АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення бухгалтерського обліку доходів і витрат банку

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. II. Прикінцеві та перехідні положення
  11. III. Витрати діяльності
  12. III. Вправи з початкового положення стоячи.

При обліку доходів і витрат послуговуються такими правилами.

Правило перше. При класифікації витрат за елементами затрат і цільовим призначенням виділяють капітальні затрати і поточні ви­трати. Капітальні затрати використовуються на придбання і покра­щення основних засобів (фіксованих активів) і, таким чином, роз­раховані на тривалий час. Капітальні затрати проводяться по капітальному ремонту, модернізації і реконструкції існуючих влас­них основних засобів або взятих в оренду; скеровуються на будів­ництво нових приміщень, придбання комп'ютерної техніки тощо, виходячи з потреб розширення банківського бізнесу. Джерелом по­криття капітальних затрат є накопичений нерозподілений прибуток минулих років і одержаний у поточному році. Капітальні затрати при відображенні їх у балансі сприяють збільшенню активів.

Пото­чні витрати виникають при здійсненні банківських операцій, а та­кож використовуються для виплати заробітної плати і премій пра­цівникам банку, на експлуатацію приміщень, на виплату орендної плати, сплату аудиторських послуг тощо, тобто на те, що прино­сить користь протягом короткого часу (з фінансової точки зору). Джерелом покриття поточних витрат є валовий операційний дохід. Поточні витрати списуються одразу або розглядаються як витрати майбутнього, якщо вигода від їх здійснення виявиться в наступно­му звітному періоді.

Правило друге. На практиці надання (отримання) послуги нерід­ко не збігається в часі з надходженням (сплатою) грошових коштів.

Зіставлення доходів і витрат відбувається на підставі принципу відповідності. Витрати і доходи, одержання яких пов'язано з дани­ми витратами, повинні від ображатись у бухгалтерському обліку в один і той же звітний період. Базуючись на цих принципах, можна класифікувати доходи і витрати за такими групами:

1)доходи, зароблені та отримані водночас; витрати, понесені та сплачені водночас;

2)доходи, отримані наперед, але ще не зароблені (дохід майбу­тніх періодів, або відкладений дохід); витрати сплачені наперед, але ще не понесені (витрати майбутніх періодів, або відкладені ви­трати);

3) доходи зароблені, але ще не отримані (нарахований дохід); витрати понесені, але ще не сплачені (нараховані витрати).

Однак реалізація принципів нарахування і відповідності не по­винна спричинювати як переоцінку активів або доходів банку, так і недооцінку зобов'язань і витрат банку. Одержання доходів уважається сумнівним, якщо існують документи, які підтверджують на­явність у клієнта прострочених платежів більше, ніж на 30 днів.

Після визнання дебіторської заборгованості за нарахованими доходами сумнівною банк зменшує свої доходи на суму такої забо­ргованості. У бухгалтерському обліку це відображається записом:

Д-т — «Доходи»; К-т — «Нарощені доходи».

Наступний облік сумнівної заборгованості виконується за бала­нсом на рахунка «Несплачені в строк доходи» до закінчення термі­ну давності позову.

Правило третє. З другого правила випливає, що наслідки опе­рації можуть поширюватись на два або більше облікових періоди.

Правило четверте. Облік доходів і витрат здійснюється нарос­таючим підсумком з початку року. Залишки за рахунками доходів і витрат закриваються після закінчення календарного року.

Синтетичні рахунки для обліку доходів згруповані в класі 6 ба­лансу, а для обліку витрат — у класі 7. В основу побудови синтети­чних рахунків покладено ті самі ознаки, з урахуванням яких здійс­нена класифікація доходів та витрат і виділені об'єкти обліку. Це дозволяє забезпечити деталізований облік доходів і витрат у балан­сі, що дає можливість накопичувати і одержувати інформацію для оцінки фінансового стану банку і ефективності окремих напрямків його діяльності.

За своїм характером рахунки для обліку нарахованих доходів — активні (нараховані, але ще не одержані на рахунок грошові кошти можна вважати дебіторською заборгованістю), а нарахованих ви­трат — пасивні (нараховані, але не виплачені грошові кошти можна вважати кредиторською заборгованістю). Доходи і витрати майбу­тніх періодів враховуються в третьому класі, в складі інших пасивів та інших активів.

Ведення обліку доходів і витрат банків регламентується «Пра­вилами бухгалтерського обліку доходів та витрат банків 'України», затвердженими постановою Правління НБУ від 18 червня 2003 р. 255.

Відсоткові доходи і витрати та прирівняні до них комісії пови­нні обліковуватися регулярно, не рідше одного разу на місяць, не­залежно від періодичності розрахунків, указаної в угоді.

Наприкінці кожного місяця (або щоденно — залежно від облікової політики банку) в обліку здійснюються бухгалтерські записи (табл. 3.1).

Типова кореспонденція рахунків обліку доходів (витрат) комер­ційного банку наведена в табл. 3.1.

Таблиця 44

ТИПОВА КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ВІДОБРАЖЕННЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ (ВИТРАТ) КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ

Дебет Кредит Зміст операції
«Нараховані доходи» «Доходи» Нарахування доходів
«Витрати» «Нараховані витрати» Нарахування витрат
«Поточний рахунок клі­єнта» (або кореспонде­нтський рахунок банку, або каса) «Нараховані доходи» Відображення оплати банком суми нарахова­них витрат
«Прострочені нарахова­ні доходи» «Нараховані доходи» Відображення постро­чених доходів
«Відрахування в резерв» «Резерв» Відображення форму­вання резерву під сумні­вну заборгованість за нарахованими доходами
«Резерв» «Сумнівна заборгова­ність за нарахованими доходами» Відображення списанної безнадійної заборгова­ності за нарахованими доходами
«Борги, списані у зби­ток» «Контррахунок» Відображення списанної безнадійної заборгова­ності за нарахованими доходами на позабалан­сових рахунках
«Поточний рахунок клі­єнта» (або кореспонде­нтський рахунок банку, або каса) «Доходи майбутніх пе­ріодів» Відображення отриман-них банком авансом ко­штів
«Доходи майбутніх пе­ріодів» «Доходи» Відображення доходів на звітного періоду у кі­нці кожного місяця
«Витрати майбутніх пе­ріодів» «Поточний рахунок клі­єнта» (або кореспонде­нтський рахунок банку, або каса) Відображення сплати банком авансом коштів
«Витрати» «Витрати майбутніх пе­ріодів» Відображення витрат на звітного періоду у кінці кожного місяця

До відсоткових доходів відносять відсотки за користування банківськими кредитами, відсотки ти за придбаними борговими цінними паперами і прирівняні до відсотків комісії (які обрахо­вуються так само, як відсотки, тобто пропорційно терміну і сумі иву). Комісійні доходи, подібні за природою до відсоткових, підлягають щомісячному відображенню в банківському обліку, незалежно від періодичності розрахунків за ними, зазначеної в угоді з контрагентом.

На відсоткові доходи банку за операціями з борговими цінними паперами, придбаними банком, впливають власне відсотки (за фіксованою або плаваючою відсотковою ставкою), а також амортизаціядисконту чи премії.

Дисконт — це різниця між номіналом ціннихпаперів і ціною придбання, якщо остання нижча від номіналу. Сума дисконту в разі купівлі цінних паперів ураховується як елемент ціни придбання на рахунка «Неамортизований дисконт за бо­рговими цінними паперами». Фактично банк одержує суму дисконтупри погашенні облігацій.

Премія - це перевищення ринкової вартості (вартості придбання) цінного папера над його номіналь­ною вартістю без урахування нарахованих на момент придбання відсотків (купона).

Реалізація принципів нарахування і відповідності за операціями і борговими цінними паперами в портфелі банку потребує щомісячного відображення в обліку:

1. Нарахованих відсотків.

2. Амортизації дисконту чи премії.

Амортизація дисконту збільшує відсотковий дохід, а амортизаціяпремії зменшує відсотковий дохід за операціями з борговими цінними паперами в портфелі банку. Для розрахунка амортизації дисконту чи премії на практиці використовується метод ефективної ставки відсотка. У наведених прикладах застосовано з навчальною ггою простіший - прямолінійний метод амортизації дисконту Чремії) за борговими цінними паперами.

У разі купівлі боргових цінних паперів за ціною, вищою від номіналу, виникає такий об'єкт обліку, як неамортизована премія, що обчислюється як різниця між ціною придбання і номінальною вартістю цінного папера. Сума амортизації премії відноситься на зменшення відсоткового доходу за борговим цінним папером.

Облік комісійних доходів. У складі комісій, які банк одержує за надані послуги, виділяють:

– комісії за одноразові послуги;

– комісії за послуги, які надаються протягом періоду, що обумовлений в угоді;

– комісії за послуги з обов'язковим результатом.

Комісії за одноразові послуги. До цього виду комісій відносяц комісії за послуги з обміну валют, за видачу готівкових коштів, з видачу поручительства тощо.

Одержання комісії відображається в обліку записої (табл. 45).

Таблиця 4

ТИПОВА КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ВІДОБРАЖЕННЯ ОБЛІКУ КОМІСІЇ

Дебет Кредит Зміст операції
«Нараховані до­ходи за комісія­ми» «Поточний раху­нок» «Комісійні доходи» «Нараховані дохо­ди» Нарахування комісії за надані по­слуги — при надходженні коштів від клі­єнтів для сплати послуг в установ­лені строки
«Поточний раху­нок» «Доходи майбутніх періодів» Одержання комісії авансом
«Доходи майбут­ніх періодів» «Комісійні доходи» Відображення комісійного доходу після закінчення облікового пері­оду, в якому передбачено надання послуг

Результат від торговельних операцій відображається на актив­но-пасивних рахунках.

Розглянемо відображення в обліку результатів від торговельних операцій на прикладі торгівлі цінними паперами (акціями, справедливу вартість яких достовірно визначити неможливо). Прибуток чи збиток від реалізації цінних паперів відображається на рахунку № 6393 «Результат від продажу цінних паперів з портфеля банку на продаж».

Типова кореспонденція рахунків обліку дивідендів наведена в табл. 3.2.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)