АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Послуги центральних банків

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. Адміністративної послуги
  3. Адміністративної послуги
  4. Адміністративної послуги
  5. Адміністративної послуги
  6. Адміністративної послуги
  7. Адміністративної послуги
  8. Активними операціями називаються операції з розміщення банківських ресурсів.
  9. Архіви центральних установ Великого князівства Литовського та Речі Посполитої. Литовська та Коронна метрики. Волинська метрика
  10. Банки та банківська система.
  11. Банківська система
  12. Банківська система України

 

Центральні банки не лише здійснюють контроль і нагляд за банківською діяльністю, розробляють і реалізують грошово-кредитну політику, організовують систему розрахунків. Вони, як інші банки, надають банківські послуги, тобто здійснюють комерційні операції. Їхніми клієнтами є національні й іноземні уряди, комерційні банки, міжнародні організації та інші юридичні особи.

Комерційні операції приносять центральному банкові прибуток. Проте одержання прибутку не становить мету діяльності центрального банку (банк, як правило, не є платником податків) — в основному прибуток спрямовується в державний бюджет.

У країнах, де центральні банки функціонують на акціонерних засадах, власники акцій можуть отримувати дохід у формі дивідендів.

Перелік комерційних послуг центральних банків є традиційним і нагадує послуги звичайних фінансово-кредитних інститутів (депозитні, кредитні, розрахункові, консалтингові тощо).

Основні банківські послуги:

1) розрахункові: відкриття та ведення рахунків комерційних банків та інших клієнтів; прийом, збереження і сплату грошей; інкасацію розрахунково-платіжних документів, здійснення взаємних розрахунків між банками та з національним казначейством, погашення їхньої взаємної заборгованості, складання балансів за банківськими рахунками; надання банкам виписок про стан їхніх рахунків.

2) депозитні: поточні вклади до запитання. Іноді центральні банки можуть залучати від комерційних строкові депозити й оформлювати їх як власні коротко- і довгострокові векселі або облігації.

3) розрахунково-кредитне обслуговування центральних і муніципальних органів влади, касове виконання відповідних бюджетів. Як фінансові агенти уряду ці банки виступають посередниками в платежах казначейства, а в низці країн — і кредиторами держави. На договірній основі вони ведуть поточні рахунки казначейств, урядових структур і ор­ганізацій, місцевих органів влади; акумулюють на цих рахунках кошти, проводять із них виплати; інкасують комерційні векселі й чеки на користь уряду; організують кліринг казначейських чеків; ведуть облік надходжень і платежів центрального і місцевого бю­джетів, надають фінансовим органам звіти про касове виконання цих бюджетів; здійснюють нагляд за збереженням, випуском і вилученням з обігу монет і казначейських білетів; проводять операції з державними цінними паперами; надають державі кредит у формі позичок чи купівлі державних облігацій; прово­дять за дорученням урядових органів операції з золотом та іно­земною валютою; переводять валютні кошти за кордон при здійсненні розрахунків урядів з іншими країнами і міжнародни­ми економічними організаціями. Такі взаємини центральних банків з казначействами, урядовими організаціями й установами регулюються угодами (договорами), що передбачають види фінансових і банківських послуг, умови, порядок і терміни їхнього надання.

4) кредитні послуги центральних банків є складовою механізму грошово-кредитного регулювання та емісійної діяльності. Деякі види цих послуг тісно пов'язані з міжбанківськими розрахунка­ми. У багатьох країнах поширена практика надання комерційним банкам одноденних кредитів (на термін менше 24 годин), призна­чених для здійснення їхніх взаємних розрахунків. Для багатьох банківських установ це становить важливе джерело денного оборотного капіталу, тим більше що такі денні позички не відби­ваються в бухгалтерських балансах банків як позики.

5) послуги з управління портфелем цінних паперів. Наприклад, федеральні ре­зервні банки США пропонують фінансово-кредитним інститу­ціям послуги зі збереження, переказу й інкасування цінних паперів. Значна частина цінних паперів, прийнятих ФРС на збе­реження, заставлена під забезпечення фінансових угод. За розпо­рядженням клієнтів федеральні резервні банки відкривають їм рахунки для збереження цінних паперів, приймають депозити у вигляді цінних паперів, здійснюють перекази цінних паперів між ощадними і заставними рахунками депозиторів, доставляють цінні папери й обробляють відповідні платежі. Послуга з інка­сування цінних паперів аналогічна інкасуванню звичайних чеків.

Щодо України, то перелік банківських операцій, які здійснює Національний банк України, наближається до міжнародних стан­дартів.

Крім традиційних операцій з надання кредитів і позик, нині центральні банки здійснюють і нові операції, легалізовані на рин­ках євровалют.


 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)