АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Управління документацією

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  3. Автоматизовані системи управління проектами
  4. Адреса регістра управління завершується на: 11
  5. Актуальність проблеми управління освітою
  6. Аналіз є однією із функцій управління
  7. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  8. Англо-американська модель корпоративного управління
  9. База даних і система управління базою даних СППР
  10. Бази моделей і системи управління базами моделей
  11. Біологічні аспекти відбору та управління в юнацькому спорті
  12. БП. Управління людським капіталом

5.7. Порядок взаємодії осіб, які беруть участь в управлінні

Заходи, що здійснюються працівниками навчального, адміністративного, господарчого підрозділів - працівник забезпечує дотримання інструкцій з охорони праці.

Працівники закладу зобов’язані: застосовувати видані їм або встановлені на обладнанні засоби індивідуального та колективного захисту; утримувати робочі місця в належному стані; знати та виконувати вимоги інструкцій з охорони праці й технологічної документації.

Працівники подають свої пропозиції щодо поліпшення умов та безпеки праці уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці.

Уповноважена найманими працівниками, особа з питань охорони праці передає узагальнені пропозиції щодо поліпшення умов та безпеки праці до служби охорони праці.

Заходи, що здійснюються керівником структурного підрозділу - керівник структурного підрозділу забезпечує своєчасне проведення навчання та інструктажу з питань охорони праці. Перед

початком роботи перевіряє застосування працівниками засобів індивідуального та колективного захисту.

Заходи, що здійснюються заступником директора з господарської частини:

- організовує навчання та перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки;

- вирішує питання, пов’язані з енергетичним та технічним обслуговуванням установи;

- організовує розробку і виконання планів розвитку установи, її реконструкції та модернізації, програм поліпшення умов праці, запобігання виробничому травматизму, професійним захворюванням, планово-попереджувальних ремонтів обладнання, будівель і споруд.

Заходи, що здійснюються директором:

- забезпечує функціонування системи управління охороною праці;

- в разі отримання відповідних документів від органів Державного нагляду та контролю за охороною праці, страхових експертів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань направляє їх службі охорони праці закладу для розробки відповідних профілактичних заходів, визначення строків виконання та виконавців;

- розглядає питання притягнення до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності;

- визначає джерела фінансування профілактичних заходів;

- забезпечує своєчасне розслідування нещасних випадків та аварій.

Посадові особи забезпечують виконання своїх посадових обов’язків відповідно до посадових інструкцій (додатки).

Служба охорони праці установи готує за участю відповідних спеціалістів пропозиції щодо організації та етапів роботи з охорони праці, складає план роботи, опрацьовує нормативні акти.

5.2. Використання законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці

Облік, ознайомлення та поширення законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці в закладі, установі освіти здійснюється визначеними наказом керівника відповідальними особами.

Порядок опрацювання, затвердження і використання керівником закладу нормативних актів про охорону праці, що діють в установі, здійснюється відповідно до вимог НПАОП 00.0-6.03-93 «Порядок опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві» (наказ №132 від 21.12.93 року).

Нормативні акти про охорону праці, що затверджуються керівником, спрямовані на побудову чіткої системи управління охороною праці та забезпечення в кожному структурному підрозділі і на робочому місці безпечних і нешкідливих умов праці, встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території закладу, робочих місцях відповідно до державних, міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці.

Нормативні акти про охорону праці, що підлягають затвердженню трудовим колективом (Положення про комісію з питань охорони праці підприємства, Положення про уповноважених трудових колективів з питань охорони праці тощо), опрацьовуються власником разом з відповідними громадськими організаціями.

Опрацювання нормативних актів про охорону праці здійснюється відповідно до наказу керівника установи, яким визначаються конкретні строки, виконавці та керівник розробки.

Керівник встановлює систематичний контроль за відповідністю нормативних актів підприємства вимогам чинного законодавства та забезпечує їх періодичний перегляд, своєчасне внесення змін або опрацювання і затвердження нового нормативного акта у зв’язку зі змінами в організації виробництва, переглядом державних, міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці тощо.

Реєстрація та облік нормативних актів про охорону праці, що діють у межах закладу, здійснюються в порядку, який встановлюється керівником.

Вимоги охорони праці відповідно до видів економічної діяльності установи регулюються такими нормативно-правовими актами:

1. Конституція України.

2. Закон України "Про охорону праці".

3. Закон України „Про освіту".

4. Закон України "Про колективні договори і угоди".

5. Закон України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

6. Кодекс законів про працю України.

7. НПАОП 0.00-4.3-04 Типове положення про службу охорони праці.

8. ДПАОП 0.00-4.36-05 Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

9. ДНАОП 0.00-4.26-96 Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

10. ДПАОП 0.00-4.36-05 Перелік робіт з підвищеною небезпекою.

11. ДНАОП 0.00-8.03-93 Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві.

12. НПАОП 0.00-4.15-98 Положення про розробку інструкцій з охорони праці.

13. ДНАОП 0.03-3.28-93 Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками.

14. ДНАОП 0.03-3.29-96 Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми.

15. ДНАОП 0.03-4.02-94 Положення про медичний огляд працівників певних категорій.

16. ДНАОП 0.03-8.06-94 Перелік робіт, де є потреба в професійному доборі.

17. ДНАОП 0.03-8.07-94 Перелік важких робіт та робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх.

18. НПАОП 0.00-4.03-04 Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

19 ДНАОП 0.05-8.04-92 Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

20. Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 01.08.01р. №563 (зі змінами, затвердженими наказом від 20.11.2006 р. №782).

21. Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 18.04.2006 р. № 304.

22. Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти інауки України від 31.08.2001 р. №616.

23. Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру (Постанова КМУ від 22 березня 2001 р. №270)

24. Типове положення про службу охорони праці (Наказ Держнаглядохоронпраці від15.11.2004 р. №255).

25 Типове положення про комісію з питань охорони праці підприємства (наказ Держнаглядохоронпраці від 25.07.2007 р. №55).

26. Типове положення про уповноваженого з питань охорони праці (наказ Держнаглядохоронпраці від 25.07.2007 р. №56).

5.3. Управління внутрішніми нормативними актами

Внутрішні нормативні акти з охорони праці розробляються в закладі, затверджуються її керівником і спрямовуються на побудову чіткої системи управління охороною праці та створення безпечних і здорових умов, що регламентуються.

Посадові інструкції. Розробляються працівником відділу кадрів відповідно до "Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників", затвердженого наказом Мінпраці 16.02.1998 року №24. Перші екземпляри посадових інструкції зберігаються у відділі кадрів. Строк зберігання -постійно.

Інструкції з охорони праці. Розробляються відповідно до Положення про розробку інструкцій з охорони праці. Перші екземпляри інструкцій зберігаються в службі охорони праці або у керівника навчального закладу. Копії інструкцій з охорони праці видаються керівникам структурних підрозділів (під розпис) та вивішуються на робочих місцях.

Накази

- Про організацію роботи з охорони праці (додається)

- Про створення служби з охорони праці, безпеки життєдіяльності

- Про розробку та введення в дію СУОП

- Про збереження життя і здоров’я учнів (додається)

- Про розподіл обов’язків між адміністрацією навчальних закладів

- Про режим роботи навчальних закладів

- Про створення правил внутрішнього розпорядку

- Про організацію навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності

- Про створення постійно діючої комісії з перевірки знань з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності

- Про затвердження інструкцій з ОП, БЖД, що діють в ЗНЗ

- Про створення комісії для розслідування нещасних випадків

- Про проведення внутрішнього аудиту охорони праці, безпеки життєдіяльності

- Про організацію чергування в закладі

- Про організацію та проведення Тижнів безпеки життєдіяльності

- Про підбиття підсумків проведення Тижнів безпеки життєдіяльності

- Про підготовку закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період

- Про медичне обстеження працівників та учнів навчального закладу

- Про проведення заходів з оздоровлення учнів навчального закладу

- Про організацію харчування в навчальному закладі

- Про попередження харчових отруєнь та інфекційних захворювань учнів (вихованців)

- Про організацію та проведення новорічних свят

- Про затвердження графіка відпусток працівників

Журнали

Журнал реєстрації інструкцій з охорони праці (додаток) ведеться службою охорони праці.

Журнал обліку видачі інструкцій з охорони праці (додаток) ведеться службою охорони праці.

Журнал реєстрації вступного інструктажу (додаток) ведеться службою охорони праці.

Журнали реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці (додаток) ведуться керівниками структурних підрозділів.

Журнал оперативного адміністративно-громадського контролю.

Журнал реєстрації осіб, що потерпіли від нещасних випадків (додаток), ведеться службою охорони праці.

Технічний журнал з експлуатації будівлі (споруди) (додаток) ведеться відповідальною особою за експлуатацію будівель і споруд..

Програми:

- навчання (протоколи засідань комісії) з перевірки знань з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності: розробляються та ведуться службою охорони праці. Змінюється у випадку зміни або введення нових нормативно-правових актів з охорони праці;

- спеціального навчання (протоколи засідань комісії з перевірки знань з питань охорони праці): розробляються та ведуться відповідальним за електрогосподарство. Змінюється у випадку зміни або введення нових нормативно-правових актів з охорони праці.

Акти:

Акти форми Н-1, НПВ, Н-5 (додаток).

Заповнення актів здійснюється відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Акти зберігаються у службі охорони праці 45 років.

Акти форми Н-Н, Н-5 (додаток). Заповнення актів здійснюється відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах. Акти зберігаються у службі охорони праці 55 років.

Приписи органів державного нагляду та контролю за охороною праці зберігаються у службі охорони праці.

Протоколи проведення ремонтів, випробувань, технічних оглядів обладнання підвищеної небезпеки зберігаються заступником директора з АГЧ.

Карти обліку працівників, що підлягають медичним оглядам (додаток), складаються медичною сестрою (або особою, що визначена в наказі).

Особиста картка обліку спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту (додаток); акт опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів (додаток); журнал обліку засобів пожежегасіння (додаток) заповнюються заступником директора з АГЧ.

Орієнтовний зразок наказу

_____________________________________________

(назва навчального закладу)

 

НАКАЗ

від «_____» __________20____ №____


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)