АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Центри відповідальності

Читайте также:
  1. A) Самопроизвольный перенос вещества через мембрану за счет энергии сконцентрированной в каком-либо градиенте.
  2. Абсорбция оксидов азота концентрированной азотной кислотой
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. АЛГОРИТМ СПОСОБА КОНЦЕНТРИЧЕСКИХ СФЕР
  5. Антропоцентризм (Протагор и Л. Фейербах)
  6. Антропоцентризм і гуманізм філософії Відродження
  7. Антропоцентризм как мировоззренческий и методологический принцип медицины.
  8. Антропоцентрическое направление философской антропологии
  9. Б) антропоцентризм
  10. В настоящее время в заповедном деле имеется три основных идеологии, которые можно назвать как 1) ресурсизм; 2) классическое заповедание; 3) экоцентризм (этика дикой природы).
  11. В условиях религиоцентрической и «сциентистской» культуры
  12. В якій відповіді (відповідях) правильно вказані необов’язкові (факультативні) види звільнення особи від кримінальної відповідальності, передбачені чинним КК України?

1. Основні - Відділ постачання, Основне виробництво (Заготовчий цех, Механічний цех), Управлінські (Адміністрація, Виробничо-плановий відділ, Комерційний відділ)

2. Допоміжні – Загально виробничі (Адміністративно-господарський відділ), Центри, що обслуговують процес виробництва (Відділ якості)

 

Класифікація центрів відповідальності за принципом повноважень і відповідальності:

            Центри відповідальності          
                                             
             
Центри інвестицій   Центри прибутку   Центри витрат   Центри виручки    
                   
                             
      Регульовані   Слаборегульовані   Довільні  
                                           

 

 

Центр витрат може бути охарактеризований як сфера відповідальності, в розрізі якої бажано збирати дані про витрати.;

Центр витрат звичайно підрозділяють на три основні групи:

1.Виробничі центри — безпосередньо беруть участь у виготовленні продукції.

2.Обслуговуючі центри — сприяють виробництву, проте не займаються безпосередньо виготовленням продукції. Наприклад, будівлі, склади і інші служби по матеріальному господарству; служби надаючі послуги із забезпечення парою, газом, водою, електроенергією; служби контролю над виробництвом; зелені насадження, дорогі; загальноуправлінські служби, бухгалтерія, плановий відділ охорона; служба за змістом і ремонту устаткування і р. д.

3. Центри по допоміжних виробничих операціях, штампування, упаковки, виготовлення химикалий, цех внутрізаводського транспортування.

В крупних організаціях центрів витрат можуть бути тисячі. При рішенні питання про ступінь деталізації центрів витрат беруться до уваги наступні важливі чинники:

· ступінь прийнятої в організації відповідальності за виробництво і витрати (для цього використовується організаційна схема);

· розміщення операцій і процесів;

· характер операцій кожного технологічного процесу, а також рух обробленого виробу в межах організації (це особливо важливо при визначенні ставок невигідних витрат);

· кількість необхідних підрозділів, що доводяться на центр витрат з урахуванням витрат на ведення обліку по них;

· ступінь подібності устаткування, операцій і процесів в межах кожного центру витрат;

· виключення можливості подвійної відповідальності за витрати по даному центру витрат, так само як і невімкнення окремих витрат в центри витрат.

Бажаючи оцінити загальні витрати на одиницю виробів за якийсь певний період, потрібно встановити витрати, які слід віднести до кожного витратного центру. Досягти цього можна в чотири етапи.

Етап 1. Необхідно встановити, які витрати відносяться до одного і лише одному витратному центру.

Етап 2. Існують загальні невигідні витрати, які відносяться до всіх витратних центрів (арендувати приміщення, освітлення, опалювання, страхування будівель і устаткування і т. п.):

 

Невигідні витрати Базис для пропорційного розподілу
Арендувати Площа, займана кожним витратним центром (м2)
Освітлення Площа, займана кожним витратним центром (м2), або кількість світильників
Опалювання Кількість радіаторів або займаний об'єм (м3)
Страхування Вартість устаткування кожного центру

 

Етап 3. Непрямі витрати виробництва звичайно включають такі витрати, як зарплата майстра, комірника, змащувальні матеріали для машин і механізмів, енергопостачання устаткування. Часто ці витрати не можна ідентифікувати з певним виробом, і якщо це так, їх потрібно пропорційно поділити між двома витратними центрами. Добиватися цього можна, застосувавши принцип пропорційного розподілу по черзі до кожного з видів невигідних витрат виробництва: вартість електроенергії може бути визначений на основі енергоємності кожної машини, в зарплату комірника розумно брати за основу кількість виробів, які йому доводиться обробляти, і т.д. Підхід на основі пропорційного розподілу вельми довільний.

Етап 4. Витрати центру обслуговування (продаж—доставка) розподіляються між виробами на основі доходу від реалізації кожного виду виробів.

 

Наявність центрів відповідальності і центрів витрат дозволяє службі контроллинга успішно виконувати такі функції, як контроль економічності роботи підрозділів, управляючої функції, сервісної функції.

Вище наголошувалося, що різноманіття управлінських задач в умовах ринку вимагає для свого вирішення і відповідної інформації про витрати. Існуючий традиційний бухгалтерський метод обліку і визначення витрат з погляду контроллинга має ряд недоліків. Розглянемо їх.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)