АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Облік резерву сумнівних боргів

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. V. Облік амортизації основних засобів
  4. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VIII. Облік вибуття основних засобів
  8. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  9. Амортизація в управлінському обліку
  10. Аналіз стану облікової політики
  11. Аналітичний і синтетичний облік
  12. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів

Дебіторська заборгованість поділяється на:

• безнадійну;

• сумнівну;

• дійсну.

Визначення цих видів дебіторської заборгованості буде надане нижче. Залежно від виникнення дебіторська заборгованість поділяється на:

• дебіторську заборгованість за роботи, товари, послуги;

• векселі отримані;

• дебіторську заборгованість за розрахунками;

• іншу поточну дебіторську заборгованість.

При реалізації товарів у кредит підприємство має ризик непогашення всієї дебіторської заборгованості. Тому на підприємстві завжди є дебіторська заборгованість, щодо повернення якої є сумніви.

Сумнівний борг - це поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, послуги, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником.

Сумнівні борги завищують реальний результат від реалізації, тому, згідно з принципом обачності, підприємство повинне визнати можливі втрати від неповернення частини боргів покупцями у момент визнання доходу від реалізації, а не в тому періоді, коли покупці не змогли оплатити товар.

Величину цих втрат можливо визначити на основі аналізу даних підприємства за попередні роки про фактичні втрати від неповернення дебіторської заборгованості. З іншого боку, сума дебіторської заборгованості не є реальною, доки вона не скоригована на величину сумнівних боргів.

Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості - це сума поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги з вирахуванням резерву сумнівних боргів. За чистою реалізаційною вартістю поточна дебіторська заборгованість включається до підсумку Балансу.

Визначення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості здійснюється шляхом нарахування резерву сумнівних боргів.

П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість" передбачає два методи нарахування резерву сумнівних боргів:

1) виходячи з платоспроможності окремих дебіторів;

2) на основі класифікації дебіторської заборгованості.

Використання першого методу передбачає аналіз платоспроможності кожного дебітора.

При використанні методу класифікації (періодизації) дебіторська заборгованість групується за строками її непогашення. Якщо покупець прострочив строк оплати, то є ймовірність того, що заборгованість може бути не погашена.

Чим більший строк несплати, тим більша вірогідність несплати. Для кожної групи встановлюється прогнозний коефіцієнт сумнівності.

Коефіцієнт сумнівності - це відсоток сумнівних боргів від загальної суми дебіторської заборгованості встановленої групи. Коефіцієнт сумнівності встановлюється підприємством виходячи з фактичної суми безнадійної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги за попередні періоди. Як правило, коефіцієнт сумнівності зростає зі збільшенням строків непогашення дебіторської заборгованості.

Наприклад, для дебіторської заборгованості зі строком прострочення платежу від 1 до 30 днів (табл. 1) коефіцієнт сумнівності - 4 %, а для дебіторської заборгованості зі строком прострочення від 30 до 60 днів коефіцієнт сумнівності становить уже 10 %.

Це означає, що чим "старша" дебіторська заборгованість, тим біль її непогашення і тим більшу суму резерву сумнівних боргів треба нарахувати.

Величина резерву сумнівних боргів визначається як сума добутків поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги відповідної групи та коефіцієнта сумнівності відповідної групи. У наведеному вище прикладі для дебіторської заборгованості зі строком прострочення платежу 1-30 днів резерв сумнівних боргів становитиме 72 грн. (1 800 х 0,04).

Приклад. Станом на 31.12.2000 р. підприємство "Титан" має дебіторську заборгованість у сумі 16 300 грн. Необхідно розрахувати резерв сумнівних боргів шляхом групування дебіторської заборгованості за строками її непогашення.

Таблиця 2

Групування дебіторської заборгованості за строками її непогашення

Покупець Строки прострочення платежу, днів Усього
  1-30 31-60 61-90 Більше 90
A 1 000 - - - - 1 000
B - 1 200 - - - 1 200
C - - 3 000 - - 3 000
Інші 7 000   - 2 000 1 500 11 100
Разом 8 000 1 800 3 000 2 000 1 500 16 300
Коефіцієнт сумнівності, виходячи з минулого досвіду 2 % 4 % 10 % 20 % 40% -
Сума резерву сумнівних боргів           1 532

 

Загальна сума резерву сумнівних боргів визначається як загальна сума всіх розрахованих сум для різних груп дебіторської заборгованості. У наведеному вище прикладі необхідно нарахувати резерв у розмірі 1 532 грн.

Для нарахування резерву сумнівних боргів використовується рахунок 38 "Резерв сумнівних боргів". Цей рахунок є контррахунком до рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками".

За кредитом рахунка 38 "Резерв сумнівних боргів" відображається створення резерву, за дебетом - списання сумнівної заборгованості та безнадійних боргів. Аналітичний облік на рахунку 38 "Резерв сумнівних боргів" ведеться в розрізі боржників чи за строками непогашення дебіторської заборгованості.

Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображається у складі інших операційних витрат у кінці звітного періоду наступним записом (на основі даних прикладу 4.10), грн.:

Дебет 944 "Сумнівні та безнадійні борги" 1 532

Кредит 38 "Резерв сумнівних боргів" 1 532

Для визначення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості в Балансі необхідно сальдо рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" зменшити на сальдо рахунка 38 "Резерв сумнівних боргів".

Проілюструємо це, використовуючи дані прикладу:

БАЛАНС на 31.12.2000 р.
Стаття Код рядка Сума, грн.
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги: первісна вартість         16 300
чиста реалізаційна вартість   14 768
резерв сумнівних боргів   1 532

 

При визнанні дебіторської заборгованості безнадійною, тобто дебіторською заборгованістю, щодо якої існує впевненість щодо її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності, вона буде списана за рахунок резерву.

Приклад. У липні 2001 року підприємство "Титан" отримало інформацію про банкрутство підприємства Д. Сума дебіторської заборгованості підприємства Д становить 800 грн.

Списання безнадійної дебіторської заборгованості в бухгалтерському обліку буде відображене наступним записом, гри.:

Дебет 38 "Резерв сумнівних боргів" 800

Кредит 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 800

Треба зазначити, що цей запис не торкається Звіту про фінансові результати, тому що витрати, понесені у зв'язку з неповерненням боргу, підприємство визнало в тому ж звітному періоді, що й дохід від реалізації, пов'язаний з виникненням цієї дебіторської заборгованості. У цьому полягає принцип нарахування та відповідності доходів і витрат. За цим принципом для визначення фінансового результату звітного періоду слід зіставити доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності у момент їх виникнення, незалежно від часу надходження і сплати грошей.

Наведений запис не змінив також чисту вартість реалізації дебіторське заборгованості:

(грн.)

Стаття До списання безнадійного боргу Після списання безнадійного боргу
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги: • чиста реалізаційна вартість     14 768     14 768
• первісна вартість 16 300 15 500
• резерв сумнівних боргів    

 

Фактична сума списаних безнадійних боргів рідко збігається з розрахунковим резервом сумнівних боргів. Якщо сума безнадійних боргів, які списуються, менше від суми нарахованого резерву, рахунок 38 "Резерв сумнівних боргів" буде мати кредитове сальдо на кінець звітного періоду. Якщо суми безнадійних боргів у поточному періоді більші, ніж нарахований резерв, то частина безнадійного боргу, яка перевищує нарахований резерв безнадійних боргів списується за рахунок витрат поточного періоду (дебет субрахунка 944 "Сумнівні та безнадійні борги").

Сума списаної безнадійної дебіторської заборгованості облічується на забалансовому субрахунку 071 "Списана дебіторська заборгованість" протягом не менше трьох років з дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у випадках зміни майнового становища боржника. Дебіторська заборгованість остаточно списується з субрахунка 071 "Списана дебіторська заборгованість" після надходження суми в порядку відшкодування або у зв’язку із закінченням строку обліку такої заборгованості.

Приклад У листопаді 2001 року компанія Д сповістила підприємстві "Титан", що може сплатити частину боргу, який підприємство вже визнало як безнадійний, у сумі 200 грн. У бухгалтерському обліку підприємства будуть зроблені наступні записи:

1) відновлення в обліку дебіторської заборгованості, яка буде погашена, грн.:

Дебет 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 200

Кредит 716 "Відшкодування раніше списаних активів" 200

Одночасно дебіторська заборгованість у сумі 200 грн. списується з позабалансового субрахунка 071 "Списана дебіторська заборгованість";

2) погашення відновленої дебіторської заборгованості грошовими коштами, грн.:

Дебет 31 "Рахунки в банках" 200

Кредит 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 200

Поточна дебіторська заборгованість, яка не пов'язана з реалізацією продукції, товарів, робіт, послуг, що визнана безнадійною, списується з балансу з відображенням втрат у складі інших операційних витрат.

Списання такої безнадійної дебіторської заборгованості відображається записом:

Дебет 944 "Сумнівні та безнадійні борги"

Кредит 37 "Розрахунки з різними дебіторами"

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)