АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опрацюйте теоретичний матеріал до теми №1

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  6. II. Закріплення вивченого матеріалу
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  8. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  9. II. Сприйняття нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Вивчення нового матеріалу
  12. III. Опрацювання нового матеріалу

Виступ під час дискусії - це роздум проблемного характеру. Темою цього роздуму є вирішення певної проблеми чи складного питання, яке намагається знайти автор. Оскільки багато проблем у нашому житті не передбачає однозначного вирішення, то такі роздуми часто мають дискусійний характер.

Виступ під час дискусії може бути монологом - ствердженням або монологом - спростуванням.

У монолозі — ствердженні називаються обидві (протилежні) тези дискусії, але одна називається як істина і істинність її доводиться. У висновку міститься повторна пропозиція тези, що стверджується.(Говорили, що це може бути так, а може бути і не так. Я думаю, що це все - таки так. І от чому... Ось чому я вважаю, що це так.).

Монолог - спростування містить тезу, що стверджується у попередньому роздумі, а також короткий перелік основних моментів її доведення. Потім ця теза знову ж заявляється, але як хибна, безпідставна, і наводяться докази, які це підтверджують.(Говорили, що це так, тому, що це не так. І ось чому.... Отже, висунута теза не є правильною).

Таким чином, і монолог-ствердження, і монолог-спростування - це роздуми на певну тему проблемного характеру. Вони мають таку структуру:

1. Вступна частина (вказівка на те, що говорить оратор і чому).

2. Основна частина (виклад власних поглядів на певну проблему чи питання).

Висновок.

Диспут (від латинського - сперечаюся, розмір­ковую) - це активне обговорення проблеми, що цікавить його учасників, палка суперечка, викликана бажанням якомога глибше розібратися у питаннях, що обговорюються.

Ми любимо повторювати за древніми, що "у суперечці народжується істина ". Однак для того, щоб відшукати цю істину, слід навчитися вести диспут правильно, дотримуючись основних загальноприйнятих правил дискусії. Основи етикету суперечки складалися історично. У книзі професора С. І. Поваріна " Мистецтво дискусії ", яка була вперше видана в 1918 р., викладені деякі правила етикету суперечки.

Цитуємо основні їх положення:

1. "...перший обов'язок одна з найважливіших властивостей хорошого суперника у суперечці - вміти їх (протилежні докази) вислухати, точно зрозуміти й оцінити.

... Вміння слухати - вміння важке: без нього - хороший супротивник у дискусії - немислимий.... Це фундамент мистецтва суперечки.

2. Важлива умова справжньої і чесної дискусії - повага до переконань і поглядів суперника, якщо ми бачимо їх щирість.

Манера вважати людину з іншими поглядами на життя ідіотом або мерзотником - ознака некультурного, нерозвиненого розуму, вузького кругозору.

3. Велике значення у дискусії має манера її вести. Тут теж є багато різновидів і відтінків. Одні сперечаються " по-джентельменськи ","по-лицарськи ", інші за принципом " на війні як на війні ". Треті - просто " по-хамськи ". Джентльменське дискутування - це найвища форма у цій драбині форм суперечки. У такій дискусії не допускаються ніякі недозволені прийоми. Супротивники поважають думки один одного, ніколи не опускаючись до висміювання, зневажливого тону, грубощів чи недоречних дотепів. Суперники намагаються гідно оцінити точку зору один одного.

Це найвища форма ведення дискусії, для якої необхідні і розум, і душевна рівновага...

Суперечка " по-хамськи" - це, перш за все, відкрита зневага або неповага до думок супротивника. Якщо той, хто дискутує, допускає грубощі, презирливий тон, якщо він вживає слова, що близькі до нецензурних, підсміюється, підморгує слухачам і т.д. - то це все особливості такої манери дискутування, яку називають хамською.

4. Надзвичайно важливо, як ми ведемо дискусію: спокійно, врівноважено чи збуджено, схвильовано, навіть розлючено. Тут можливо сказати, що існує правило: якщо умови суперечки приблизно рівні, то виграє її завжди і незмінне холоднокровніший супротивник".

Російський професор В. Т. Лісовський, який багато років займався методикою диспутів, склав «Пам'ятку учаснику дискусії», в якій сформулював основні правила ведення полеміки (Дивись: "Дивослово № 6, 2002 р. ст. 77-79").


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)