АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обмеження і узагальнення понять. Названі логічні операції ґрунтуються на законі зворотного відношення змісту і обсягу понять, згідно з яким

Читайте также:
  1. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  2. В) для обмеження вирівнювального струму, який протікає під час перемикання відгалужень
  3. Важно понять, что любой финансовый кризис – это отсутствие денег. Приходят деньги – кризис заканчивается.
  4. Взаємозв’язок понять «ринок» і «ринкова економіка». Класифікація ринків
  5. Види діяльності фінансових установ з обмеження ризиків
  6. Види діяльності фінансових установ з обмеження ризиків
  7. Види поділу понять
  8. Види понять за змістом
  9. ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ ПРОГРАМИ ЗА ТЕМОЮ ДОСЛІДЖЕННЯ
  10. ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ СТРАХОВИХ ВИПАДКІВ І ОБМЕЖЕННЯ СТРАХУВАННЯ
  11. Виконання покарання у виді обмеження волі
  12. Входження України до складу СРСР. Обмеження суверенітету

Названі логічні операції ґрунтуються на законі зворотного відношення змісту і обсягу понять, згідно з яким, чим ширший обсяг поняття, тим бідніший його зміст, і навпаки.

Обмеження – логічна операція з поняттями, завдяки якій відбувається перехід від поняття з ширшим обсягом (родового) до поняття з вужчим обсягом (видового) через додавання до змісту вихідного поняття ознак, які стосуються лише частини предметів його обсягу.

Так, маючи вихідним поняття «держава» і додаючи до нього ознаку «демократична» яка, зрозуміло, притаманна не кожній державі одержимо поняття, «демократична держава», що є вужчим за обсягом від вихідного поняття. У такій спосіб здійснюється обмеження поняття «держава».

Межою обмеження є одиничне поняття. Так, обмежуючи поняття «держава», одержують одиничне поняття, наприклад, «сучасна українська держава».

Узагальнення – логічна операція, внаслідок якої відбувається перехід від поняття з вужчим обсягом (видового) до поняття з ширшим обсягом (родового) у результаті збіднення його змісту, тобто вилучення специфічних для вихідного поняття видових ознак.

(Приклад: Результатом узагальнення поняття «історія України» є поняття «історія»)

Межею узагальнення є гранично широкі за обсягом поняття, які називають категоріями. Кожна наука має свої категорії, тобто найзагальніші в ній поняття. Філософія оперує всезагальними поняттями.

Операції обмеження й узагальнення можна передати за допомогою схеми. (див. мал. 7).

Мал. 7

Узагальнення і обмеження може бути як правильним, так і неправильним. Щоб ці операції були правильними, необхідно при узагальненні переходити від виду до роду, а при обмеженні – від роду до виду. Якщо ж при узагальненні ми перейдемо до поняття, яке є родом щодо вихідного поняття, то таке узагальнення буде неправильним. Не можна, наприклад, узагальнюючи поняття «винищувач», перейти до поняття «ракета», оскільки ракета не є родом для винищувача.

При обмеженні трапляються помилки, коли поняття, до якого доходять, не є видом щодо того поняття, яке обмежується. Якщо, наприклад, обмежуючи поняття «держава», ми перейдемо до поняття «сім΄я», то таке обмеження буде неправильним.

Узагальнення і обмеження понять дає змогу уточнити зміст і обсяг понять, установити відношення між ними, що досить важливо для пізнання.

Визначення понять

Операція визначення понять

Крім операцій з обсягами понять, наука вдається і до операцій з їх змістом. Ідеться про визначення поняття, або дефініцію.

Визначення або дефініція (лат. definitio, від definio – визначаю), – логічна операція, з допомогою якої розкривають зміст поняття, тобто роблять перелік ознак, які в ньому мисляться, або з΄ясовують ім΄я відповідного денотата чи спосіб його побудови. (денотат – лат. denotatus – позначений). У формалізованій мові – це константа (власне ім΄я) або предметна змінна – невласне, загальне ім΄я.

Визначити поняття означає виявити суттєві ознаки, що складають зміст цього поняття.

Залежно від того, як здійснюють визначення шляхом розкриття змісту поняття, з΄ясування імені відповідного денотата чи способу його побудови (розрізняють такі види вивизначень:

· Реальні – визначення, що розкриває істотні та загальні ознаки визначуваного поняття. Таким є визначення через найближчий рід і видову відмінність, яке ще називають к5ласичним визначенням.

· Номінальні – визначення, завдяки якому з΄ясовується ім΄я, яким позначають відповідне поняття і денотат.

· Генетичні – (грец. genesis – походження, джерело) визначення, в якому безпосередньо характеризують не поняття, а предмети, які в ньому мисляться, шляхом вказівки на спосіб їх утворення (предметів) виникнення, утворення чи побудови.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)