АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пороха колоїдного типу

Читайте также:
  1. CXXVIII
  2. I. РАЗМЕЩЕНИЕ И ПОСТРОЙКА УСАДЬБЫ
  3. LXXXVIII
  4. VI. Помилки та ускладнення
  5. А что говорит современная наука?
  6. Аммиачно-селитренные ВВ.
  7. Анархия и власть
  8. Билет №15
  9. Более дополненная статья, исправлены ошибки прошлой
  10. В составе эшелона должны быть выделены вагоны для изолятора, размещения походных кухонь и продовольственного склада.
  11. В. внешняя политика, Ливонская война.
  12. Византия после крушения Западной Римской империи

Головною складовою частиною порохів колоїдного типу є нітрати це-люлози, які володіють здатністю під впливом розчинників перетворюватися на колоїдний стан.

Залежно від властивостей розчинника (його здатності випаровуватися з пороху) всі пороха, що мають в основі нітрати целюлози, підрозділяються на чотири види:

пороха на леткому розчиннику (піроксилінові);

– пороха на важколеткому розчиннику (баліститні і кордитні);

– пороха на нелеткому розчиннику;

– пороха без розчинника.

Пороха на леткому розчиннику називаються піроксиліновими поро-хами. Вони містять наступні компоненти: піроксилін, залишковий розчин-ник (спирто-ефір) і стабілізатор (дифеніламін) для збільшення стійкості і во-логи. Крім того, деякі пороха містять флегматизатор для уповільнення швид-кості горіння, полум’ягасні добавки і добавки, що зменшують гігроскопіч-ність пороху (динітропохідні ароматичного ряду, фталати, вазелін), і т.д.

Як зразкова рецептура можна привести наступні піроксилінові пороха:

гарматний, такий, що складається з 57 % нерозчинного піроксиліну, 38 % розчинного піроксиліну, 4 % спирто-ефірного розчинника, 1 % дифеніламіну (ДФА) і 1–2 % вологи;

гвинтівочний, такий, що складається з 71,5 % нерозчинного пірокси-ліну, 24 % розчинного піроксиліну, 1 % спирто-ефірного розчинника, 1 % ди-феніламіну (ДФА), 1,5 % камфори, 1 % волога і 0,9 % графіту (понад 100%).

Існує декілька сортів піроксилінових порохів:

– звичайний піроксиліновий порох на сумішевому піроксиліні;

– звичайний піроксиліновий порох на піроколодії;

– флегматизований порох (прогресивного горіння);

– малогігроскопічні піроксилінові пороха (містять динітротолуол і дибутилфталат);

–пористий порох, що швидко горить;

– безполуменевий піроксиліновий порох (містить динітротолуол і дибутилфталат);

– порох підвищеної потужності (містить тен, гексоген);

– кольорові пороха (містять органічні фарбники).

Пороха на леткому розчиннику широко застосовуються у ряді країн для всіх видів знарядь, окрім малокаліберних і мінометних.

Пороха на важколеткому розчиннику (баліститного і кордитного типів).

До складу цих порохів входять нітрати целюлози, важколеткий роз-чинник (зазвичай ВР) – нітрогліцерин, нітродигліколь, а також інертні речовини – вазелін, волога і інші добавки.

 


Рисунок 5 – BЛ (гвинтівочний під легку кулю, 7,62x54R)

Рисунок 6 – ВТ (гвинтівочний під важку кулю, 7,62x54R)


Рисунок 7 – 4/7Ц фл (с церезином 12,7x108)

Рисунок 8 – 5/7 Н/А (низькоазотний 14,5x114)



 

 

Рисунок 9 – НБПл 14x10 (баліститний, пластинчатий для 30-мм ВОГ17М)

 

Залежно від складу і методу фабрикації пороху на важколеткому роз-чиннику ділять на пороха баліститного типу і пороха кордитного типу.

Особливістю порохів баліститного типу є те, що для їх виготовлення застосовують розчинний нітрат клітковини (зазвичай колоксилін). Тому при виготовленні таких порохів для желатинізації не вимагається додаткових роз-чинників.

Як приклад можна привести порох баліститного типу наступного складу: колоксиліну 55–59 %, нітрогліцерину 38–36 %, централита 6–4 %, вазеліну 1 %, вологи 0,5 % (понад 100 %).

Пороха кордитного типу виготовляють з нерозчинного піроксиліну або з високоазотного сумішевого.

Тому при виготовленні цих порохів застосовують додаткові, сильніші леткі розчинники (ацетон, спирто-ефірну суміш).

Як приклад можна привести кордитний порох наступного складу: су-мішевого піроксиліну 63 %, нітрогліцерину – 30 %, вазеліну – 5 %, ацетону – 2 %, волога – 0,5 % (понад 100 %).

Пороха на важколеткому розчиннику мають широке застосування у всіх країнах. Вони можуть бути використані для всіх артилерійських систем.

Пороха на нелеткому розчиннику. Ці пороха можуть містити нітрати целюлози з низьким змістом азоту, нелеткий розчинник (переважно нітро-сполуки ароматичного ряду: тротил, динітротолуол і ін.), стабілізатор (централіт і ін.) і вологу.

Прикладом такого пороху може служити порох наступного складу: розчинного піроксиліну 68%, тринітротолуолу 25 % динітротолуолу 5,5 %, централіту 0,5 %, вологи 1 %.

Пороха цього типу не одержали широкого застосування, оскільки виробництво їх пов’язано з поряд труднощів.

Пороха без розчинника. Ці пороха виходять, нітрацією желатинованої целюлози азотною кислотою.

Відсутність в цих порохах розчинника ставить їх в категорію дуже ста-більних порохів у баліститному відношенні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)