АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

У справі про господарський спір

Читайте также:
  1. Види обліку. Господарський облік. Основні функції та вимоги.
  2. Внутрішньогосподарський (управ9
  3. Г)додержання законодавства України в кримінальній справі
  4. Галузь “Будівництво” та її техніко-економічні особливості. Господарський та підрядний методи будівництва. Види капіталів у будівництві.
  5. Господарський (підприємницький) договір
  6. Господарський договір – це
  7. Господарський кодекс України визначає підприємництво як -
  8. Господарський облік: його види та вимірювачі.
  9. Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О. при секретарі судових засідань Мак Л.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи
  10. Господарський та підрядний методи будівництва.
  11. Запис рішення в справі Тараса Шевченка, зроблений жандармським відділенням
  12. Коментар до статті про поновлення слідства у справі смерті В.Івасюка(чит.нижче).

„___” __________ 200 __ р.

Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі: ______________________ ____________________________________________________,

(зазначити прізвища та ініціали головуючого і суддів)

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Григор’єва Леоніда Дмитровича до ЗАТ “Фірма “У” та дочірнього підприємства “Спеціалізоване будівельно-монтажне управління “Ж” (далі – ДП) про визнання недійсним положення про Спеціалізоване будівельно-монтажне управління “Ж” за касаційними скаргами ЗАТ “Фірма “У” та ДП “СБМУ “Ж” на рішення судової колегії судової палати у цивільних справах Апеляційного суду ____________ області від „___” __________ 200 __ р.,

в с т а н о в и л а:

У лютому 200 __ р. Григор’єв Л.Д. звернувся до суду з позовом до ЗАТ та ДП про визнання недійсним положення про відокремлений структурний підрозділ СБМУ “Ж”, яке затверджене головою ради акціонерного товариства у вересні 200 __ р. В обґрунтування своїх вимог посилався на те, що всупереч статуту ЗАТ “Фірма “У” оскаржуване положення не приймалося на загальних зборах акціонерів.

Рішенням __________ районного суду м. __________ від „___” __________ 200 __ р. Григор’єву Л.Д. у задоволенні вказаного позову відмовлено.

Рішенням судової колегії судової палати у цивільних справах Апеляційного суду ___________ області „___” ___________ 200 __ р. рішення _________ районного суду м. ____________ „___” ___________ 200 __ р. скасоване та ухвалене нове рішення, яким положення про відокремлений структурний підрозділ СБМУ “Ж” ЗАТ “Фірма “У” визнано недійсним.

На зазначене рішення апеляційного суду надійшли касаційні скарги ЗАТ та ДП, у яких ставиться питання про його скасування та залишення без зміни рішення суду першої інстанції, з посиланням на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права.

У поданих запереченнях на скаргу Григор’єв Л.Д. просить у задоволенні скарги відмовити через її необґрунтованість.

Касаційні скарги підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 6 ст. 35 та ст. 36 Закону України “Про господарські товариства” установчі збори приймають рішення про створення акціонерного товариства, його дочірніх підприємств, філій та представництв, про обрання ради акціонерного товариства (спостережної ради), виконавчих і контролюючих органів акціонерного товариства, затверджують статут.

Судом встановлено, що рішення про створення акціонерного товариства та його відокремлених структурних підрозділів було прийняте установчими зборами, які відбулися „__” ________ 200 __ р.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що оскаржене позивачем положення про відокремлений структурний підрозділ СБМУ “Ж” ЗАТ “Фірма “У” теж було затверджене в межах своєї компетенції установчими зборами засновників, які відбулися „___” ________ 200 __ р.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції, апеляційний суд всупереч вимогам статей 35, 36 Закону України “Про господарські товариства” помилково виходив з того, що до набуття товариством статусу юридичної особи воно не вправі створювати дочірні підприємства, філії та представництва і затверджувати положення про них.

При цьому не врахував, що на момент звернення позивача до суду і ухвалення рішення оскаржене положення вже втратило чинність.

Оскільки судом першої інстанції з достатньою повнотою з’ясовано фактичні обставини справи і до них правильно застосовано норми матеріального права, а апеляційний суд, внаслідок помилкового тлумачення, неправильно застосував норми матеріального права, ухвалене у справі рішення апеляційного суду підлягає скасуванню із залишенням без зміни рішення суду першої інстанції.

Керуючись п. 3 ч. 1 ст. 336, ст. 339 колегія суддів,

У Х В А Л И Л А:

Касаційну скаргу ЗАТ “Фірма “У” та ДП “СБМУ “Ж” задовольнити, рішення судової колегії судової палати у цивільних справах апеляційного суду ___________ області від „___” _________ 200 __ р. скасувати і залишити в силі рішення __________ районного суду м. ___________ від „___” __________ 200 _ р.

Ухвала оскарженню не підлягає.

 

Головуючий суддя (підпис)

Судді колегії (підписи)

 

Додаток 18

 

______________ районному суду м. _______ Заявник:________________________________

(п. і. п., місце проживання)

Особи, які брали участь у справі:

1)______________________________________

(п. і. п., місце проживання)

2)_______________________________________

(п. і. п., місце проживання)

 

З А Я В А


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)