АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Програми- архіватори. Антивірусні програми

Читайте также:
  1. Архівація інформації. Програми - архыватори WinZip I WinRaR.
  2. Багатоденні програми
  3. Великі програми повинні розроблятися так щоб їх супровід був максимально зручним.
  4. ВИЗНАЧЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ ПРОЕКТОВАНОГО ЦЕХУ
  5. ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ ПРОГРАМИ ЗА ТЕМОЮ ДОСЛІДЖЕННЯ
  6. Визначення ролей і відповідальності учасників інноваційного процесу розглядаються на прикладі програми реалізації інноваційного проекту.
  7. Витяг з навчальної програми
  8. Вікно програми, основні об’єкти вікна
  9. ВПРАВИ ПА САМОВДОСКОНАЛЕННЯ Метапрограми
  10. До програми навчання Академії входили слов’янська, грецька, польська, латинська мови, граматики цих мов, риторика, діалектика, астрономія, математика, філософія, богослов’я.
  11. Довідником називається об'єкт програми, у якому зберігається структурована інформація, яка використовується при заповнені документів і при ведені аналітичного обліку.
  12. З програми Української трудової громади в II Державній думі. 1907 р.

Теоретична довідка до ПР4

Службові програми ОС Windows для роботи з дисками

До складу ОС Windows входять програми, що дозволяють форматувати дискети, перевіряти гнучкі і жорсткі диски на наявність помилок, проводити дефрагментацію дисків, стиснення об’єму робочого простору, очистку дисків і багато інших операцій.

Форматування, або ініціалізація диску, представляє процес розбивки диску на сектори і доріжки.

Перевірка диску на наявність різних помилок і сбоїв забезпечується спеціальною програмою, що виконує не тільки перевірку диску, а й виправлення програмних помилок. По закінченню роботи програма повідомляє про те, який повний обсяг диску, скільки пам’яті зайнято програмами, а також, чи є на диску пошкодженні сектори.

У процесі роботи комп’ютера відбувається переміщення вмісту файлів у різні області простору диску. Як правило файли не зберігаються в одному місці диску. Вони розбиті на частини і знаходяться у різних областях диску. Такий спосіб збереження інформації збільшує час доступу до неї і утруднює роботу з великими файлами.

Програма дефрагментації диску переміщує файли таким чином, щоб всі частини одного файлу зберігалися у суміжних областях, тому після дефрагментації продуктивність комп’ютера підвищується при роботі з дисками.

Технологія ущільнення дискового простору застосовується для того, щоб отримати додаткове місце на диску для подальшого використання для збереження інформації, причому збільшення об’єму відбувається у 2-3 рази.

Програма очистки диску допомагає очистити простір на жорсткому диску, вона перевіряє диск і виводить перелік тимчасових файлів, файлів кеша Інтернету, а також непотрібних програмних файлів, видалення яких не приведе до негативних наслідків.

«Управление дисками» — це системна службова програма для управління жорсткими дисками і розділами чи томами, що містяться на них. За допомогою цієї програми можна ініціалізувати нові диски (на фізичному диску може бути створено до чотирьох основних розділів), створювати томи, а також форматувати томи для використання файлових систем FAT, FAT32 або NTFS. Програма «Управление дисками» дозволяє виконувати задачі по роботі з дисками без перезавантаження комп’ютера; більшість змін вступає в силу відразу.

Програми- архіватори. Антивірусні програми

Архів являє собою набір з одного або кількох файлів. Його зміст дозволяє отримувати інформацію про кожен з файлів, що зберігається в ньому – назву та повне ім’я, час останньої модифікації, розмір файлу на диску й в архіві тощо. При стисненні файлів програми архіватори кодують дані. Саме цей метод і дає можливість зменшити обсяг пам'яті, який займає заархівований файл.

Архівний файл — це спеціальним чином організований файл, що містить у собі один чи кілька файлів у стисненому вигляді і службову інформацію про них.

Архівація - переміщення (завантаження) вихідних файлів в архівний файл.

Розархівація - процес відновлення файлів з архіву точно в такому ж вигляді, який вони мали до завантаження в архів. Після розархівації файли можуть бути розміщені на диску чи в оперативну пам'ять.

Стиснення інформації — це процес перетворення інформації, що зберігається у файлі, до вигляду, при якому зменшується надмірність у її представленні і відповідно потрібно менший обсяг пам'яті для збереження.

Степінь стиснення файлів - величина, що показує у відсотках як відрізняється розмір архівного файлу від не заархівованого. Степінь стиснення залежить від програми, що була використана, методу стиску і типу вихідного файлу. Найкраще стискаються деякі графічні файли, текстові файли, файли даних, для яких ступінь стиску може досягати 5 - 40%, не так сильно стискуються файли програм і завантажувальних модулів - 60 - 90%. Майже не стискаються архівні файли та деякі типи малюнків.

Великі за обсягом архівні файли можуть бути розміщені на декількох дисках (томах). Такі архіви називаються багатотомними.

Том — це складова частина багатотомного архіву. Створюючи архів з декількох частин, можна записати його частини на кілька дискет.

В даний час застосовується кілька десятків програм - архіваторів, що відрізняються переліком функцій і параметрами роботи, однак кращі з них мають приблизно однакові характеристики.

Більшість архіваторів мають можливість створювати архіви, що саморозпаковуються - тобто архіви, які здатні до самостійної розархівації файлів, що знаходяться в них, без використання програми - архіватора.

Архів, що саморозпаковується, одержав назву SFX-архів (SelFileXtracting). Архіви такого типу в звичайно створюються у формі ЕХЕ - файлу.

Багато з програм - архіваторів, крім звичайного режиму стиснення, можуть створювати неперервні (solid) архіви. У таких архівах усі файли стискаються як один потік даних, тобто областю пошуку повторюваних послідовностей символів є вся сукупність файлів, завантажених в архів, і тому розпакування кожного файлу, якщо він не перший, пов'язана з обробкою інших. Архіви такого типу краще використовувати для архівування великого числа однотипних файлів.

З огляду на схожість принципів керування більшістю програм-архіваторів, розглянемо головні особливості програми WinRAR.

Програма-архіватор WinRAR

Рис. 19. Інтерфейс WinRAR

Програма WinRAR дозволяє:

· створювати архівні файли з окремих чи усіх файлів поточного каталогу і його підкаталогів;

· додавати і замінювати файли в архіві;

· розархівовувати і видаляти файли з архіву,

· переглядати вміст архіву;

· створювати багатотомний архів;

· вводити в архів коментарі до файлів;

· відновлювати файли із пошкоджених архівів;

· створювати архіви, що саморозпаковуються, як на одно- так і на декількох томах;

· забезпечувати захист інформації в архіві за допомогою паролів та інше.

При виборі певної дії з’явиться вікно із інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом та можливістю детальної довідки по кожному з наявних на ньому елементів, для запуску якої потрібно вибрати «?» у верхній смузі вікна і натиснути на елемент, що зацікавив.

Рис.20.

При виконанні завдань можна скористатися таким “алгоритмом-підказкою”:

1. Вибрати вказівку пошуку Пуск/Знайти/Файли і папки, в полі І м’я ввести WinZip та натиснути кнопку Знайти.

2. Встановити курсор мишки на значок, що позначає програму WinZip () та двічі клацнути лівою кнопкою мишки.

3. Виконати потрібну операцію (див. таблицю):


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)