АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прополіс – Propolis (бджолиний клей)

Читайте также:
  1. Прополис (пчелиный клей).

Восково-смолиста речовина, яку виробляють бджоли. Вони збирають його з дерев (тополя, береза, верба) для герметизації та дезінфекції вуликів. свіжий прополіс має тістоподібну консистенцію, темно-жовтий або червоний колір, приємний запах і гіркуватий смак. внаслідок окислення і конденсації сировина твердішає, змінює колір на темно-брунатно-зелений. При температурі 40ºС прополіс пластичний, після охолодження до 15ºС стає крихким, легко змішується з воском, у воді не розчинний, розчинний у спирті.

Хімічний склад:

Він має хімічний склад такий, який мають бруньки тополі, берези і сосни, які знаходяться біля пасіки. Містить смолисті речовини 50%, ефірні олії 8-10%, воску 30%, фенольні сполуки 16%, полісахариди 2%, домішки квіткового пилку, леткі речовини. Біологічну дію забезпечують флавоноїди, сексвітерпеноїди, ферменти, мікроелементи: марганець, мідь, цинк, кобальт.

Використання:

Широкий спектр дії: бактерицидна, бактеріостатична, антимікробна, антивірусна, антимікотична, протизапальна, знеболювальна спазмолітична. Препарат підвищує імунний захист організму.

У медицині використовують настойку прополісу, пропасол-аерозоль, пропацеум як антизапальні, антимікробні та репаративні засоби.

 

Квітковий пилок

Пыльца цветочная пчелиная

Містить білки, аміно- та нуклеїнові кислоти, нуклеопротеїди, ферменти, гормоноподібні речовини, жирні кислоти (лінолеву, ліноленову), ліпіди і ліпоїди, вітаміни (каротиноїди, Е, С, В15, фолієву кислоту, нікотинову кислоту), фенольні ї тритерпенові сполуки, мінеральні елементи.

Обніжжя – пилок, який бджоли зібрали і обробили секретом слинних залоз. З такого пилку бджоли формують кульки, переносять їх на ніжках у вулик, поміщають у воскові чарунки і заливають медом.

Хімічний склад обніжжя відрізняється більшим вмістом біологічно активних сполук. З часом обніжжя в чарунках перетворюється на пергу – «бджолиний хліб». В її складі зростає кількість простих сахарів, молочної кислоти, простих пептидів і амінокислот.

Використання:

Пилок справляє регенеруючу дію на функцію печінки, нирок, травного каналу, стимулює кровотворення. Пилок і обніжжя регулюють ліпідний обмін. пергу обніжжя і пило доцільно приймати як харчову добавку знесиленим, хворим, дітям, особам похилого віку.

Препарати:

Таблетки, що складаються із обніжжя – поленарин для лікування ШКТ. Мікропол, апікомплекс – містять пилок. Маточне молочко, прополіс, мед в формі супозиторіїв, облеток.

Цепнілтон – таблетки з екстрактом пилку.

Бжолина отрута.

Бжолину отруту одержують видаленням із брюшка бжоли кінечного сегменту, вміщуючого жало і отруйні залози. Можна подіяти на бджоли або електричним струмом або ефіром, визиваючи збудження бджіл і виділення жала і капельки отрути. Бжолина отрута прозора, має різкий запах меду, гіркий пекучий смак. Отрута містить мурашину, соляну, ортофосфорну кислоти, фосфат магнію, гістамін, холін, триптофан, літучі олії. Отрута швидко висихає при кімнітній температурі, високі і низькі температури не руйнують її. Легко розчинна в воді.

Застосування:

Може застосовуватись шляхом укуса бджіл двома курсами:

Перший курс 10 днів по 55 уражень.

Другий курс 150 уражень на протязі 1,5 місяця.

Бджолина отрута застосовується також в вигляді мазей, водних і масляних розчинів. Лікування бджолиною отрутою називається апіратерапією.

Існують такі препарати:

Мазь апізартрон (Германія),

апізартрон для ін’єкцій,

вірапін (Чехословакія)


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)