АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення і облік фінансового результату діяльності банку

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  5. II. Визначення видової приналежності рослини.
  6. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  7. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  8. III. Витрати діяльності
  9. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  10. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  11. IV. Основні поняття і визначення,
  12. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ

 

 

Доходи та витрати банку впродовж року обліковуються методом накопичення, тобто записи за рахунками класів 6 і 7 ведуться наростаючим підсумком із початку року. В останній робочий день року рахунки доходів і витрат закриваються на рахунок обліку фінансового результату діяльності банку. Формування показників проміжної звітності про результати діяльності банку, а також щоденного балансу відбувається на технічному рахунка 5999. Техніка іаписів за цим рахунком полягає в тому, що наприкінці кожного ІНя доходи порівнюються з витратами, при цьому рахунки доходів і витрат не закриваються. Залишок на рахунка 5999 подається у звітності, але фактичні проведення за цим рахунком не виконуються. Механізм визначення поточного (проміжного) фінансового результату є таким самим, як і при визначенні результату за рік. Зрозуміло, що в тому разі, коли потрібно уточнити записи, які стосуються звітного періоду, роблять коригувальні проведення з метою забез­печення реальності відображення фінансового результату діяльності банку.

Отже, в останній робочий день року залишки за рахунками доходів і витрат, нагромаджені з початку року, закриваються:

- за умови перевищення доходів над витратами — на рахунок 5040 «Прибуток звітного року, що очікує затвердження»;

- за умови перевищення витрат над доходами - на рахунок 5041 (активний) «Збиток звітного року, що очікує затвердження».

Типова кореспонденція рахунків прибутку наведена в табл. 3.5. За своїм характером рахунок № 5040 пасивний. Рахунок № 5041 активний і належить до виду контрпасивних рахунків. Рахунки 5040 «Прибуток звітного року, що очікує затвердження» та 5041 збиток звітного року, що очікує затвердження» діють до дати проведення річних зборів акціонерів (засновників). На річних зборах зареєстрований фінансовий результат має бути затверджений, водночас приймається рішення про розподіл чистого прибутку після оподаткування

Таблиця 3.5

ТИПОВА КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ ВІДОБРАЖЕННЯ ПРИБУТКУ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ

Дебет   Кредит
Рахунки шостого класу «Доходи» 5040 «Прибуток звітного року, що очікує затвердження»
5040 «Прибуток звітного року, що очікує затвердження» Рахунки сьомого класу «Витрати»
5040 «Прибуток звітного року, що очікує затвердження» 5040 «Прибуток»

Після закінчення кожного фінансового року Правління комер­ційного банку подає звіт про свою діяльність для затвердження на загальних зборах акціонерів, а також свої пропозиції щодо розподі­лу отриманого прибутку, включаючи пропозиції про збільшення капіталу банку.

Прибуток, що підлягає розподілу, розраховується так:

чистий прибуток після оподаткування за звітний рік збільшується на роз­мір нерозподіленого і невикористаного прибутку за результатами попереднього фінансового року і зменшується на розмір відраху­вань у офіційні резерви, які формуються згідно з чинним законо­давством.

До офіційних резервів належать: резервний фонд загаль­ний резерв.

Резервний фонд створюється згідно з чинним законодавством у розмірі не менше ніж 25 % від суми сплаченого акціонерного (уставного) капіталу. Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду становить не менше, ніж 5 % від суми чистого прибутку піс­ля оподаткування. Після досягнення запровадженого розміру резе­рвного фонду відрахування можуть здійснюватися на підставі від­повідного рішення акціонерів (засновників). Кошти резервного фонду призначені для покриття можливих збитків від банківської діяльності, а також як спосіб реалізації зобов'язань банку при не­можливості забезпечити їх виконання за рахунок інших джерел. Кошти резервного фонду обліковуються на рахунка № 5021 «Резе­рвні фонди». Загальні резерви під певні ризики банку створюються згідно з чинним законодавством і відповідно до нормативних до­кументів Національного банку України, а також якщо це передба­чено Статутом банку або ж регламентовано спеціальними постано­вами загальних зборів акціонерів. Ці резерви обліковуються на рахунка № 5020 «Загальні резерви».

Типова кореспонденція рахунків відображення операцій з роз­поділу прибутку наведена в табл. 3.6.

 

Таблиця 3.6

ТИПОВА КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ ВІДОБРАЖЕННЯ ОПЕРАЦІЇ

З РОЗПОДІЛУ ПРИБУТКІВ

г з/п Зміст операції Дебет рахунка Кредит рахунка
  Відрахування до ре­зервного фонду 5040 «Прибуток звіт­ного року, що очікує затвердження» 5021» Резервні фон­ди»
  Відрахування до зага­льного резерву 5040 «Прибуток звіт­ного року, що очікує затвердження» 5020 «Загальні резер­ви»
  Нарахування дивіде­ндів акціонерам 5040 «Прибуток звіт­ного року, що очікує затвердження» 3 63 І «Кредиторська заборгованість перед акціонерами банку за дивідендами»
  Виплата дивідендів акціонерам грошима 3631 «Кредиторська заборгованість перед акціонерами (учасни­ками) банку за диві­дендами» 1001 «Банкноти та монета в касі, банку» 1200 «Коррахунок у Національному банку України»
  Облік підтвердженого прибугку, який при­значено на капіталі­зацію, тобто на роз­ширення, банківського бізнесу 5040 «Прибуток звіт­ного року, що очікує затвердження» 5030 «Результати ми­нулих років»

У законі України «Про внесення змін і доповнень до Закону ^країни «Про оподаткування прибутку підприємств», який введено і дію 01.07.1997 р. закладено нову концепцію визначення прибут­ків суб'єктів господарювання. Згідно з цією концепцією, сума при­бутку визначається як різниця між валовими доходами та валовими витратами. Однак інтерпретація доходу та видатків у межах цієї концепції має суттєві відмінності від методики визначення доходів витрат з позицій міжнародних принципів і стандартів обліку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)