АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ключові терміни і поняття. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. IV. Основні поняття і визначення,
  4. VІІ.Оперування поняттями
  5. Аварійний комісар: поняття, функції.
  6. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  9. Адміністративні стягнення: поняття і види
  10. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  11. АНГЛІЙСЬКА МОВА ЗА ФАХОМ. МОЯ МАЙБУТНЯ ПРОФЕСІЯ. ЗНАЙОМСТВО З ПРОФЕСІЙНОЮ ЛЕКСИКОЮ. ПРОФЕСІЙНІ ТЕРМІНИ, ЇХ СКОРОЧЕННЯ.
  12. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Кіровоградський національний технічний університет

Факультет обліку та фінансів

Кафедра фінансів та планування

ЛЕКЦІЯ 11

З дисципліни «Фінансовий менеджмент у банку»

Тема 8: «Хеджування ризиків банку»

 

Розробив:

Професор кафедри

фінансів та планування,

докт. екон. наук, проф.

Комарова О.А.

 

Кіровоград – 2013 рік


ТЕМА 8. ХЕДЖУВАННЯ РИЗИКІВ БАНКУ (2 год.)

Навчальна мета лекційного заняття: формування комплексу теоретичних знань щодо методів хеджування ризиків; особливостей укладання, переваг і недоліків форвардних та ф’ючерсних контрактів.

 

План

8.1. Методи хеджування ризиків.

8.2. Форвардні контракти.

8.3. Ф’ючерсні контракти.

Ключові терміни і поняття

1. Хеджування (від англ. hedge — захищатися від можливих втрат, ухилятися, обмежувати) — діяльність, спрямовану на створення захисту від можливих фінансових втрат у майбутньому, пов’язаних зі зміною ринкової ціни фінансових інструментів чи товарів.

2. Стратегія хеджування — загальний підхід, концепція управління фінансової діяльністю, зміст якої полягає в обмеженні або мінімізації ризиків. Стратегія хеджування стабілізує прибуток за мінімального рівня ризику і надає можливість одержати однакові результати незалежно від мінливості фінансових ринків.

3. Методи хеджування — це способи впливу на структуру фінансових активів та зобов’язань для обмеження рівня ризику або створення систем захисту від ризику укладанням додаткових фінансових угод.

4. Операція хеджування — укладення строкової компенсаційної угоди з третьою стороною для повної ліквідації або часткової нейтралізації цінового ризику.

5. Інструменти хеджування — це фінансові угоди, механізм дії яких сприяє мінімізації ризику зміни ціни базового інструмента в майбутньому.

6. Фінансовий інструмент розуміють будь-який контракт з чітко визначеними економічними наслідками, предметом якого є грошові кошти (або чинне право на отримання грошових коштів чи їх еквівалентів) і який обумовлює виникнення права в одного суб’єкта господарської діяльності та зобов’язання чи інструмента капіталу в іншого.

7. Первинні фінансові інструменти — угоди, предметом яких є грошові кошти (або їх еквіваленти), зокрема такі, як кредиторська та дебіторська заборгованість; векселі; акції; облігації; факторинг; форфейтинг; фінансова оренда (операційна оренда не є фінансовим інструментом); гарантії; кредитні лінії; страхові угоди фінансового характеру.

8. Похідні фінансові інструменти — це контракти, які укладаються для перерозподілу фінансових ризиків і передбачають попередню фіксацію всіх умов проведення в майбутньому певної операції (купівлі, продажу, обміну, емісії) з інструментом, який є предметом угоди.

9. Фондові варранти — це угоди, що засвідчують право їх власника на придбання цінних паперів в емітента за ціною виконання у будь-який час до закінчення строку дії цього варранта.

10. Ринок деривативів — сукупність економічних відносин з приводу перерозподілу (трансферту) ризиків, які виникають в процесі обміну фінансовими інструментами чи товарами.

11. Хеджер — це учасник ринку (фізична чи юридична особа), який проводить операції з деривативами для зниження (уникнення) цінового ризику, пов’язаного з власністю на базові інструмен­ти.

12. Арбітраж — одночасне проведення операцій купівлі та продажу одного і того самого інструмента для одержання прибут­ку від різниці в цінах.

13. Страхування (від англ. — insurance) — діяльність з відшкодування можливих втрат, які бере на себе спеціалізована організація — страхова компанія за деяку наперед сплачену суму (страхову премію).

14. Ідеальне (або досконале) хеджування — таке проведення операцій з фінансовими деривативами, яке дозволяє повністю уникнути цінового ризику, а результати переоцінки балансової позиції хеджера внаслідок зміни кон’юнктури ринку абсолютно точно компенсуються результатами від проведення операцій хеджування.

15. Макрохеджування — створення захисту від цінових ризиків для всього банківського балансу.

16. Мікрохеджування —проведення операцій, які хеджують окремі активні, пасивні чи позабалансові позиції.

17. Форвардний контракт — це угода між двома контрагентами про умови здійснення операції з базовим інструментом (активом), яка відбудеться в майбутньому.

18. Ф’ючерсний контракт — це угода між продавцем або покупцем, з одного боку, і кліринговою палатою ф’ючерсної біржі, з іншого боку, про постачання (прийняття) стандартної кількості базових інструментів за узгодженою ціною на конкретну дату в майбутньому.

19. Хеджування ф’ючерсами — це процес, завдяки якому мінімізується ціновий ризик зайняттям позиції на ф’ючерсному ринку, яка буде протилежною за напрямом, але дорівнюватиме за сумою балансовій позиції хеджера. Така операція дозволяє компенсувати збитки, яких було завдано за основною позицією внаслідок несприятливих змін у ціні базових інструментів, прибутками за ф’ючерсною позицією.

Контрольні запитання за лекційним матеріалом

1. У чому полягає економічний зміст такої діяльності як хеджування?

2. Які фінансові інструменти належать до похідних (деривативів)?

3. У чому полягають відмінності між страхуванням та хеджуванням ризиків?

4. Які спільні характеристики та які відмінності між форвардними і ф’ючерсними контрактами?

5. У чому полягає особливість механізму виконання FRA?

6. Який метод ціноутворення застосовується для ф’ючерсів короткострокових відсоткових ставок?

7. У чому полягає зміст ідеального хеджування ф’ючерсами?

8. Що означає відкриття довгої та короткої позицій на ф’ючерсному ринку?

 

Література

1. Банківський менеджмент: навч. посіб. / [О. А. Кириченко, І. В. Гіленко, С. Л. Роголь. та ін. ]; pа ред. О. А. Кириченка. — 3-тє вид., перероб. і доп. — К.: Знання-Прес, 2002. — 438 с.

2. Маршалл Дж. Ф. Финансовая инженерия: Полное руководство по финансовым нововведениям Дж. Ф. Маршалл, В. К. Бансал; пер. с англ. — М.: ИНФРА-М, 1998. — 784 с.

3. Примостка Л. О. Банківський менеджмент. Хеджування фінансових ризиків: [навч. посіб.] / Л. О. Примостка.— К.: КНЕУ, 1998. — 108 с.

4. Примостка Л. О. Фінансові деривативи: аналітичні та облікові аспекти: [монографія]. / Л. О. Примостка. — К.: КНЕУ, 2001. — 263 с.

5. Примостка Л. О. Фінансовий менеджмент банку: [навч. посіб] / Л. О. Примостка. — К.: КНЕУ, 2004. — 468 с.

6. Роуз П. С. Банковский менеджмент / П. С. Роуз; пер. с англ. — М.: Дело ЛТД, 1995. — 768 с.

7. Синки Дж. Управление финансами в коммерческих банках / Дж, Синки; пер. с англ. — М.: Catallaxy, 1994. — 820 с.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)