АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Збагачення сировини

Читайте также:
  1. Вивчення ринку сировини та матеріалів. Вибір постачальників та організація комерційних зв’язків.
  2. Визначення маси нетто шкірсировини.
  3. ГЛАВА III ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СИРОВИНИ І МАТЕРІАЛІВ У ВИРОБНИЦТВІ
  4. Довести тотожність лікарської рослинної сировини . Вказати хімічний склад, застосування лікарської рослинної сировини в медицині.
  5. Документальне оформлення руху сировини і матеріалів
  6. Дослідження взаємозв’язку між складом, підготовкою сировини, експлуатаційними властивостями матеріалів і споживними характеристиками виробів.
  7. Класифікація сировини
  8. Класифікація сировини
  9. Контроль за використанням сировини і матеріалів у виробництві
  10. Норми витрат сировини на виробництво продукції
  11. Обіг продуктів харчування чи продовольчої сировини, забруднених мікроорганізмами та іншими біологічними агентами

Самостійна робота – 10г

Підготовлення сировини до перероблення

Подрібнення сировини

Кожний вид сировини перш ніж з нього почнуть виготовляти продукцію потребує відповідного підготовлення. Так, тверду мінеральну сировину насамперед подрібнюють, потім отримані куски сортують за розмірами та збагачують, а в разі потреби укрупнюють (агломерують або грудкують).

Сировину рослинного і тваринного походження також готують до перероблення. При потребі її подрібнюють, сортують за розмірами кусків, очищають від домішок тощо.

Подрібненням називають розді­лення великих кусків твердої сировини на менші або на порошок.

Мінеральну сировину подрібнюють розколенням, розбиванням, розтиранням. Розколенням і розбиванням подрібнюють тверді та крихкі речовини, розтиранням - пластичні.

Сировину рослинного та тваринного походження подрібнюють різанням і меленням. Подрібнення проводять на дро­барках, млинах, різаках і різаль­них машинах.

Сортування сировини за розмірами кусків

Сортуванням називають розділення подрібненої сировини на окремі фракції за допомогою решіт і сит.

Фракцією називають певного розміру частинки твердої сировини. Фракції великих за розміром кусків отримують розділенням подрібненої сировини на решетах, малих на ситах.

У першому випадку кажуть рєшетування, у другому - просіювання або ситування. Для розділення подрібненої сировини на фракції решета та сита ставлять одне над одним. У наслідок розділення отримують на одну фракцію більше, ніж встановлено решіт і сит.

Перемішування сировини

При подрібненні сировина може бути сухою та мокрою. При мокрому подрібненні до сировини додають рідину, найчастіше воду.

Суміш сировини з водою та іншими спеціальними компонентами називають пульпою.

Наприклад при збагаченні руди пульпа складається із подрібненої руди, води та флотореагенту. Пульпа містить до 70% твердої речовини, решта рідина. Мокре подрібнення екологічно чисте, оскільки дрібні частини не викидаються в повітря і не забруднюють довкілля.

Суха суміш сировини і різних додаткових компонентів називається шихтою.

Наприклад, в металургії при виплавленні чавуну до складу шихти входять подрібнена залізна руда, кокс та флюс (вапняк).

В деяких процесах, для зменшення пилоутворення шихту змочують водою.

 

Збагачення сировини

Збагаченням називають очищення сировини від речовин, непотрібних для отримання запланованої продукції.

Тверді речовини збагачують промиванням водою, гравітацією, магнетацією та флотацією.

Промиванням водою збага­чують, наприклад, залізну руду, внаслідок чого вимивається глина.

Гравітаційне збагачення грунтується на різній швидкості падіння кусків мінералів у воді або повітрі, оскільки вони мають різну густину.

Магнетацією збагачують руди, до складу яких входять мінерали, які мають магнітні властивості. Під дією магнітного поля куски сировини, що мають магнітні властивості притягуються, інші опадають. У промисловості використовують магнітні сепаратори стрічкового та обертового типів.

Флотаційне збагачення - найуніверсальніший і найдосконаліший спосіб збагачення. Ним збагачують майже всі мінерали. Суть цього способу полягає у різних поверхневих властивостях складових мінералів. Одні складові краще змочуються водою і повністю занурюються в неї, інші - гірше і спливають на поверхню. Збагачення проводять у флотаційних машинах.

Для прискорення процесу розділення використовують спеціальні речовини, які називають флотореагентами, наприклад ялицева олія при збагаченні мідної руди.

Суміші рідинних речовин збагачують випаровуванням розчинника, виморожуванням, виведенням домішок в осад тощо.

Суміші газових речовин розділяють на складові послідовною конденсацією газів при їх стисненні та пониженні температури і за допомогою мембран.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)