АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стан і завдання фінансової системи в перші роки Великої Вітчизняної війни

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  10. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Тема 4. Фінанси в роки Великої Вітчизняної війни

Велика Вітчизняна війна вимагала від держави максимальної мобілізації всіх фінансових ресурсів для створення воєнної економіки, перепрофілювання підприємств та організацій на військові потреби, виплата пенсій та допомог інвалідам війни, сім'ям військовослужбовців. Матеріальні витрати, а також відволікання із матеріальної сфери виробництва трудових ресурсів привели до скорочення національного доходу. При абсолютному і відносному скороченні фонду накопичення і фонду споживання частка військових витрат в національному доході збільшилась до 1942 року порівняно з 1940 роком в 4,5 рази.

Риси фінансової політики держав в період війни:

- перерозподіл суспільного продукту і національного доходу на фінансування потреб війни;

- розширення сфери джерел фінансових ресурсів для забезпечення потреб фронту та тилу;

- фінансовий контроль за дотриманням підприємствами та організаціями жорсткого режиму економії в витратах всіх видів грошових коштів;

- мобілізація бюджетних резервів, які сформувались в результаті щорічного перевищення доходів та витрат, і вільних фінансових ресурсів промисловості, торгівлі, банків довгострокових вкладів на потреби війни.

Джерела доходів державного бюджету:

- податок з обороту; відрахування від прибутку;

- доходи від державного соціального страхування;

- доходи від державного майна;

- податкові платежі колгоспів та кооперативних організацій;

- добровільні внески населення;

Держава широко залучала кошти населення в вигляді податкових платежів, державних внутрішніх позик, доходів від грошово-речових лотерей, спеціальних вкладів в ощадні каси, майнового та особистого страхування. Питома вага податків з населення в доходах державного бюджету за роки війни збільшилась з 5 до 12 %.

1.01. 1942 р.- введено особливий військовий податок. 1942 - 1946 р. - він дозволив мобілізувати 72,1 млрд. крб.

В кінці 1941 році введено податок з холостяків, одиноких і бездітних громадян.

 

2. Кредитна система у воєнний період.

Риси державної кредитної системи у воєнний період:

- залучення значних коштів населення через воєнні позики та грошово-речові лотереї. При допомозі позик було профінансовано біля 15 % всіх прямих військових витрат;

- створення спеціальних вкладів підприємств та організацій, які формувались за рахунок грошової компенсації за невикористанні відпуски;

- створення спеціального фонду оборони та фонду червоної армії, до якого надходили добровільні грошові платежі населення, золото, срібло. Не дивлячись на прийняті заходи до розширення діючих та пошуку нових джерел фінансових ресурсів, поточні доходи в початковий період війни скоротились в більшій мірі, чим витрати. В 1941 році витрати перевищили доходи на 14,4 млрд. р., в 1942 році - на 17,8 млрд. р., і в 1943 р. - на 6 млрд. р. Бюджетний дефіцит покривався емісією грошей, що привело до росту грошової маси в обігу. В 1944 році бюджетний дефіцит був ліквідований.

 

3. Фінанси України під час німецької окупації.

У червні 1942 р. через окупацію України радянська фінансова система перестала існувати. Було запроваджено 25 видів грошових податків, серед яких податок з обороту, прибутковий, податок зі спадщини. Крім того було введено безліч місцевих податків — на будівництво, транспортні засоби, промисли, худобу, собак, кішок, димарі тощо.

Заходи німецьких окупантів по перетворенню фінансової системи України:

1. Платіжним засобом стали німецькі кредитні білети (окупаційні марки);

2. Проведена грошова реформа. З б по 25 липня 1942 р. населення примусово мало

обміняти радянські гроші на "нові марки";

3. Заборонено розпоряджатися вкладами в банках і ощадних касах.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)