) процентна зміна добробуту інвестора протягом періоду від початку до кінця року.

Ринкова (курсова) ціна акції ‑ це ціна, за якою акція продається на вторинному ринку. Існує також така категорія, як справедлива ринкова вартість. Курс акції –відношення ринкової ціни акції до номіналу у відсотках. Розмір курсу вимірюється в процентних пунктах. Внутрішня вартість акції розглядається як дійсна (наведена) вартість усіх майбутніх потоків коштів, які, ймовірно, отримає власник цього цінного паперу за найближчі кілька років.

Для обчисленнявнутрішньої (дійсної) вартості акційвраховуються 3 (три) величини: 1) очікувана ціна продажу акцій наприкінці інвестиційного періоду (фундаментальний аналіз); 2) дивіденди за певний інвестиційний період (як правило, максимальний строк – 5 (п’ять років); 3) ставка дисконтування.

Показник капіталізованої вартості акцій (показник капіталізації) ‑ сумарна ринкова вартість акцій корпорації при їх поточній ринковій (курсовій) ціні. Капіталізація ‑ це показник, який характеризує обсяг капіталу компанії у вигляді ринкової оцінки її акцій. Дохід (прибуток) на акцію ‑ це прибуток (чистий дохід, як уважається за західними нормами) у розрахунку на одну просту акцію в обігу, що залишається в розпорядженні компанії після відрахування всіх витрат, податків і дивідендів за привілейованими акціями і є максимальною сумою, що може бути виплачена як дивіденд на просту акцію за звітний рік. Зростання прибутку на одну акцію забезпечує інвесторам зростання доходу й капіталу, заради чого й купуються акції.

Коефіцієнт ціна-дохід (Р-Е Ratio) (мультиплікатор доходу) встановлює зв’язок між ринковою (курсовою) ціною акції й розміром чистого доходу компанії, що припадає на одну її акцію. Величина чистого доходу компанії (Earnings per Share) визначається шляхом розподілу чистого доходу компанії на кількість акцій компанії, що перебувають в обігу.

Номінальна вартість облігації (Maturity Value, Face Value) ‑ це основна сума боргу за облігаціями або сума її погашення. Купонна прибутковість (Coupon) ‑ це норма відсотка, що зазначена на купонній облігації й (або) обговорена умовами випуску, яку емітент зобов’язується сплатити за кожним купоном. Строк до погашення (Term to Maturity) ‑ період після закінчення якого емітент облігації зобов’язаний повністю виплатити отриманий за облігацією кредит (звичайно номінал облігації) і зробити останній процентний платіж.

Погашення випуску облігацій може здійснюватися одночасно в зазначену дату, або протягом певного періоду. Дисконтні (безкупонні) облігації ‑ облігації, за якими протягом усього строку до погашення не провадиться купонних виплат (виплата доходу здійснюється при погашенні). Ринкова (курсова ціна) ‑ це ціна, за якою облігація котирується на ринку. Курс облігації ‑ відношення ринкової ціни облігації до її номінальної вартості, що виражається у відсотках. Курс облігації підраховується у відсотках, але, як правило, знак відсотків не ставиться й ця величина виражається в процентних пунктах.

Для того щоб визначити ймовірну вартість облігації з урахуванням майбутніх купонних платежів і погашення номіналу, використовується дисконтний грошовий потік і як дисконтна ставка застосовується значення необхідного рівня прибутковості. Вартість купонної облігації дорівнює сумі: 1) дійсної вартості всіх купонних виплат, які будуть отримані до моменту погашення або дострокового викупу (якщо це передбачено умовами емісії); 2) дійсної вартості номіналу, що буде отриманий у момент погашення (дострокового викупу).

Ризик процентної ставки ‑ ризик, що виникає для власників облігацій через коливання ринкових процентних ставок. Зміна рівня цього ризику й при рівності інших показників: 1) чим довше строк до дати погашення, тим більше ризик процентної ставки; 2) чим нижче купонна ставка, тим більше ризик процентної ставки. Ціна облігації та її прибутковість завжди змінюються в протилежних напрямах; ціна слугує головним показником, який приводить поточну прибутковість відповідно до загального рівня процентних ставок і відповідно до прогнозу їх зміни.

СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 7

Ануїтет ‑ серія платежів, зроблена у фіксовані інтервали часу за певну кількість періодів.

Ануїтет із нерівномірним грошовим потоком (змінна рента) ‑ грошовий потік, регулярні (періодичні) надходження якого відрізняються між собою за величиною (члени ануїтету не є постійними величинами).

Безризикові активи (risk-free) ‑ активи, за якими в момент придбання чітко відома майбутня прибутковість у момент погашення.

Вічний ануїтет (вічна рента) ‑ визначена сума грошей, що надходить постійно з регулярною періодичністю.

Внутрішня вартість акції ‑ дійсна (наведена) вартість усіх майбутніх потоків коштів, які, ймовірно, отримає власник цього цінного паперу за найближчі кілька років.

Внутрішня норма дохідності (IRR) інвестиційного проекту (внутрішня норма прибутку) ‑ це ставка дисконту, за якої дійсна вартість грошових потоків дорівнює інвестиціям і за якої чиста дійсна вартість інвестиційного проекту дорівнює нулю.

Грошовий потік (cash flow) ‑ показник, що характеризує ефект інвестицій у вигляді грошових коштів, які повертають інвесторові.

Дисконтна ставка ‑ це ставка відсотка, за якою майбутня вартість грошей доводиться до дійсної їх вартості, тобто за якою здійснюється процес дисконтування.

Дисконтні (безкупонні) облігації ‑ облігації, за якими протягом усього строку до погашення не провадиться купонних виплат (виплата доходу здійснюється при погашенні).

Дисконтування ‑ процес винайдення дійсної вартості (початкової) з майбутньої вартості.

Дохід (прибуток на одну акцію) (Earnings per Share, EPS) ‑ це прибуток (чистий дохід, як уважається за західними нормами) у розрахунку на одну просту акцію в обігу, що залишається в розпорядженні компанії після відрахування всіх витрат, податків і дивідендів за привілейованими акціями і є максимальною сумою, що може бути виплачена як дивіденд на просту акцію за звітний рік.

Капіталізована вартість акцій (показник капіталізації, Market Capitalization) ‑ сумарна ринкова вартість акцій корпорації при їх поточній ринковій (курсовій) ціні.

Компонування ‑ це нарахування складних відсотків частіше, ніж один раз на рік.

Консоль ‑ вічна облігація, що була понад 200 років тому випущена британським урядом для консолідації старих боргів і донині обертається на ринку.

Купонна прибутковість (Coupon) ‑ це норма відсотка, що зазначена на купонній облігації й (або) обговорена умовами випуску, яку емітент зобов’язується сплатити за кожним купоном.

Курс акції –відношення ринкової ціни акції до номіналу у відсотках.

Курс облігації ‑ відношення ринкової ціни облігації до її номінальної вартості, що виражається у відсотках.

Номінальна вартість облігації (Maturity Value, Face Value) ‑ це основна сума боргу за облігаціями або сума її погашення.

Ризик ‑ це термін для позначення мінливості й невизначеності, пов’язаної з вартістю інвестицій наприкінці періоду, для позначення непевності й невизначеності одержання доходу від цих інвестицій.

Ризик процентної ставки ‑ ризик, що виникає для власників облігацій через коливання ринкових процентних ставок.

Ризикові активи ‑ це активи, прибутковість яких у майбутньому невизначена.

Ринкова (курсова) ціна акції ‑ це ціна, за якою акція продається на вторинному ринку.

Ставка прибутковості (прибутковість) ‑ процентна зміна добробуту інвестора протягом періоду від початку до кінця року.

Строк ануїтету ‑ час від початку реалізації ануїтету до моменту виплати останнього платежу.

Строк до погашення (Term to Maturity) ‑ період після закінчення якого емітент облігації зобов’язаний повністю виплатити отриманий за облігацією кредит (звичайно номінал облігації) і зробити останній процентний платіж.

Чиста дійсна (наведена) вартість майбутніх грошових потоків (Net Present Value ‑ NPV) – 1) дійсна вартість майбутніх грошових потоків від проекту (доходів) мінус дійсна вартість інвестицій у проект (витрат); 2) різниця між ринковою вартістю проекту й витратами на його реалізацію.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 7

1) Назвіть дві основні характеристики цінного паперу.

2) Що таке ризик?

3) Дайте визначення поняття «безризикові активи».

4) З яких двох компонентів складається фінансовий ризик?

5) Наведіть формулу Фішера.

6) Що означає премія за ліквідність?

7) За якою формулою обчислюється нарахування простих відсотків?

8) Що таке ставка розміщення?

9) Що таке ставка дисконтування?

10) Яким чином обчислюється коефіцієнт дійсної вартості?

11) Дайте визначення поняття «компонування»?

12) Охарактеризуйте концепцію інформаційної ефективності фінансового ринку.

13) Поясніть значення «грошового потоку».

14) Які існують основні методи розрахунківдля визначення доцільності інвестицій?

15) Які необхідні основні дані для визначення чистої дійсної вартості інвестиційного проекту?

ТЕСТИ ДО РОЗДІЛУ 7

1) Якщо початкова сума Р збільшується на г%, то наприкінці певного періоду отримана в результаті сума S (нарощена сума, яку одержимо в результаті інвестування під прості відсотки) за n періодів (звичайно, за n років) визначається за формулою:

a. S = P (1 ‑ r n)

b. S = (1 + r n) / P

c. S = P (1 + r n)

d. S = P / (1 + r n)

2) За умови, що розрахунки ведуться за схемою складних відсотків при цьому річний дохід не вилучається, тобто відсотки реінвестуються й на них також нараховуються відсотки, формула для визначення майбутньої вартості матиме такий вигляд:

a. FV= (1+k)n / PV

b. FV=PV / (1+k)n

c. FV=PV(1+k)n

d. FV=PV(1+k)n

3) Нарахування відсотків на відсотки називається:

a. капіталізація відсотків;

b. примноження відсотків;

c. реінвестування;

d. немає правильної відповіді.

4) Дисконтування – це:

a. процес винайдення дійсної вартості (початкової) з майбутньої вартості;

b. процес винайдення майбутньої вартості з початкової;

c. нарахування складних відсотків;

d. нарахування простих відсотків.

5) Початкова вартість грошових коштів визначається за формулою:

a. PV = FV/(1 + d)n

b. PV = FV(1 + d)-n

c. правильні відповіді а і b.

d. PV = (1 + d)-n/ FV.

6) Дисконтна ставка – це:

a. ставка відсотка, за якою майбутня вартість грошей доводиться до дійсної їх вартості;

b. ставка відсотка, за якою теперішня вартість грошей доводиться до майбутньої їх вартості;

c. ставка реінвестування грошових коштів за формулою простих відсотків;

d. ставка реінвестування грошових коштів за формулою складних відсотків.

7) Процес компонування – це

a. нарахування простих відсотків частіше, ніж один раз на рік;

b. нарахування складних відсотків частіше, ніж один раз на рік;

c. правильні відповіді а і b;

d. немає правильної відповіді.

8) Якщо позначити кількість разів на рік нарахування складних відсотків через m, то майбутню вартість можна визначити за формулою:

a. FV = PV/(1 + k/m)mn

b. FV = PV/(1 ‑ k/m)mn

c. FV = PV (1 + k/m)mn

d. FV = PV (1 ‑ k/m)mn

9) Для визначення дійсної вартості суми, вкладеної на певну кількість років при нарахуванні відсотків частіше, ніж один раз на рік і дисконтній ставці d використовується така формула:

a. PV = FV / (1 + d/m)mn

b. PV = FV / (1 ‑ d/m)mn

c. PV = FV(1 + d/m)mn

d. PV = FV(1 ‑ d/m)mn

10) Ануїтеті платежі можуть бути:

a. щорічними;

b. піврічними;

c. щоквартальними;

d. усі відповіді правильні.

11) Фактор майбутньої вартості ануїтету (коефіцієнт нарощення ануїтету (ренти)) визначається за формулою:

a. FVIFA = [(1 + k)n ‑ 1] / k

b. FVIFA = [(1 + k)n + 1] / k

c. FVIFA = [1 ‑ (1 + k)n] / k

d. FVIFA = [(1 + k)n ‑ 1] k

12) У випадку, якщо компанія виплачує по своїх акціях постійні дивіденди, то визначення вартості такої акції може здійснюватися за такою формулою:

a. P0 = Div х r

b. P0 = Div / r

c. P0 = Div ‑ r

d. P0 = Div + r

13) Оцінка акцій із дивідендами, що зростають постійними темпами, здійснюється за формулою:

a. P0 = Div0 (1 ‑ g) / (r – g)

b. P0 = Div0 (1 + g) / (r + g)

c. P0 = Div0 (1 + g) / (r – g)

d. P0 = Div0 (1 ‑ g) / (r + g)

14) На підставі прогнозу прибутків на акцію EPS, у наступному році можливе наближене визначення поточної вартості акції за такою формулою:

a. P0 = EPS1 / r;

b. P0 = EPS1 х r;

c. P0 = EPS1 – r;

d. немає правильної відповіді.

15) Курс облігації визначається, виходячи з такої формули:

a. Pk = (F / P1) x 100

b. Pk = (P1 / F) x 100

c. Pk = (P1 + F) x 100

d. Pk = (P1 ‑ F) x 100

16) Вартість дисконтної облігації визначається за формулою:

a. PV0 = F / (1 + r)t

b. PV0 = F / (1 ‑ r)t

c. PV0 = F(1 + r)t

d. PV0 = F(1 ‑ r)t

17) Якщо строк обігу (строк до погашення) дисконтної облігації менше одного року, то її вартість визначається за такою формулою:

a. PV = F / (1 +r х t/366)

b. PV = F / (1 +r х t/365)

c. PV = F / (1 +r х t/360)

d. немає правильної відповіді

18) Прикладом вічного ануїтету є:

a. дивіденди за привілейованими акціями;

b. консоль;

c. правильні відповіді а і b;

d. немає правильної відповіді.

19) Внутрішня норма дохідності (IRR) інвестиційного проекту (внутрішня норма прибутку) ‑ це ставка дисконту, за якої:

a. дійсна вартість грошових потоків дорівнює інвестиціям;

b. чиста дійсна вартість інвестиційного проекту дорівнює нулю;

c. правильні відповіді а і b;

d. немає правильної відповіді.

20) Постнумерандо – це платежі за ануїтетом, які надходять:

a. на початку кожного періоду;

b. наприкінці кожного періоду;

c. до сплати податків;

d. після сплати податків.

Завдання для індивідуальної роботи ДО РОЗДІЛУ 6

Напишіть реферат за однією із заданих тем:

1. Управління ризиком у торгівлі цінними паперами.

2. Стратегії вибору інвестиційного рішення.

3. Фінансовий ризик: поняття, структура.

4. Вплив строку обігу цінного паперу на рівень ризику.

5. Модель арбітражного ціноутворення.

6. Капіталізація відсотків в умовах фінансової кризи.

7. Грошовий потік: поняття, вплив на інвестиційні рішення.

8. Ануїтетні платежі: поняття, класифікація, оцінка вартості.

9. Ринкова капіталізація компанії як показник ефективності управління.

10. Порівняльна характеристика купонної та дисконтної облігації.

практичні Завдання ДО РОЗДІЛУ 6

Обов’язкові:

Визначити внутрішню вартість цінного паперу за таких умов:

1. Дивіденди за привілейованою акцію складають 10 грн. за рік. Ставка дисконту дорівнює 10%.

2. Величина поточного дивіденду складає 15 грн., ставка дисконту дорівнює 11%, темп зростання дивідендів – 5%.

3. Очікуваний розмір дивіденду дорівнює 20%; темп зростання дивідендів 6%; ставка дисконту складає 8%.

4. Дохід на одну акцію за минулий рік складає 2 грн.; ставка дисконту – 10%.

5. Номінальна вартість облігації складає 200 грн.; купонний платіж – 25 грн.; строк до погашення – 10 років; купонні виплати здійснюють двічі на рік; ставка дисконтування – 10%.

Додаткові:

Підготувати аналітичний звіт:

6. Сформувати інвестиційний пакет із акцій 10 українських емітентів, вартістю 100 тис. грн., яка повинна бути розподілена пропорційно між емітентами. Рішення про включення до пакету повинна прийматися на основі порівняння внутрішньої та поточної ринкової ціни акцій. Після двох тижнів володіння необхідно «продати» сформований пакет акцій. Ставку дисконтування прийняти на рівні депозитної ставки на той самий період. Оцінити отриманий фінансовий результат.

7. Сформувати інвестиційний пакет із облігацій 10 українських емітентів, вартістю 300 тис. грн., яка повинна бути розподілена пропорційно між емітентами. Рішення про включення до пакету повинна прийматися на основі порівняння внутрішньої та поточної ринкової ціни облігацій. Після двох тижнів володіння необхідно «продати» сформований пакет облігацій. Ставку дисконтування прийняти на рівні депозитної ставки на той самий період. Оцінити отриманий фінансовий результат.

ДЖЕРЕЛА ДО РОЗДІЛУ 7

1) Суторміна В. М., Савчук Н. В. Фондовий ринок: навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. (спец. «Фінанси» і «Банківська справа») / В. М. Суторміна, Н. В. Савчук. – К.: КНЕУ, 2001. – 72 с.

2) Торгівля цінними паперами в Україні: навчальний посібник // Бовкун К. К., Бутенко Д. С., Григор’єв П. Ф. та інші / Передмова Іванова Є. Р. – К., АДС УМКЦентр, 2008. – 308 с.


ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА

Верховна Рада України http://www.rada.gov.ua
Кабінет Міністрів України http://www.kmu.gov.ua
Національний банк України http://www.bank.gov.ua
Антимонопольний комітет http://www.amc.gov.ua
Міністерство фінансів України http://www.minfin.gov.ua
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку http://www.ssmsc.gov.ua
Державна комісія з регулювання фінансових послуг http://www.dfp.gov.ua
Національний депозитарій України http://www.ndu.gov.ua
Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД) http://www.pard.kiev.ua
Українська асоціація інвестиційного бізнесу http://www.uaib.com.ua
Українська асоціація торговців цінними паперами http://www.uat.kiev.ua
Журнал «Фондовий ринок» http://www.stockmarket.relc.com
Журнал «Банківська справа» http://www.banking.com.ua

 


ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК


Авансовані ануїтети 377

Авансовий внесок 320, 321

Адміністративна відповідальність за податкові правопорушення 332

Адміністративні дані 240

Активи ІСІ 183

Акціонерне товариство 48

Акція 120

Амортизована собівартість фінансової інвестиції 312

Аналіз ризику 366

Андерайтинг 210

Ануїтет 377

Анулювання ліцензії 218

Арбітражний керуючий 79

Асоціація 65

Асоційовані підприємства 66

Банківська таємниця 69

Банкрутство 76

Безкупонні облігації 385

Безризикові активи 365

Бек-офіс 234

Біржовий реєстр 304

Біржовий список 303

Боржник 76

Брокерська діяльність 209

Бухгалтерський облік 305

Бухгалтерський облік облігацій 312

Бухгалтерський рахунок 308

Варант 130

Вартість дисконтної облігації 387

Вартість купонної облігації 386

Вексель 125

Великий розмір коштів 333

Великі підприємства 63

Венчурний фонд 183

Види інформаційних агентств 334

Види правочинів 13

Види санкцій 262

Виділ 57

Вимоги до договору торговця 221

Вимоги до статутного капіталу торговця 212

Вимоги до установчих документів торговця 212

Виписка з рахунку в цінних паперах 292

Вирішальна залежність 66

Витрати 316

Відкрита інформація 68

Відмова у вчиненні нотаріальної дії 96

Відомості, що не становлять комерційної інформації 71

Відповідальний працівник за фінансовий моніторинг 268

Відсоткові облігації 122

Відстрочені ануїтети 377

Відумерла спадщина 76

Вічна рента 378

Вічний ануїтет 378

Внесок 314

Внутрішня вартість акції 380

Внутрішня норма дохідності інвестиційного проекту 376

Внутрішня норма прибутку 376

Глобальна депозитарна розписка 158

Господарське об’єднання 64

Господарське товариство 40

Грошове зобов’язання 89

Грошовий потік 375

Групи порушень 255

Групи цінних паперів 117

Дарувальник 21

Дарунок 21

Двосторонній договір 17

Депозитарій 189

Депозитарна програма 159

Депозитарна розписка 157

Депозитарні розписки вторинного ринку 158

Депозитарні розписки другого рівня 159

Депозитарні розписки первинного ринку 158

Депозитарні розписки першого рівня 159

Депозитарні розписки приватного розміщення 160

Депозитарні розписки третього рівня 160

Депозитний сертифікат 124

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку 193, 194

Державна холдингова компанія 67

Державне господарське об’єднання 64

Державне мито 330

Державне підприємство 62

Державне регулювання ринку цінних паперів 192

Державний фінансовий моніторинг 264

Державні облігації 125

Державні цінні папери 125

Дериватив 152

Диверсифікований ризик 366

Диверсифіковані ІСІ 182

Дивіденди 320

Дивідендна віддача акцій 385

Дилерська діяльність 209

Дилерський договір 222

Дисконтна ставка 372

Дисконтні облігації 122, 385

Дисконтування 372

Дійсна вартість ануїтету 378

Діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку 297

Діяльність з торгівлі цінними паперами 209

Діяльність з управління цінними паперами 210

Діяльність інформаційних агентств 333

ДКЦПФР 193, 194

Довідка про обсяг укладених і виконаних договорів 241

Довіреність 36

Довіритель 23

Договір 16

Договір андерайтингу 224

Договір дарування 21

Договір доручення 23

Договір доручення торговця 223

Договір комісії 26

Договір комісії торговця 223

Договір купівлі-продажу 18

Договір міни 20

Договір на брокерське обслуговування 223

Договір на виконання 227

Договір на придбання 224

Договір про спільну діяльність 224

Договір про управління цінними паперами та грошовими коштами 225

Договірні об’єднання 64

Дозволені правочини 221

Документальне оформлення придбання цінних паперів 307

Дохід на акцію 383

Доходи 316

Експертний метод визначення дисконтної ставки 373

Емісійні цінні папери 117

Емітент 178

Ефект Фішера 367, 368

Журнал обліку реєстрації договорів 236

Журнал обліку реєстрації разових замовлень 237

Завдання фондової біржі 299

Загальна позовна давність 34

Загальний оподатковуваний дохід 323

Загальні вимоги до правочинів 14

Заклад 30

Заповіт 74

Засновницький договір 53, 54

Застава 29

Заставне свідоцтво 130

Заставні 136

Зберігач 188

Збір 314

Звичайні ануїтети 377

Звичайні іпотечні облігації 139, 141

Звірка наявності грошових коштів 239

Звірка наявності цінних паперів 239

Звітність торговців 235

Злиття 57

Змішане підприємство 62

Значний розмір коштів 333

Знерухомлення цінних паперів 296

Зобов’язання 29

Зупинення ліцензії 217

Ідентичний цінний папір (дериватив) 324

Інвестиції 306

Інвестиційна декларація 226

Інвестиційний актив 324

Інвестиційний прибуток 324

Інвестиційний сертифікат 124

Інвестиційні компанії 181

Інвестиційні фонди 181

Інвестор 177

Індивідуальні інвестори 178

Індосамент 119

Іноземне підприємство 62

Інсайдери 70

Інсайдерська інформація 70

Інститути спільного інвестування 180, 181

Інституційні інвестори 178

Інформаційні агентства 333

Інформація 67

Інформація з обмеженим доступом 68

Іпотека 30

Іпотечне покриття 139

Іпотечний актив 139

Іпотечний борг 146

Іпотечний договір 137

Іпотечний кредитор 139

Іпотечний сертифікат 145

Іпотечні облігації 139

Іпотечні сертифікати участі 145, 146, 148

Іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю 145, 146, 147

Іпотечні цінні папери 136

ІСІ 180, 181

ІСІ відкритого типу 181

ІСІ закритого типу 182

ІСІ інтервального типу 181

Істотні умови договору 17

Істотні умови договору комісії 26

Казначейські зобов’язання України 127

Капіталізація 383

Капіталізація відсотків 371

Кваліфікаційний сертифікат 220

Кваліфікаційні вимоги 212

Керівник робочої групи 257

Керуючий іпотекою 150

Керуючий санацією 81

Кількісний аналіз 366

КІФ 185

Коефіцієнт дійсної вартості 372

Коефіцієнт дійсної вартості ануїтету 378

Коефіцієнт іпотечного покриття 142

Коефіцієнт капіталізації 372

Коефіцієнт майбутньої вартості 372

Коефіцієнт майбутньої вартості ануїтету 378

Коефіцієнт нарощення ануїтету 378

Коефіцієнт приведення 378

Коефіцієнт ціна-дохід 384

Командитне товариство 43

Комісіонер 26

Комітент 26

Компанія з управління активами 184

Компонування 374

Комунальне підприємство 62

Конкурсні кредитори 77

Консолідований іпотечний борг 146

Консоль 379

Консорціум 65

Конфіденційна інформація 68

Концерн 65

Корпоративне підприємство 62, 67

Корпоративний інвестиційний фонд 185

Корпоративні облігації 122

Корпорація 65

Кредитор 77

Кримінальна відповідальність за податкові правопорушення 332

КУА 184

Купонна прибутковість 385

Курс облігації 386

Курсова ціна акції 380

Курсова ціна облігації 386

Ліквідатор 84

Ліквідація 57, 78

Літерна ознака 222

Майбутня вартість 371

Майбутня вартість ануїтету 377

Малі підприємства 63

«Масові» емітенти 179

Методи розрахунків для визначення доцільності інвестицій 375

Мирова угода 77

Містоутворюючі підприємства 85

Місце відкриття спадщини 74

Множник нарощення 372

Модель арбітражного ціноутворення 369

Модель постійного зростання 382

Мораторій на задоволення вимог кредиторів 79

Наведена вартість майбутніх грошових потоків 375

Національна депозитарна розписка 158

Національна депозитарна система 187

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 306

Недиверсифікований ризик 366

Недиверсифіковані ІСІ 182

Необхідна ставка доходу 372

Нерегулярні дані 241

Нерезиденти 315

Нерухоме майно 30

Несистематичний ризик 366

Неспонсорована депозитарна розписка 158

Номінальна вартість облігації 385

Нотаріальна таємниця 91

Нотаріальні дії 91

Нотаріат в Україні 89

Об’єднання підприємств 63

Об’єкт інвестування 226

Об’єкт управління 226

Обдаровуваний 21

Облігації 122

Облігації внутрішніх державних позик України 125

Облігації зовнішніх державних позик України 126

Облігації місцевих позик 128

Облігації підприємств 122

Облік бланків цінних паперів 313

Облік грошових коштів 238

Облік емісії акцій 308

Облік операцій з акціями 307

Облік операцій з векселями 311

Облік розрахунків з акціонерами, що володіють акціями 308

Облік цінних паперів 238

Обов’язки довірителя 24

Обов’язки повіреного 23

Обов’язки покупця 20

Обов’язки продавця 19

Односторонній договір 16

Оподаткування дивідендів 320

Оприлюднення інформації фондовою біржею 298

Опціон «колл» 154

Опціон «пут» 154

Опціон 152, 154

Опціон на купівлю 154

Опціон на продаж 154

Опціонний сертифікат 154

Орган ліцензування 211

Організаційно-технологічні вимоги 214

Організація системи внутрішнього обліку 233

Основне зобов’язання 137

Особливо великий розмір коштів 333

Особовий рахунок 293, 294

Оцінка акцій із дивідендами, що зростають постійними темпами 381

Оцінка акцій, за якими виплачуються постійні дивіденди 381

Ощадний сертифікат 124

П(С)БО 306

Пайовий інвестиційний фонд 186

Пакет цінних паперів 324

ПДВ 328

Первинний фінансовий моніторинг 264

Перевірка суб’єктів первинного фінансового моніторингу 271

Переоформлення прав власності 294

Перетворення 57

Перехід права власності на цінні папери 291

Письмова форма договору дарування 21

Підприємницьке товариство 40

Підприємство 61

Підприємство з іноземними інвестиціями 62

Підприємство колективної власності 61

Підтвердження права власності на цінні папери 292

ПІФ 186

Планова перевірка 256

Плата 314

Платники податків 314

Повірений 23

Повне товариство 42

Податкове правопорушення 330

Податковий період 314

Податок 314

Податок з доходів фізичних осіб 322

Податок на додану вартість 328

Подвійне складське свідоцтво 128, 130

Поділ 57

Позапланова перевірка 256

Позовна давність 34

Показник адекватності власних коштів 232

Показник адекватності основного капіталу 232

Показник капіталізації 383

Показник капіталізованої вартості акцій 383

Показники інвестування 232

Показники ліквідності торговця 230

Портфельні інвестиції 306

Постнумерандо 377

Поточна дивідендна прибутковість 385

Поточна прибутковість облігації 387

Поточні кредитори 77

Похідні цінні папери 152

Правила проведення фінансового моніторингу 268

Правила фондової біржі 301

Правочин 13

Предмет договору купівлі-продажу 18

Представник 36

Представництво 36

Премія за ліквідність 368

Премія за ризик невиконання зобов’язань 367

Премія за ринковість 368

Премія за строковість 368

Пренумерандо 377

Прибутковість 379

Прибутковість на базі дивіденду 385

Прибуток 316

Прибуток на акцію 383

Приватне підприємство 61

Привілейовані акції 121

Приєднання 57

Прийняття спадщини 75

Припинення довіреності 38

Припинення торгівлі на фондовій біржі 304

Припинення юридичної особи 56

Програма проведення фінансового моніторингу 269

Продукція інформаційного агентства 335

Проста залежність 66

Просте складське свідоцтво 128, 129

Простий процент 370

Прості акції 120

Професійна діяльність на фондовому ринку 179, 180

Професійна діяльність на фондовому ринку 209

Професійні учасники фондового ринку 179

Процентна ставка доходу 374

Процентний арбітраж 369

Процентний фактор дійсної вартості 372

Процентний фактор майбутньої вартості 372

Прямі інвестиції 306

Разове замовлення 223

Рахунки в цінних паперах 293

Регулярна інформація 240

Реєстр внутрішнього обліку за договорами 237

Реєстр внутрішнього обліку за разовими замовленнями 237

Реєстр забезпечення іпотечних сертифікатів 151

Реєстр складських свідоцтв 131

Реєстратор 187

Режим доступу до інформації 68

Резиденти 315

Рейтингова шкала 340, 341

Рейтингове агентство 337

Рента 377

Рефінансування 138

Ризик 365

Ризик процентної ставки 387

Ризикові активи 365

Ринкова вартість акції 380

Ринкова ціна акції 380

Ринкова ціна облігації 386

Ринкові коефіцієнти 383

Рівні національної депозитарної системи 187

Рішення про утворення суб’єкта господарювання 53

Рішення уповноваженої особи 260

Робоча група 257

Розпорядження майном боржника 77

Розпорядник майна 79

Саморегулівна організація професійних учасників фондового ринку 195

Санація 77

Своп 152

Середні підприємства 63

Сертифікація 220

Сертифікований товарний склад 129

Система фінансового моніторингу 264

Систематичний ризик 366

Складські свідоцтва 128

Спадкування 73

Спеціалізована іпотечна установа 144

Спеціальна позовна давність 34

Спонсорована депозитарна розписка 158

СРО 195

Ставка відсотку 371

Ставка дисконту 371

Ставка дисконтування 371

Ставка нарощення 371

Ставка податку з доходів фізичних осіб 327, 328

Ставка податку на прибуток 319

Ставка прибутковості 379

Ставка розміщення 374

Ставки державного мита 330

Стажист нотаріуса 91

Статут (положення) 54, 55

Статутний капітал фондової біржі 298

Статутні об’єднання 64

Стратегії вибору інвестиційного рішення 365

Строк 33

Строк ануїтету 377

Строк дії ліцензії 211

Строк до погашення 385

Структуровані іпотечні облігації 139, 144

Суб’єкти державного фінансового моніторингу 264

Суб’єкти первинного фінансового моніторингу 264

Таємна інформація 68

Теперішня вартість 371

Термін 33

Терміни подання адміністративних даних 241

Товариство 40

Товариство з додатковою відповідальністю 47

Товариство з обмеженою відповідальністю 44

Товарний склад 129

Товаророзпорядчі цінні папери 128

Торговельна сесія 301

Торговельний день 301

Унітарне підприємство 62

Уповноважене рейтингове агентство 337

Уповноважені особи ДКЦПФР 194, 259

Уповноважені представники 300

Управитель 226

Установник управління 226

Установчі документи товариства 52

Утриманець 75

Ф’ючерс 152, 153

Фактор дійсної вартості ануїтету 378

Фактор майбутньої вартості ануїтету 378

Фінансова відповідальність за порушення податкового законодавства 331

Фінансовий моніторинг 264

Фінансовий ризик 366

Фінансові інвестиції 306

Фінансові санкції 260

Фондова біржа 297

Форвардний контракт 152, 153

Форма випуску цінних паперів 117

Форма існування цінних паперів 117

Форми (види) господарських товариств 40

Форми державного регулювання ринку цінних паперів 192

Форми правочинів 14

Формула Фішера 367, 368

Функції фондової біржі 299

Холдингова компанія 66

Холдинговий корпоративний пакет акцій 67

Цільові облігації 122

Цільові облігації внутрішніх державних позик 125

Цінні папери 116

Час відкриття спадщини 73

Черги права на спадкування 74

Черговість задоволення вимог кредиторів 60, 84

Чиста дійсна вартість майбутніх грошових потоків 375

Член ануїтету 377

Члени фондової біржі 300

Шляхи виявлення порушень 256

Юридична особа 39

Якісний аналіз 366


 


Навчальне видання

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.177 сек.)