АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комплексна ситуаційна задача 4

Читайте также:
  1. C) Любой код может быть вирусом для строго определенной среды (обратная задача вируса)
  2. CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 36
  3. III. В ЧЕМ СОСТОИТ ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧА ФИЛОСОФИИ?
  4. VII. Комплексная оценка эффективности СИЗ
  5. Анализ затрат с целью их контроля и регулирования.4. Комплексная оценка эффективности хозяйственной деятельности.
  6. Анализ чувствительности управленческих решений в задачах линейного программирования.
  7. Багатокритеріальність у задачах прийняття рішень.
  8. БУДУЩЕЕ – ПЕРЕД ВАМИ СТОИТ НЕЛЕГКАЯ ЗАДАЧА. В ОДИНОЧКУ ВЫ С НЕЙ НЕ СПРАВИТЕСЬ.
  9. ВАША ПЕРВАЯ ЗАДАЧА
  10. Взаємне положення площин. Перша позиційна задача
  11. Вопрос 10. Задача
  12. Вопрос 18. Задача

Вихідні дані

 

Ви – економіст сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Прогрес”.

Господарство розміщене у населеному пункті с. Обухівка, у якому знаходиться 250 дворів, (частина працездатного населення працює у місті).

Дане господарство має в наявності, 220 корів, 200 голів молодняка ВРХ. Середній вік працівників – товариства 45 років.

Є молочний комплекс на 500 корів (а на момент розробки стратегії поголів’я корів становить 220) майстерня з необхідним обладнанням, 11 тракторів, 6 вантажних автомобілів, 3 зернозбиральних, 2 бурякозбиральних і 1 силосозбиральний комбайн, зерносховище на 1000 т.

Виробничий напрямок – зерново-бурячний напрям. Зв'язок виробників із споживачами здійснюється через посередницькі структури.

Фінансовий стан підприємства стабільний. У сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Прогрес” є можливість отримання кредитів у банківських установах. Фахівцями планово-економічної служби товариства підготовлено інформацію про основні досягнення підприємства за три минулі роки табл.1.

Таблиця 1

Динаміка основних економічних показників діяльності ТОВ „Прогрес”

Показники Роки
     
Сільськогосподарські угіддя, га      
Наявність основних фондів, тис. грн.      
Наявність оборотних фондів, тис. грн.      
Середньооблікова чисельність працівників, осіб      
Дохід від реалізації продукції, тис. грн.      
Чистий дохід від реалізації, тис. грн.      
Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.      
Валовий прибуток, тис. грн.      
Чистий прибуток, тис. грн.      
Витрати на оплату праці, тис. грн.      

 

Завдання

Виходячи з наведеної інформації:

1. Визначте та обґрунтуйте місію та основні цілі товариства з прогнозом їх кількісних та якісних характеристик.

2. Розробіть можливі стратегії, які слід здійснити в даному товаристві.

3. Обґрунтуйте організаційну структуру управління товариства.


Комплексна ситуаційна задача 2

 

Вихідні дані

Ви – економіст відкритого акціонерного товариства „Нива”.

Дане господарство має 3600 га сільськогосподарських угідь, з них 3000 га ріллі, 100 га багаторічних насаджень (сад зерняткових порід), 500 га пасовищ і сіножатей. Господарство розміщене на території двох населених пунктів, у яких знаходиться 800 дворів, 290 чоловік працює на даному підприємстві (частина працездатного населення працює у місті).

Є молочний комплекс на 650 корів (на момент розробки стратегії поголів’я корів становить лише 300 голів), ремонтна майстерня з необхідним обладнанням, 18 трактор, 12 вантажних автомобілів, 6 зернозбиральних і 3 бурякозбиральних комбайнів, зерносховище на 2000 т.

Переробні виробництва: млин і крупорушка з можливістю переробки за сезон 800 т зерна на борошно та 300 т на крупу; потужності по консервуванню плодів і виробництву соків – 50 т за сезон.

Господарство розміщене за 8 км від міста із 60 тис. населенням. У місті працюють маслозавод, цукровий завод, хлібоприймальне підприємство (із комбікормовим виробництвом), залізнична станція. М’ясокомбінат знаходиться в обласному центрі за 130 км.

Фінансовий стан підприємства задовільний. У відкритого акціонерного товариства „Нива” є можливість отримання кредитів у банківських установах.

Завдання

1. Визначте та обґрунтуйте місію відкритого акціонерного товариства та обґрунтуйте основні цілі товариства з прогнозом їх кількісних та якісних характеристик.

2. Розробіть можливі стратегії, які слід здійснити в даному товаристві.

3. Обґрунтуйте організаційну структуру управління товариства.

Комплексна ситуаційна задача 3

Вихідні дані

Ви – економіст сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Мрія”.

Вам доручено розробити стратегію діяльності даного товариства.

Вихідні дані: сільськогосподарське товариство має 5000 га сільгоспугідь, з них 3600 га ріллі, 400 га багаторічних насаджень (сад зерняткових порід), 1000 га пасовищ і сіножатей. Господарство розміщене у двох населених пунктах. Центральна садиба (відділок 1) – 500 дворів, 400 чол., які працюють у господарстві; тут три сівозмінних масиви: 10-пільний польовий – 1000 га; 7-пільний польовий – 400 га; ґрунтозахисний – 600 га. Є молочний комплекс на 800 корів (на момент розробки стратегії поголів’я корів становить 500); ремонтна майстерня з необхідним обладнанням, 20 тракторів, 8 вантажних автомобілів. Сад – 400 га; кормових угідь – 700 га.

Відділок 2 – 300 дворів, 170 працівників господарства ( частина працездатного населення з обох сіл працює у місті); 1 польова сівозміна (12-пільна) – 1200 га, ґрунтозахисна – 400 га. Молочнотоварна ферма на 300 гол. (наявних 200), свиноферма на 2000 гол. разового, утримання (наявних 1000 гол.), машинний двір; 15 тракторів, 7 вантажних автомобілів. Кормових угідь – 300 га.

Складська база: зерносховища (пристосовані, часткова механізація зерноочищення, примітивна зерносушарка) на 2000 т (відділок 1); відсутні капітальні плодоовочесховища та кормосховища.

Переробні виробництва: млин і крупорушка (відділок 1) з можливістю переробки за сезон 2000 т зерна на борошно (або на дерть) та 500 т на крупу; потужності по консервуванню плодів і виробництву соків – 1000 т за сезон (відділок 1).

Фінансовий стан підприємства задовільний.

Характеристика навколишнього середовища. Господарство розміщене за 15 км від міста із 100 тис. населенням й розвинутою промисловістю. У місті діють маслозавод, цукровий завод, овочесушильне підприємство, хлібоприймальне підприємство (з комбікормовим виробництвом), залізнична станція. М’ясокомбінат – в обласному центрі за 200 км.

Завдання

Етапи виконання завдання:

1) визначити та обґрунтувати місію майбутнього підприємства;

2) обґрунтувати організаційну структуру господарства; накреслити схему організаційної структури;

3) деталізувати місію сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Мрія” з обґрунтуванням основних цілей господарства з прогнозом їх кількісних та якісних характеристик;

4) обґрунтувати основні напрями реалізації стратегії маркетингу для підприємства.

Комплексна ситуаційна задача 4

 

Вихідні дані

 

Ви – економіст проектної групи переробного підприємства, яка займається виробництвом різних сортів ковбаси.

За прогнозними оцінками, життєвий цикл кожного товару має такий вигляд

 

 


Ви отримали наступну інформацію про реалізацію продукції даного підприємства:

Сорт ковбаси/Показники 1-й рік 2-й рік 3-й рік 4-й рік 5-й рік
Мисливська: - обсяг реалізації, кг          
Краківська: - обсяг реалізації, кг          
Нова краківська: - обсяг реалізації, кг   -        
Салямі: - обсяг реалізації, кг          
Салямі особлива: - обсяг реалізації, кг   -   -   -    

 

Завдання

Визначте на якій стадії життєвого циклу перебуває кожен із сортів ковбаси. Визначте доцільність виробництва кожного сорту ковбаси. Виберіть можливі стратегії, які доцільно використати на даній стадії стадії життєвого циклу товару та обґрунтуйте умови їх використання за такою схемою:

 

Стадія життєвого циклу товару Можливі умови розвитку ситуації Стратегія, яку можна використати
     

 


Комплексна ситуаційна задача 5

 

Вихідні дані

Ви – економіст приватного сільськогосподарського підприємства „Колос”.

Перед вами поставлене завдання підготувати інформацію, яка характеризує маркетингове середовище підприємства щодо реалізації продукції.

Дане підприємство має 2800 га сільськогосподарських угідь, з них 2400га ріллі, 400 га пасовищ і сіножатей. Господарство розміщене у населеному пункті, у якому знаходиться 500 дворів, 240 чоловік працює на даному підприємстві (частина працездатного населення працює у місті). Є молочний комплекс на 500 корів (на момент розробки стратегії поголів’я корів становить 250), свиноферма на 800 голів (наявних 260 гол.), ремонтна майстерня з необхідним обладнанням, 14 тракторів, 8 вантажних автомобілів, 4 зернозбиральних, 2 бурякозбиральних і 2 силосозбиральних комбайни, зерносховище на 1500 т.

Характеристика навколишнього середовища. Господарство розміщене за 25 км від міста із 60 тис. населенням й розвинутою промисловістю. У місті діють маслозавод, м’ясокомбінат, хлібоприймальне підприємство (з комбікормовим виробництвом), залізнична станція – в обласному центрі за 100 км.

Фахівцями планово-економічної служби товариства підготовлено інформацію про основні досягнення підприємства за три минулі роки та аналіз впливу факторів зовнішнього впливу на підприємство табл.1,2.

Таблиця 1

Економічна ефективність діяльності ПСП “Колос”

Показники Роки 3 р. в % до 1 р.
     
Дохід від реалізації продукції, тис. грн.       159,6  
Чистий дохід від реалізації, тис. грн.       158,3  
Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.       166,4  
Валовий прибуток, тис. грн.       116,0  
Чистий прибуток, тис. грн.       100,0  
Матеріальні затрати, тис. грн.       122,5  
Рівень рентабельності по підприємству, % 0,09 0,12 0,06 -0,03  

Таблиця 2

Матриця аналізу зовнішніх факторів ПСП “Колос”

Фактори зовнішнього середовища Тенденції зміни фактора Вплив зміни фактора на діяльність організації, характеристика Можливість (+) Заг-роза (-)
         
Економічні Збільшення темпу інфляції в країні Немає можливості для підприємства брати кредити в банку під вигідний відсоток   -
У переважній більшості аграрних підприємств не високий рівень прибутковості, що заважає їм нормально функціонувати та розвиватися Підприємство має незначний рівень чистого прибутку, зокрема в 2010 році було одержано лише 3 тис. грн. Рівень рентабельності в 2010 році становив 0,06%   -
Диспаритет цін Підприємство несе великі збитки через невідповідність цін на сільськогосподарську та промислову продукцію, ресурси   -
Високі ставки податків Високі податки знижують темп розвитку підприємства та заважають розширеному відтворенню   -
Соціальні Зниження народжуваності Загроза через якийсь час залишитися без молодих кадрів при тому, що більшість молоді після закінчення ВУЗів намагається залишитися в містах   -
Високий рівень безробіття Можливість залучати найбільш кваліфіковані кадри та утримувати високий рівень дисципліни на підприємстві +  
Низька соціальна захищеність широких верств населення Підприємство має відволікати з обігу кошти на соціальний захист населення замість того, щоб це робила держава   -

Продовження таблиці 2

         
Ресурси   Наявність у підприємства трудових ресурсів   Аграрне підприємство, яке стабільно виплачує заробітну платню, має можливість залучати необхідну кількість працівників потрібної кваліфікації +  
Високий рівень цін, що склався на основні види ресурсів Більшу частину своїх витрат підприємство робить на придбання дорогих ресурсів   -
Більшість аграрних підприємств не має фінансових ресурсів для розширеного відтворення Підприємство є низькорентабельним, а значить, не може покривати більшість потреб за власний рахунок   -
Політика - законо- давство Недосконалість податкового законодавства Підприємство не має можливості збільшити кошти на розвиток власного виробництва   -
Неузгодженість дій законодавчої та виконавчої влади Підприємство не може розробляти довгострокові стратегічні плани діяльності та розвитку   -
Галузеві фактори   Має місце конкуренція всередині галузі Підприємство займає значну долю зернового ринку, але конкуренція постійно стимулює до освоєння нових ринків та розширення асортименту +  
Велика залежність від природних умов Велика залежність діяльності підприємства від природних умов   -
Велика кількість постачальників ресурсів та посередників Можливість для підприємства зробити оптимальний вибір постачальників ресурсів та посередників +  
Технолог-гічні Більшість підприємств не мають фінансової можливості використовувати нові технології Підприємство застосовує нововведення у виробничі процеси +  
Брак інформації про нові технології Відставання технологічного розвитку підприємства від світового рівня   -

Завдання

Етапи виконання завдання:

вам необхідно підготувати і подати звіт, що складається з таких розділів:

- фактори внутрішнього середовища організації, які впливають на стан розвитку підприємства;

- фактори макросередовища, які впливають на стан розвитку підприємства;

- аналіз макросередовища як стратегічна лінія підприємства щодо факторів макросередовища.


Комплексна ситуаційна задача 6

Вихідні дані

 

Ви - економіст сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Мрія”. СТОВ розташоване за 12 км від районного центру (19 тис. жителів), та за 24 км від обласного (305 тис. жителів).

На території господарства проживає 520 чоловік. Сусідніми господарствами є товариство з обмеженою відповідальністю (1600 га ріллі, 75 працівників) та приватна агрофірма (2100 га ріллі, 90 працівників), які є головними конкурентами даного підприємства

У власному користуванні товариство має 2 підземні сховища, 4 зерносховища, 2 зерноочисники, 2 теплиці площею 0,5 га кожна, 2 силосні ями, 1 вагову, а також комору для зберігання продукції, 1 ангар для сільськогосподарської техніки, 1 автогараж, 5 корівників, 4 телятники, 2 свинарники, переробні потужності – млин, олійницю, зерносушарку та крупорушку, на яких переробляється сільськогосподарська продукція для реалізації на ринок та працівникам господарства.

Основним видом діяльності товариства є виробництво сільськогосподарської продукції рослинництва та тваринництва, переробка сільськогосподарської продукції, послуги автопарку і тракторного парку організаціям та працівникам агрофірми.

Товариство у своєму користуванні має 1100 га землі, з них 1020 га ріллі. Підприємство має 400 голів ВРХ, з них 310 корів та 300 голів свиней. Середньоспискова чисельність працюючих складає 67 чоловік, серед яких 55 чол. безпосередньо зайняті на виробництві та 12 чол. відносяться до адміністративно-управлінського персоналу.

Територія товариства лежить у степовій зоні, рельєф рівний, помірно-континентальний клімат із достатньою кількістю тепла і вологи, ґрунти на території чорноземні, але також зустрічаються солонцюваті.

Товариство самостійно визначає напрямки своєї діяльності, спеціалізацію, організовує виробництво сільськогосподарської продукції, її переробку та подальшу реалізацію. За власним розсудом вибирає партнерів із економічних зв'язків в усіх сферах діяльності, в тому числі у зовнішньоекономічних. Відносини агрофірми з іншими підприємствами, установами та громадянами в усіх сферах діяльності здійснюється на основі договорів.

Господарство має постійних клієнтів, яким реалізовує свою продукцію, це:

– олійно-екстракційний комбінат;

– цукровий завод;

– молокозавод;

– м’ясо комбінат

– 2 комбікормові заводи.


Завдання

Сформулюйте місію та визначить стратегічні цілі підприємства;

Оцініть фактори зовнішнього середовища підприємства;

Здійсніть стратегічний аналіз внутрішніх факторів підприємства;

Визначити спеціалізацію підприємства, оцінити привабливі стратегічні зони господарювання (СЗГ) та зони стратегічних ресурсів (ЗСР);

Здійснити стратегічну діагностику стану, стратегічної позиції підприємства.


Комплексна ситуаційна задача 7

Вихідні дані

 

Ви – економіст сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Воскобійники”.

Дане товариство має в наявності 4500 га сільськогосподарських угідь, 220 корів, 200 голів молодняка ВРХ, 350 свиней. Середній вік працівників – товариства 45 років.

Є молочний комплекс на 650 корів (на момент розробки стратегії поголів’я корів становить лише 220 голів), ремонтна майстерня з необхідним обладнанням, 14 трактор, 11 вантажних автомобілів, 5 зернозбиральних і 3 бурякозбиральних комбайнів.

Товариство розміщене за 18 км від міста із 35 тис. населенням. У місті працюють маслозавод, хлібоприймальне підприємство (із комбікормовим виробництвом), залізнична станція. М’ясокомбінат знаходиться в обласному центрі за 130 км.

Виробничий напрямок – зерновий. Зв'язок виробників із споживачами здійснюється через посередницькі структури.

Товариство розміщене у населеному пункті Бірки, у якому проживає 360 осіб працездатного віку, 185 осіб працює на даному підприємстві (частина працездатного населення працює у місті).

На перспективу планується впровадження нових технологій у тваринництві і рослинництві, що призведе до вивільнення близько 70 чоловік, а отже, виникнення проблеми зайнятості.

Фінансовий економічний стан підприємства стабільний. У товариства з обмеженою відповідальністю „Воскобійники” є можливість отримання кредитів у банківських установах.

Завдання

1. Визначте та обґрунтуйте місію та основні цілі товариства з прогнозом їх кількісних та якісних характеристик.

2. Розробіть можливі стратегії, які слід здійснити в даному товаристві.

3. Побудуйте організаційну структуру управління підприємством.

 

 


Комплексна ситуаційна задача 8

Вихідні дані

Ви – економіст сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агросоюз”.

Вихідні дані: сільськогосподарське підприємство має 4500 га сільгоспугідь, з них 4000 га ріллі, 500 га пасовищ і сіножатей. Господарство розміщене у двох населених пунктах. Центральна садиба (відділок 1) – 500 дворів, 400 чол., які працюють у товаристві. Є молочний комплекс на 800 корів (на момент розробки стратегії поголів’я корів становить 500); ремонтна майстерня з необхідним обладнанням, 18 тракторів, 9 вантажних автомобілів.

Відділок 2 – 300 дворів, 170 працівників господарства ( частина працездатного населення з обох сіл працює у місті). Молочнотоварна ферма на 300 гол. (наявних 200), свиноферма на 2000 гол. разового, утримання (наявних 1000 гол.), машинний двір; 12 тракторів, 7 вантажних автомобілів. Кормових угідь – 300 га.

Складська база: зерносховища (пристосовані, часткова механізація зерноочищення, примітивна зерносушарка) на 2000 т (відділок 1); відсутні капітальні кормосховища.

Переробні виробництва: млин і крупорушка (відділок 1) з можливістю переробки за сезон 2000 т зерна на борошно (або на дерть) та 500 т на крупу.

Фінансовий стан підприємства задовільний.

Завдання

1) обґрунтувати організаційну структуру господарства; накреслити схему організаційної структури;

2) деталізувати місію сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Агросоюз” з обґрунтуванням основних цілей господарства з прогнозом їх кількісних та якісних характеристик;

3) обґрунтувати основні напрями стратегії маркетингу для підприємства.

Комплексна ситуаційна задача 9

Вихідні дані

Енергійний працівник посередницької фірми з продажу сільськогосподарської техніки вирішив заснувати консалтингову компанію, яка б надавала аграрним підприємствам інжинірингові та науково-технічні послуги.

Ним було найнято 10 фахівців, орендовано приміщення, закуплена необхідна техніка.

Початкові вкладання склали 250 тис. грн., з них 6,5 тис. грн. було витрачено на рекламу, 10 - тис. грн. – на адміністративні витрати, 220 тис. – на оренду приміщень і обладнання та 13,5 - тис. грн. – інші витрати,. Середня ціна на послуги попередньо склала 1500 грн. За попередніми прогнозами попит на послуги мав би складати 300 замовлень на місяць, реально у перший місяць звернулося менше 200 клієнтів, а на їх обслуговування витрачено по 200 грн. на особу.

Керівник компанії запропонував для розгляду три можливі стратегії поведінки:

1. Згорнути діяльність (стратегія ліквідації);

2. Продовжувати діяльність, не зважаючи на фінансовий результат (стратегія збереження частки ринку);

3. Витратити додаткові кошти на рекламу з метою залучення додаткових клієнтів (стратегія розширення ринку).

Було розроблено 2 варіанта рекламної компанії і вартість першої 6 тис. грн. і вона дозволяла додатково залучити 20 клієнтів; вартість другої – 15 тис., але при цьому можна було сподіватися на залучення 40 клієнтів. У другому варіанті рекламної компанії наголос робиться на престижність компанії та якість послуг.

 

Питання.

1. Якою повинна бути мінімальна кількість відвідувачів, щоб окупити витрати?

2. Яку із запропонованих стратегій краще обрати? Відповідь обґрунтуйте.

3. Чи варто витрачати 6 тис. або 15 тис. на рекламу?

4. Чи варто знижувати ціну на послуги?

 


Комплексна ситуаційна задача 10

Вихідні дані

 

Транснаціональна компанія Пенсіко Фудз Інтернешнл, володіючи трьома типами ресторанів швидкого харчування (Піцца Хат, Тако Белл і Кентукі Фрайд Чикенз), при виході на ринок однієї із східноєвропейських країн зіткнулася з питанням вибору: який з цих ресторанів відкривати? Чи відкривати два? Чи відкривати всі три?

Практика швидкого харчування (за винятком піццерій) ще не була розповсюджена в цій країні. Звичка щодо харчування також відрізнялися від американських: поза межами дому харчувався невеликий відсоток людей; при існуванні формальної перерви на обід, більшість працівників харчувалися на робочих місцях їжею домашнього приготування; значна частина асортименту ресторанів була незнайома місцевим жителям. Але спостерігалися зміни уподобань, особливо серед молоді, змінювалися також і режими роботи в офісах у напрямку їх уніфікації з міжнародними нормами, зокрема замовлялося стандартне харчування для співробітників. Вагомою була різниця в економічному становищі громадян двох країн: середня зарплатня місцевих жителів була в 10 разів нижчою, ніж у США.

Досвід відкриття піццерій у даній країні показував, що кількість відвідувань цих закладів в розрахунку на один об’єкт зростала разом із загальною чисельністю піццерій, тобто в міру знайомства з ними жителів. Тому поряд із питанням про кількість ресторанів виникло питання про доцільність збільшення складських запасів на 20%, що на думку менеджерів могло б позитивно вплинути на реалізацію стратегії масового охоплення споживачів.

 

Завдання

1. Охарактеризуйте стратегію масового охоплення споживачів за такими складовими: товар, ціна, характеристика споживачів, сервіс, просування. В яких випадках вона використовується?

2. Якому із тактичних варіантів реалізації стратегії виходу на зарубіжний ринок Ви віддали б перевагу і чому?

а) відкрити якийсь один із ресторанів;

б) відкрити два ресторани в різних місцях або в одному місці;

в) відкрити три ресторани в одному місці або в різних місцях.

При виборі варіанту необхідно вказати тип ресторану, обґрунтувати його вибір і місцерозташування.

3. Звичайний рівень товарних запасів компанії складає 500 тис. грн. грошових одиниць при витратах на зберігання 30% від вартості. Чи доцільно збільшувати їх на 20%, якщо передбачається збільшення обсягу продажу на 120 тис. грошових одиниць при рівні рентабельності 20%?

 


Комплексна ситуаційна задача 11

 

Вихідні дані

Ви – економіст обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу, членом якого є приватне селянське господарство, що займається вирощуванням картоплі та її реалізацією на ринку.

 

    Показники 1 варіант (стратегія лідерства з мінімізації витрат виробництва) 2 варіант (стратегія оптимальних витрат виробництва) 3 варіант (стратегія зі спеціалізації у виробництві продукції)
площа живлення 1 куща картоплі 0,38 м2 0,38 м2 0,38 м2
норма посадки на 1 га, кг      
урожайність одного куща картоплі, кг   0,5   0,7   0,9
вартість 1 кг посадкового матеріалу, грн       5,5
витрати на локальне внесення добрив на 1 га відповідно, грн      
витрати на захист рослин на 1 га, грн      
витрати на обробіток і збирання врожаю на 1 га, грн      
орендна плата за 1 га, грн      
інші постійні витрати, грн. за рік      
вихід товарної продукції, %      
реалізаційна ціна 1 кг/грн: товарної картоплі   1,5   1,5   1,5
кормової картоплі 0,3 0,3 0,3

 

Завдання

1. Ваше завдання – надати консультацію приватному селянському господарству щодо вибору варіанту технології, який би забезпечив одержання максимального прибутку з одного гектара за рік. Відповідь обґрунтуйте.

2. Визначити рентабельність інвестицій вибору варіанту технології та оптимальну площу оренди земельної ділянки, яка б забезпечувала одержання чистого прибутку на рік в розмірі не менше 25000 грн. Відповідь обґрунтуйте.

3. Якому із тактичних варіантів реалізації стратегії Ви віддали б перевагу і чому?

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.023 сек.)