АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Котельне господарство

Читайте также:
  1. Автотранспортне господарство
  2. Б) доводити, що поміщицьке господарство, менш продуктивне, ніж господарство, в
  3. Господарство та матеріальна культура ранньородової общини в період верхнього палеоліту
  4. Електрогосподарство
  5. Електрообладнання, пароводяне господарство майстерні
  6. Мікроліти; обсидіан; палеоліт; мезоліт; неоліт;господарство, що привласнює.
  7. Промисловість і сільське господарство
  8. СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО
  9. Т е м а 6. Національне господарство та основні макроекономічні показники його результативності

Керівник закладу зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування котельного господарства відповідно до вимог чинних нормативних документів. Для цього він повинен:

• Призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію котлів і обладнання в котельнях.

• Забезпечити достатню кількість кочегарів (операторів), що пройшли спеціалізоване навчання і перевірку знань та мають відповідне посвідчення.

• Затвердити посадові інструкції та інструкції з охорони праці.

• Організувати роботу котельні відповідно до вимог ДНАОП 0.00.-1.26-96.

«Правила будови і безпечної експлуатації парових котлів з тиском пари не більше 0,07 МПа, водогрійних котлів і підігрівачів з температурою нагріву води не вище 115°С»

(ДНАОП 0.00.-1.26-96) (витяг)

11. Приміщення для котлів.

11.1. Стаціонарні котли повинні встановлюватися в будівлях та приміщеннях, що відповідають вимогам СНІП П-35-76 "Котельні установки"і цих Правил.

Установка котлів поза приміщенням допускається в тому випадку, коли котел запроектований для роботи в заданих кліматичних умовах.

11.2. Улаштування приміщень та горищних перекрить над котлами не допускається.

11.5. У будівлях котельної розміщуються побутові та службові приміщення для обслуговуючого персоналу відповідно до санітарних норм.

Розміщення будь-яких інших приміщень, а також майстерні, які не призначені для ремонту котельного устаткування, забороняється.

11.7. Вихідні двері з приміщення котельної повинні відкриватися назовні від натиску руки, не мати запорів із котельної та під час роботи котлів не замикатися. Вихідні двері з котельної в службові, побутові, а також допоміжно-виробничі приміщення повинні забезпечуватися пружинами та відкриватися в бік котельної. На кожних вхідних дверях приміщення котельної із зовнішньої сто рони повинен бути напис «Стороннім вхід заборонено».

11.8. Біля воріт котельної, через які відбувається подача палива і вилучення золи та шлаку, необхідно встановлювати тамбур чи повітряну теплову завісу відповідно до вимог НД.

11.9. Приміщення котельної повинні бути забезпечені достатнім природним світлом, а в нічний час — електричним освітленням. Крім робочого освітлення в котельній має бути аварійне електричне освітлення.

Підлягають обов’язковому обладнанню аварійним освітленням наступні місця:

— фронт котлів, а також проходи між котлами, позаду котлів та над котлами;

— щити та пульти управління;

— водовказівні та вимірювальні пристрої;

— зольні приміщення;

— вентиляторні площадки;

— устаткування водопідготовки;

— площадки та драбини котлів;

— насосні приміщення.

11.10. Робоче та аварійне освітлення, електричне устаткування і його

заземлення повинні відповідати вимогам Правил улаштування електроустановок (ПУЕ).

11.16. Ширина проходів між котлами, між котлом і стіною приміщення повинна бути не менше 1 м, ширина проходу між окремими виступаючими частинами котлів та виступаючими частинами споруди, сходами, робочими майданчиками та іншими виступаючими конструкціями - не менше 0,7 м.

При встановленні котлів, що вимагають бокового обслуговування, ширина проходів між котлами чи між котлом і стіною приміщення повинна бути не менше 1,5 м.

11.17. У разі відсутності необхідності в боковому обслуговуванні котлів обов’язкове влаштування хоч би одного проходу між котлами чи між крайнім котлом і стіною котельної. Ширина цих проходів, а також ширина між котлами і задньою стіною приміщення котельної повинна становити не менше 1 м.

11.20. Підлоги котельного приміщення необхідно виконувати з неспалимих матеріалів із негладкою, неслизькою поверхнею; вони повинні бути рівними і мати пристрої для відведення вода в каналізацію. Канали в котельному приміщенні повинні закриватися знімними плитами на рівні чистої підлоги. Металеві перекриття каналів мають бути виконані з рифленої сталі. Приямки і заглиблення, що не закриваються, повинні огороджуватися перилами висотою не менше 0,9 м.

11.24. Котельна повинна бути обладнана засобами пожежогасіння відповідно до норм на протипожежне устаткування і реманент, установленими Правилами пожежної безпеки в Україні ДНАОП 0.01-1.01-95.

11.25. Приміщення, де розміщені котли, зольні приміщення, а також усі допоміжні та побутові приміщення повинні бути обладнані природною і штучною вентиляцією, а також при необхідності, опаленням. Вентиляція котельної повинна забезпечувати видалення шкідливих газів, пилу, подачу приливного повітря і підтримки температурних умов відповідно до вимог санітарних норм.

Приміщення котельної, котли і все обладнання треба утримувати в справному стані і чистоті Проходи в котельному приміщенні і виходи з нього повинні бути завжди вільними.

12. Арматура, прилади і запобіжні пристрої.

12.4.6. На кожному паровому котлі повинен бути встановлений манометр, що сполучається з паровим простором котла. Перед манометром повинен бути встановлений триходовий кран або інший аналогічний пристрій для продувки манометра. Крім того, перед манометром повинна бути сифонна трубка умовним діаметром не менше 10 мм або інший аналогічний пристрій з гідравлічним затвором.

12.4.8. Не допускається користуватись манометром, якщо:

— на манометрі відсутня пломба або клеймо про здійснення перевірки;

— прострочений термін перевірки манометра;

— стрілка манометра при його відключенні не повертається до нульової позначки шкали на величину, що перевищує половину допустимої похибки для даного манометра;

— розбите скло чи існують інші пошкодження, які можуть відбитися на правильності показань.

12.4.12. Перевірка, опломбування (таврування) манометрів проводиться Держстандартом не рідше одного разу в 12 місяців. Крім того, не рідше одного разу в 6 місяців власник котла повинен зробити перевірку робочих манометрів контрольним чи перевіреним робочим манометром, що має однакову шкалу і клас точності з тим манометром, що перевіряється. Результати перевірки заносять в журнал контрольних перевірок.

Перевірка справності дії манометрів за допомогою триходових кранів або запірних вентилів, що заміняють їх, повинна проводитися не рідше одного разу в зміну.

15. Утримання, обслуговування і нагляд за котлами.

15.1. Власник котла повинен забезпечити утримання котлів у справному стані, а також безпечні умови їх роботи, організувавши обслуговування, ремонт і нагляд відповідно до вимог цих Правил.

15.2. Для здійснення у відповідності з цими Правилами технічного опосвідчення, забезпечення

справного стану і постійного контролю за безпечною експлуатацією котлів власником котла має бути призначена особа, відповідальна за його справний стан і безпечну експлуатацію. Така особа призначається з числа інженерно-технічних працівників, котрі мають відповідну кваліфікацію і теплотехнічну освіту, пройшла перевірку знань цих Правил в установленому порядку.

Призначення відповідальної особи необхідно оформляти наказом по установі з записом номера і дати наказу в паспорт котла (водопідігрівача). На період відсутності відповідальної особи (відпустка, відрядження тощо) виконання його обов’язків має бути покладено згідно з наказом на іншого інженерно-технічного працівника, який пройшов перевірку знань Правил.

15.3. Відповідальний за справний стан і безпечну експлуатацію повинен забезпечити:

— тримання котлів у справному стані;

— проведення своєчасного планово-запобіжного ремонту котлів і підготовку їх до технічного опосвідчення;

— своєчасне усунення виявлених несправностей;

— обслуговування котлів навченим та атестованим персоналом;

— обслуговуючий персонал — виробничими інструкціями, а також періодичну перевірку знань цих інструкцій;

— виконання обслуговуючим персоналом виробничих інструкцій.

15.4. Відповідальний за справний стан і безпечну експлуатацію котлів зобов’язаний:

— регулярно оглядати котли в робочому стані;

— щоденно в робочі дні перевіряти записи в змінному журналі і розписуватися в ньому;

— проводити роботу з персоналом по підвищенню його кваліфікації;

— проводити технічне опосвідчення котлів;

— зберігати паспорти котлів та інструкції заводів - виготівників щодо їх монтажу та експлуатації;

— проводити протиаварійне тренування з персоналом котельні;

— перевіряти правильність ведення технічної документації при експлуатації та ремонті котлів;

 

— брати участь у комісії з атестації й періодичній перевірці знань інженерно-технічного персоналу та обслуговуючого персоналу;

— брати участь в обстеженнях, які проводять органи Держнаглядохоронпраці, і своєчасно виконувати їх приписи.

15.6. До обслуговування котлів можуть бути допущені особи, не молодші за 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання та атестацію в установленому порядку відповідно до Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників із питань охорони праці ДНАОП 0.00-4.12-94.

Навчання і первинна атестація машиністів (кочегарів) і операторів котельні повинні проводитися в професійно-технічних училищах, навчально-курсових комбінатах (курсах). Індивідуальна підготовка зазначеного персоналу не допускається.

Періодичні перевірки знань мають проводитися не рідше одного разу на рік. Позачергова перевірка знань проводиться:

— при переході на інше підприємство;

— у випадку переведення на обслуговування котлів іншого типу;

— при переведенні котла на спалювання іншого виду палива;

— при перерві в роботі понад 6 місяців;

— за рішенням адміністрації або за вимогою інспектора Держнаглядохоронпраці.

При переведенні персоналу на обслуговування котлів, працюючих на газоподібному паливі, проводять додаткову перевірку знань у порядку, встановленому Правилами безпеки в газовому господарстві.

15.10. Власник котла на підставі інструкції заводу-виготівника і цих Правил з урахуванням особливостей даної котельні розробляє і затверджує виробничу інструкцію для персоналу котельні.

Виробнича інструкція має знаходитись у котельні на видному місці та видаватись під розписку обслуговуючому персоналу. До виробничої інструкції по обслуговуванню котлів прикладається оперативна схема трубопроводів котельні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)