АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток фінансів України у 70-90 роках

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  3. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  6. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  7. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  8. VII. ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
  9. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  10. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  11. Агальна характеристика конституційного права України.
  12. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення

Фінансова політика спиралася головним чином на адміністративні методи управління і мала на меті головним чином фіскальні цілі. Основна частина фінансових ресурсів мобілізувалась і перерозподілялась через державний бюджет. Збалансування державного бюджету досягалось шляхом все більшого перерозподілу доходів державних підприємств - вилучення прибутку, коштів фондів економічного стимулювання, амортизаційних відрахувань, в окремих випадках і власних оборотних коштів. Це порушило економічні інтереси трудових колективів. Відбувся відрив формування фінансових ресурсів від кінцевих результатів виробництва, що створило чималі проблеми, як у сфері розподілу так і безпосередньо в виробництві. Невиконання рядом галузей планів прибутку. Великі втрати і невиробничі витрати привели до призупинення росту доходів держави. Збільшилась питома вага дотацій збитковим підприємствам. В наслідок збільшення витрат по відношенню до джерел доходів фінансових ресурсів державний бюджет став дефіцитним. Тому виникла потреба проведення радикальної економічної, в тому числі фінансово-кредитної політики. Гальмувала економічний розвиток система управління та планування промисловості. Протягом другої половини 40-х — початку 50-х років господарство України контролювалося галузевими загальносоюзними, союзно-республіканськими і республіканськими міністерствами (у березні 1.946 р. народні комісаріати були перетворені на міністерства).

Негативні риси фінансової системи у 70-90 рр.: висока централізація бюджетної системи;

нераціональна структура державних видатків, дотаційна підтримка нерентабельних підприємств; повне вилучення доходів підприємств на користь державного бюджету; неефективна податкова система; існування прихованого бюджетного дефіциту

Основні терміни:

1. Військовий податок – введений 1.01.1942 р., з 1942 - 1946 р. він дозволив мобілізувати 72,1 млрд. крб.

2. Держ. позики – залучення державою коштів населення.

3. Німецькі кредитні білети – платіжний засіб в Укр. під час німецької окупації.

4. Господарська реформа 1965 р. - посилення застійних явищ у соціально-економічному житті 70-х—першій половині 80-х років, спроби реформування господарської системи в другій половині 80-х років та їх невдача.

5. Фонди підпр-в: матеріального заохочення, соціально-культурних заходів та житлового будівництва, розвитку вироб-ва.

6. Платежі з прибутку - сукупність фінансових важелів, за допомогою яких частина прибутку держ. соціалістичних підприємств і господарських організацій надходить до державного бюджету.

7. Плата за основні виробничі фонди і нормовані виробничі кошти - форма розподілу прибутку між госпрозрахунковими підприємствами і державою.

8. Фіксовані (рентні) платежі - обов'язкові платежі до держ. бюджету, які встановлюються для підприємств з найбільш сприятливими умовами виробництва, що дає їм змогу одержувати диференційований чистий прибуток.

9. Вільний залишок прибутку - це та частина прибутку, яка залишається у підприємства після перерахування всіх платежів у бюджет.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)