АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Податковий облік в банках

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. V. Облік амортизації основних засобів
  4. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VIII. Облік вибуття основних засобів
  8. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  9. Амортизація в управлінському обліку
  10. Аналіз стану облікової політики
  11. Аналітичний і синтетичний облік
  12. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів

 

Із попереднього матеріалу відомо, що економічний результат діяльності банку визначається різницею між доходами і витратами банку, суми яких накопичено за рахунками класу 6 “Доходи” та класу 7 “Витрати” за правилами фінансового обліку. Для формування бази оподаткування, яку складають валові доходи банку, зменшені на суму валових витрат, банк має вести в підсистемі податкового обліку їх накопичення протягом звітного періоду.

За фінансовим обліком сума податку на прибуток визнається витратами банку з податку на прибуток і обліковується за рахунком 7900АП «Податок на прибуток». Необхідно за цим фактом враховувати дві обставини.

Перша: з огляду на принцип відповідності витратами банку з податку на прибуток за звітний період може визнаватися тільки сума, що розраховується за базовою ставкою оподаткування 25% від економічного прибутку банку як різниці між підсумком доходів і витрат за даними фінансового обліку.

Друга: через неспівпадання сум доходів і витрат за даними фінансового обліку і сум валових доходів і валових витрат за даними податкового обліку, сума поточного податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету (відповідає 25% обсягу валових доходів, зменшених на обсяг валових витрат), як правило не відповідає сумі витрат банку за податком на прибуток.

Ці обставини зумовлюють потребу в обліковуванні відстрочених податкових зобов’язань (ВПЗ) та відстрочених податкових активів (ВПА), за такими рахунками:

3521 А Відстрочений податковий актив.

3621 П Відстрочені податкові зобов’язання.

Для відображення в обліку заборгованості банку перед бюджетом з податку на прибуток призначено рахунок 3620П Кредиторська заборгованість за податком на прибуток.

Авансові платежі до бюджету за податком на прибуток обліковуються за рахунком:

3520 А Дебіторська заборгованість за податком на прибуток.

Під відстроченим податковим зобов’язанням розуміємо суму податку на прибуток, який підлягає сплаті у наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню (різниця між оцінкою активу або зобов’язання за даними фінансового обліку та базою оподаткування).

Відповідно, відстрочений податковий актив – сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних звітних періодах в результаті:

- тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню (ці різниці призводять до зменшення податкового прибутку або збільшення податкового збитку у майбутніх періодах);

- перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді;

- перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими неможливо скористатися у звітному періоді.

Для того, щоб глибше зрозуміти сутність наведених термінів необхідно постійно опрацьовувати законодавчі акти з питань оподаткування. В Україні вони непрості і до того ж часто змінюються. Саме через це в бухгалтерії банку чітко визначено коло посадових осіб, які займаються формуванням податкової звітності.

Для кращого сприйняття механізму розрахунків з бюджетом за податком на прибуток розглянемо такий умовний приклад.

За звітний період у звіті про фінансові результати банку зафіксовано обліковий прибуток 500000 грн. Йдеться про суму прибутку оподаткування, визначену за правилами фінансового обліку. Водночас податковий прибуток, розрахований за обсягом валових доходів і валових витрат за цей же період склав 700000 грн.

За базовою ставкою оподаткування 25%:

- витрати банку з податку на прибуток становлять 125000 грн. (500000 0,25).

- заборгованість банку перед бюджетом з податку на прибуток 175000 грн. (700 000 ).

Зазначені суми податку на прибуток у системі рахунків відображаються такими проведеннями:

· визнання витрат з податку на прибуток

Дебет рахунку 7900 АП Податок на прибуток

Кредит рахунку 3620 П Кредиторська заборгованість за податком на прибуток – на суму 125000 грн.;

· визнання відстроченого податкового активу

Дебет рахунку 3521 А Відстрочений податковий актив

Кредит рахунку 3620 П Кредиторська заборгованість за податком на прибуток на суму 50000 грн.

Отже, за рахунком 3620 П відображається вся сума заборгованості банку перед бюджетом з податку на прибуток, а перерахування належної суми в бюджет підтверджує запис:

Дебет рахунку 3620 П Кредиторська заборгованість з податку на прибуток

Кредит рахунку 1200 А Кореспондентський рахунок банку в Національному банку України – на суму 175000 грн.

У разі визнання витрат з податку на прибуток за наступний звітний період з урахуванням раніше визнаних ВПА в обліку виконується запис.

Дебет рахунку 7900 АП Податок на прибуток

Кредит рахунку 3620 П Кредиторська заборгованість за податком на прибуток.

І одночасно на суму ВПА у попередньому періоді.

Кредит рахунку 3521 А Відстрочений податковий актив на суму 50000грн.

Зрозуміло, що дебетом рахунку 7900 і кредитом рахунку 3620 у наведеному проведенні відображаються суми податку на прибуток, розраховані вже за даними нового звітного періоду.

Змінимо умову задачі на протилежну ситуацію, тобто:

- обліковий прибуток за звітний період 700000 грн.;

- податковий прибуток за цей же період 500000 грн.

За наведеними даними витрати банку з податку на прибуток складають суму 175000 грн. (Дебет 7900), а заборгованість банку перед бюджетом з податку на прибуток 125000 грн. (Кредит 3620).

У системі бухгалтерського обліку ця ситуація фіксується такими проведеннями:

· на зобов’язання банку перед бюджетом з податку на прибуток на суму 125000 грн.

Дебет рахунку 7900 АП Податок на прибуток

Кредит рахунку 3620 П Кредиторська заборгованість з податку на прибуток;

· на суму відстрочених податкових зобов’язань 50000 грн.

Дебет рахунку 7900 АП Податок на прибуток

Кредит рахунку 3621 П Відстрочені податкові зобов’язання.

У наступному звітному періоді відстрочені податкові зобов’язання визначаються поточними податковими зобов’язаннями, що відповідає бухгалтерському проведенню на суму 50000 грн.

Дебет рахунку 3621 П Відстрочені податкові зобов’язання

Кредит рахунку 3620 П Кредиторська заборгованість з податку на прибуток.

Для обліковування валових доходів і валових витрат банки самостійно формують внутрішній план рахунків, що його передбачають у класі 8 чинного плану рахунків. Кожен банк цю роботу виконує з орієнтацією на власний програмний продукт і на зручність бухгалтерського персоналу при веденні обліку валових доходів і валових витрат.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)