АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод трудового права та його особливості

Читайте также:
  1. A) Метод опроса
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. Метод стандартизации
  5. I. Методы выбора инновационной политики
  6. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  7. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  8. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  9. II. ВИРУСОЛОГИЧЕСКИЙ МЕТОД
  10. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  11. II. Методы прогнозирования и поиска идей
  12. II. Формальная логика как первая система методов философии.

Метод тієї чи іншої галузі права — це сукупність засобів (прийомів, способів), завдяки яким відбувається регулювання суспільних відносин.

Юридична наука визначає ряд ознак, які характеризують метод правового регулювання окремої галузі права залежно від того, як ці ознаки у ній проявляються. Такими ознаками методу є: 1) порядок виникнення, зміни і припинення правовідносин;

2) правовий стан учасників правовідносин; 3) характер вста­новлення прав і обов’язків; 4) засоби забезпечення виконання обов’язків (санкції).

Порядок виникнення, зміни і припинення правовідносин. Юридичним фактом, що породжує виникнення трудових від­носин, які складають основу предмета трудового права, є трудовий договір. Він базується не на імперативних приписах, а на свободі вибору (відповідно до своїх потреб та можливостей) суб’єкта, що шукає собі роботу, і суб’єкти, котрий має потребу в працівнику.

Дещо інші юридичні факти породжують правовідносини працевлаштування, з перекваліфікації і підготовки кадрів. Тут характерним є владний акт (наказ, розпорядження) адміністра­ції, але йому неодмінно передує взаємна згода суб’єктів. Так само можна простежити за виникненням правовідносин, наприк­лад, із встановлення умов праці. Тут також переважає договірний фактор. Колективний договір схвалюється трудовим колективом і підписується роботодавцем та профкомом, режим робочого часу встановлюється за погодженням між роботодавцем і проф­комом тощо.

Зміна і припинення правовідносин також здійснюються в основному за взаємним погодженням сторін.

Таким чином в трудовому праві юридичними фактами, котрі породжують, змінюють або припиняють правовідносини, є вольові дії суб’єктів, що базуються на їх взаємній згоді.

Правовий стан суб’єктів правовідносин. На стадії виник­нення трудових правовідносин суб’єкти є рівноправними, але в процесі їх здійснення сторони перебувають у певній під­порядкованості одна одній. Найбільше це проявляється у право­відносинах щодо нагляду і контролю за дотриманням законо­давства про працю і охорону праці. В суто трудових правовід­носинах, а також у правовідносинах працевлаштування і з під­готовки кадрів та підвищення кваліфікації підпорядкованість однієї сторони іншій виникає в результаті добровільних зо­бов’язань щодо дотримання обов’язкових правил дисципліни праці, обов’язкового виконання приписів, що встановлені для осіб, визнаних безробітними, тощо. Тобто добровільний (дого­вірний) характер виникнення правовідносин у трудовому праві накладає певний відбиток і на подальше становище учасників цих правовідносин. Навіть якщо вони підпорядковані один одному, то ця підпорядкованість — результат добровільно взятих на себе зобов’язань.

Характер встановлення прав та обов’язків. Держава встанов­лює загальнообов’язкові приписи для суб’єктів трудових право­відносин. За певних умов вона може делегувати право встанов­лювати правила нормативного характеру окремим недержавним структурам. Одним з таких видів делегованого (санкціонова­ного) законодавства, досить поширеного в трудовому праві, є локальні норми права. На державному (централізованому) рівні повинні визначатися тільки основні принципи правового регу­лювання найманої праці для забезпечення єдиного підходу. Це може бути встановлення максимальної тривалості робочого часу, мінімуму тривалості відпусток, гарантій мінімальної заробітної плати тощо. Переважна ж більшість трудових відносин забезпе­чується за допомогою локального (децентралізованого) право­вого регулювання, права і обов’язки суб’єктів можуть визна­чатися шляхом локального правовстановлення з урахуванням специфіки праці в окремих галузях і на окремих підприєм­ствах. При цьому критерієм законності таких локальних норм є принцип, за яким права працівників, визначені на держав­ному рівні, не повинні погіршуватись їх конкретизацією на рівні підприємства.

Розширення сфери локального встановлення прав і обов’яз­ків суб’єктів характерне здебільшого для трудових правовід­носин.

Санкції трудового права. Трудове право має самостійні, влас­тиві лише для нього, юридичні санкції. Вони застосовуються для забезпечення виконання суб’єктами правовідносин своїх прав і обов’язків. До таких санкцій належать заходи дисциплі­нарної та матеріальної відповідальності.

Таким чином, метод правового регулювання трудових та тісно пов’язаних з ними відносин — це система прийомів та способів, що базуються переважно на договірних виникненні, зміні і припиненні правовідносин, поєднанні централізованого і локального правового регулювання та застосуванні спеціаль­них правових санкцій для забезпечення належного здійснення учасниками цих правовідносин своїх прав та обов’язків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)