АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

В практиці існує кілька визначень місткості ринку

Читайте также:
  1. Аналіз трудомісткості продукції
  2. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  3. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  4. В комунікативній практиці це правило говорить насамперед про те, що
  5. В природі існують декілька рівнів організації живої матерії.
  6. в реабілітаційній практиці
  7. В. Вернадський «Кілька слів про ноосферу»
  8. Види комерційних структур на міжнародному ринку.
  9. Визначення місткості ринку.
  10. Використання біокоректорів в спортивній практиці
  11. Відомі Баакульское , Мутульского , Канульское , Шукуупское царства , а також ще кілька десятків більш дрібних царств .

1. Місткість ринку (Мр) — це можливі обсяги продажу товарів по­купцям, які мають потребу в них і виявляють інтерес до продук­ції фірми:

Мр = Пс × Кn × Цm,

де Пс - кількість потенційних споживачів; Кn - кількість про­дукції, закупленої одним потенційним покупцем; Цm - середня ціна товару.

2. Місткість реального ринку (Мр) - це можливі обсяги продажу то­варів покупцям, які виявляють інтерес до товарів фірми і мають змогу його придбати:

Мрр = Рс × Кр × Цm,

де Рс - кількість реальних споживачів; Кр - кількість закупівлі продукції одним реальним покупцем.

Для визначення кількості реальних покупців треба від кількос­ті потенційних покупців відняти тих, для яких даний товар мас занадто високу ціну.

3. Місткість цільового ринку - це можливі обсяги продажу товарів реальним покупцям, яких обслуговує фірма.

4. Місткість ринку товарів зовнішньоекономічних операцій визна­чається за формулою: Мз-е = Зm + Hв – Е + І + Оз (- Оз) – Е

де Зm - залишки товарів виробника на складі; Нв - національні виробництво даного товару; Е - експорт; І - імпорт; Оз - зни­ження (збільшення) товарних запасів на складі; Еn - непрямій експорт (товар входить до інших експортованих товарів); Іn - не­прямий імпорт.

5. Місткість ринку товарів виробничого призначення ( машини, облад­нання, технології) визначається з допомогою аналізу тенденцій роз­витку і інвестиційної політики галузей, які споживають ці товари.

Через відсутності таких даних місткість можна визначити шля­хом розгляду тенденцій обсягів продажу за минулий термін з екс­траполяцією та поправкою на перспективу.

При визначенні місткості ринку споживчих товарів аналізують фактори, які впливають на попит споживачів: загальна чисель­ність населення, сегментація за віком, статевий розподіл та роз­поділ за соціальними ознаками, рівень доходів на душу населення зміни індексу вартості життя, динаміку рівня заробітної платні розподіл споживчих витрат і т. д.

Місткість ринку визначається як у натуральному, так і у грошовому виразах, тому інколи ці два підходи є обернено-пропорційними у визначенні попиту (покупці інколи нехтують дешеви­ми товарами, і купують дорогі).

Крім показника місткості на практиці набув поширення і показ­ник частки ринку.

Частка ринку — це відношення обсягів продажу конкретного товару (в натуральному або грошовому виразах) до потенційної місткості ринку даного товару:

Чр = О / Мn,

де О - обсяги продажу; Мn - потенційна місткість ринку.

З ростом частки ринку продажу конкретного товару фінансово-економічне становище фірми зміцнюється і стабілізується. Практи­ка підтвердила, що підвищення частки ринку продажу товарів, як правило, веде до підвищення норми та рівня прибутковості фірм.

 

Дуже важливим є оцінка привабливості ринку. Вона найбільш час­то застосовується при оцінці ринку кожної окремої країни. Безпе­речно, що така оцінка може застосовуватися і при оцінці нових рин­ків, її пропонується здійснювати за такими параметрами:

торгово-політична ситуація (наявність торгового договору та орга­нізація зв'язків (хороші, погані, відсутні, стійкі);

ü наявність обмежень на торгівлю (ембарго па окремі види, відсут­ність обмежень, режим найбільшого сприяння);

ü стосунки з потенційними споживачами (минула і теперішня торгів­ля, епізодичні чи стійкі зв'язки);

ü ефективність реклами (низька, середня, висока);

ü інформація про ринок (відсутня, фрагментаційна і ненадійна, повна і надійна).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)