АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗМІСТ І МЕТОДИ ПІДБОРУ КОМПЕТЕНТНОГО ПЕРСОНАЛУ

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. Основний зміст роботи

Тема 11. Управління персоналом

Персонал у сфері культури і кадрова політика

Підбір компетентного персоналу

Вимоги до працівників сфери культури.

Розстановка кадрів

Санкції

Лідерство і стилі керівництва

Як вже відзначалося, рівень роботи залежить не стільки від фінансів і матеріально-технічної бази, скільки від людей (персоналу), які працюють в установах культури. Робота з персоналом повинна давати практичні відповіді на питання:

- для чого, яких і скільки потрібно працівників (кадрова політика);

- звідки узяти компетентних професіоналів, як їх знайти (підготовка і підбір);

- як їх використати як найкраще (розстановка);

- як їх оцінювати (оцінка і атестація);

- як добитися їх ефективної роботи і зацікавленого ставлення до справи (стимулювання і мотивація);

- як підтримувати необхідний рівень професіонализму у працівників (перепідготовка і підвищення кваліфікації).

 

1. ПЕРСОНАЛ У СФЕРІ КУЛЬТУРИ.

Персонал установ культури - це категория працівників, яким в силу їх здібностей, професійних знань і умінь, досвіду і компетентності доручено здійснювати діяльність установ культури і керівництво ними. У персоналі, зайнятому у сфері культури, розрізняють

керівників, на яких покладається організація, планування, контроль та інші функції менеджменту в усій його повноті по лінії адміністративного підпорядкування,

фахівців, які здійснюють функціональне керівництво - вироблення і реалізацію рішень з найважливіших напрямів роботи (художній керівник, головний режисер, старший методист і т. д.),

а також технічний і молодший обслуговуючий персонал (секретарі, друкарки, вахтери і т. д.).

 

У свою чергу, керівники розрізняються за рівнем управління: вище керівництво (Міністерство), середнє (обласний та і міський рівні) і нижча ланка (рівень установ культури і їх підрозділів).

Завдання менеджера по роботі з персоналом входить зробити працівників здатними до спільних дій, надати їх зусиллям ефективності і результативності, згладити властиві людям індивідуальні недоліки.

Особливо складно працювати з людьми творчими, яких не можна примушувати постійно звітувати про кожний крок.

На менеджерові також лежить відповідальність за оцінку роботи співробітників, визначення необхідного заохочення за результати роботи, організацію діяльності і контроль за її здійсненням, подолання конфліктних ситуацій і вироблення компромісних рішень і т. д.

Організація роботи з персоналом включає визначення кадрової політики, підготовку, підбір і разстановку кадрів, їх оцінку, перепідготовку і підвищення кваліфікації, стимулювання, формування і развиток мотивації.

2. Під кадровою політикою розуміються основні принципи, визначальні вимоги до персоналу, якості і кількості компетентних працівників.

Грубо кажучи, кадрова політика - це відповідь на питання "Для чого, які і в якій кількості працівники нам потрібні”.

Відповідь на питання "Скільки" похідна від відповіді на питання "Яких", а з'ясування того, які працівники потрібні, у свою чергу, залежить від відповіді на питання "Для чого". Тому кадрова політика на регіональному рівні і на рівні конкретних установ визначається у відповідності до перспективних цілей і завдань діяльності, її стратегічних напрямів і змісту, що відповідають плановим документіам, програмам, бизнес-планам.

Ідеї кадрової політики конкретизуються в штатних розкладах, договорах з учбовими закладами щодо підготовки необхідних фахівців, вимогах до підбору і розстановки кадрів, оцінці і організації стимулювання працівників.

ЗМІСТ І МЕТОДИ ПІДБОРУ КОМПЕТЕНТНОГО ПЕРСОНАЛУ

Підбором кадрів називається робота за визначенням компетентності претендентів на виконання певних посадових обов'язків.Підсумком підбору єрозстановка працівників на конкретні посади.

У зміст підбору входять:

- вироблення моделі посади - конкретних уявлень про функціональні обов'язки, виконувати які повинен працівник.Найбільш повно така модель окреслюється в посадовій інструкції. Але навіть якщо посадова інструкція відсутня, все одно до будь-яких активних контактів по підбору необхідно виробити чітке розуміння, яким вимогам повинні відповідати кандидати.

- збір інформації про кандидатів. Він здійснюється різними методами:

- аналіз інформації, включаючи оцінку якостей кандидатів і їх зіставлення з вимогами до посади, порівняння кандидатів один з одним.

 

- вибір і призначення.

- введення в посаду.

Останні два завдання вже виходять за рамки власне підбору, переходячи в інші види роботи з персоналом.

Центральною ланкою підбору є збір інформації про можливих і реальних кандидатів на конкретні посади. Але збір інформації про кандидатів можливий за наявності самих цих кандидатів.

Важливо забезпечити можливість альтернативного вибору. Досягти цього можливо різними способами:


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)