АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суть, структура і порядок обчислення прибутку підприємства

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  3. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  4. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  5. II. Порядок заполнения Запроса
  6. II. Порядок заполнения Заявления
  7. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  8. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  9. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  10. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  11. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  12. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ

Тема 9. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Суть, структура і порядок обчислення прибутку підприємства.

Напрями використання чистого прибутку підприємства.

Система показників рентабельності.

Умови беззбиткової роботи підприємства.

Суть, структура і порядок обчислення прибутку підприємства.

Обсяг продажів і прибуток є основними фінансовими показниками виробничо-господарської діяльності підприємства.

Обсяг продажів (виручка від реалізації продукції, обсяг реалізованої продукції, товарообіг) характеризує величину грошових коштів, отриманих підприємством за вироблену продукцію, виконані роботи, надані послуги. Це головне джерело відшкодування витрат і утворення доходів підприємства.

На величину обсягу продажів впливає безліч чинників, головними з яких є:

· економічна стратегія власників підприємства («тіньові» або легальні операції);

· обсяг виробництва;

· асортимент і якість продукції, що випускається;

· рівень цін;

· форми розрахунків ( якщо бартер, то немає і реалізації, гроші не поступають)

· кількість контрагентів і обсяг замовлень.

Виручка від реалізації = витрати + прибуток =

= МВ + Ам-я + з.пл. + соц.відр. + інші витрати + прибуток

Цю ж формулу можна перетворити, ввівши поняття доданої вартості, тобто вартості, що створюється в рамках конкретного підприємства. Іншими словами, додана вартість (ДС) формується в результаті додавання новій вартості до вартості вхідного матеріального потоку. Елементами доданої вартості є витрати на оплату праці (заробітна плата + соціальні нарахування), амортизаційні відрахування, інші витрати і прибуток.

Тоді, виручка буде = МВ + ДВ

Фінансові результати підприємства залежать від того, в яких пропорціях додана вартість розкладеться на складові частини.

Прибуток - це частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробництво і збут продукції (прибуток = виручка – витрати).

Щоб наочніше показати співвідношення між виручкою від реалізації продукції і прибутком, приведемо наступну схему:

Виручка від реалізації
Собівартість Балансовий прибуток
Матеріальні витрати Оплата праці Соціал. нарахув. Амортизація Інші витрати Чистий прибуток Податок на прибуток (21 %)
             

До 2001 року (року введення НСБО) загальна величина прибутку підприємства (валовий або балансовий прибуток) складалася з трьох частин:

1) прибуток від реалізації продукції - як різниці між виручкою від реалізації продукції (без урахування ПДВ і акцизного збору) і її повною собівартістю;

2) прибуток від продажу майна (це різниця між ціною його продажу і витратами на придбання і реалізацію). Прибуток від реалізації ОФ – це різниця між виручкою від продажу, залишковою вартістю і витратами на демонтаж і реалізацію;

3) прибуток від позареалізаційних операцій, тобто операцій, безпосередньо не пов'язаних з основною діяльністю (доходи по цінних паперах, від пайової участі в спільних підприємствах; здача майна в оренду і так далі).

В даний час Україна перейшла на міжнародні бухгалтерські стандарти, що викликало зміну порядку формування чистого прибутку.

Нагадаю деякі принципові положення міжнародного досвіду.

1) Вся діяльність підприємства підрозділяється на операційну (основну), фінансову і надзвичайну. Прибуток розраховується окремо по кожному виду діяльності.

2) Основними різновидами прибутку фірми є:

· валовий (маржинальний) прибуток (gross (marginal) profit) як різниця між виручкою від реалізації і змінними витратами виробництва. Тобто валовий прибуток включає в свій склад крім власне прибутку ще й постійні (накладні) витрати;

· операційний прибуток (operating profit), рівний валовому прибутку – накладні витрати, що включають загальні, збутові і адміністративні витрати;

· чистий прибуток (net profit), рівний операційному прибутку за вирахуванням відсотків і податків.

 

Схема розрахунку прибутку згідно НСБУ

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)