АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

На тестові завдання

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

ТЕМА 1. ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

 

1. 1.

2. Система фізичного виховання тісно пов’язана з іншими системами, а саме:

1. Система освіти.

2. Система охорони здоров’я.

3. Система оборони.

4. Система матеріального виробництва.

5. Система культури.

6. Система науки та ін.

Система фізичного виховання розвивається під впливом змін, що відбуваються в різних системах.

 

 

3. Центральним органом державної виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту є Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму. Він забезпечує реалізацію державної політики в галузі фізичної культури і спорту, несе відповідальність за її виконання.

 

 

4. Для функціонування системи фізичного виховання необхідні певні умови, а саме:

a. Належна матеріально-технічна база та фінансове забезпечення галузі. Сучасна база повинна складатися з відповідних приміщень та інвентарю, який повинен відповідати фізичним, естетичним та гігієнічним потребам людини, а також надавати умови для рекреації і відпочинку окремих громадян різного віку, їх груп та сімей.

b. Забезпечення галузі «Фізична культура і спорт» висококваліфікованими фахівцями-професіоналами. Фахівці об’єктивно існують у системі і є носіями всіх її цінностей. Вони приводять систему в рух, формують її ідеологію, науково-методичні, програмово-нормативні та організаційні основи; здійснюють просвітницьку роботу; беруть участь у створенні, вдосконаленні та оновленні матеріально-технічної бази.

5. Зміст системи фізичного виховання розкривають:

1. Телеологічні.

2. Науково-методичні.

3. Правові, програмово-нормативні.

4. Організаційні основи.

 

6. Науково-методичну основу системи фізичного виховання утворюють суспільні (історія й організація фізичної культури, соціологія спорту та ін.), природничі (прикладно-спеціалізовані розділи анатомії, фізіології, біохімії, біофізики, гігієни, медицини та ін.) та психолого-педагогічні (психологія фізичного виховання та ін.) науки, які безпосередньо обслуговують практику фізичного виховання.

7. Телеологічні основи системи фізичного виховання – це:

Принцип природовідповідності, демократизація процесу фізичного виховання, педагогічні ідеї гуманізму, гуманізація процесу фізичного виховання, врахування вікових і психологічних особливостей. Телеологія – це наука, за якою розвиток є здійсненням наперед визначеної мети, а все в розвитку природи й суспільства доцільне. Телеологія має особливе значення у системі виховання і є відносно самостійною та активно впливає на суспільство(прискорюючи або гальмуючи його розвиток).

 

 

8. 1; 2.

Правові, програмні та нормативні основи фізичної культури – це:

Конкретні документи і матеріали, розроблені державними органами управління у сфері фізичної культури і спорту, забезпечиваючи їх успішний розвиток. До них належать: Закон України «Про фізичну культуру і спорт»; Державна програма розвитку фізичної культури; Державні вимоги до фізичного виховання; навчальні програми для всіх ланок системи, починаючи з дітей дошкільного віку і до військовослужбовців; Національна спортивна класифікація; Державні тести і нормативи оцінки фізичної підготовленості населення України.

Регулювання відносин у сфері фізичної культури і спорту шляхом формування державної політики в цій сфері, створення відповідних державних органі та умов їх функціонування.

 

 

9. Організаційні основи забезпечують:

Функціонування відповідних організацій, установ і товариств, що керують розвитком фізичної культури і спорту в Україні. Центральним органом державної виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту є Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму. Він забезпечує реалізацію державної політики і галузі фізичної культури і спорту, несе відповідальність за її виконання.

Одночасно галузеві міністерства здійснюють контроль і керівництво фізичним вихованням у закладах своєї галузі.

Крім того, держава залучає громадські організації до управління в галузі фізичної культури і спорту. До них належать: спортивні клуби, спілки і товариства, національні спортивні федерації, Національний Олімпійський комітет України.

 

 

ТЕМА 2. МЕТА І ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ В УКАЇНІ

 

1. Мета фізичного виховання –

задоволення певних потреб суспільства та окремих його громадян, пов’язаних з біологічним і духовним розвитком, здоров ям та високопродуктивною працею і захистом від несприятливих природних та соціальних факторів.

2. Інші сторони виховання, які реалізуються в процесі фізичного виховання:

1. Розвиток інтелекту й утвердження життєвого оптимізму.

2. Моральне виховання.

3. Виховання волі.

4. Фізичне і господарсько-трудове виховання.

5. Естетичне виховання.

 

Об’єктивною основою органічного взаємозв’язку всіх сторін виховання є єдність фізичного і духовного розвитку людини. Вирішення виховних завдань передбачає:

1. Розвиток інтелекту й утвердження життєвого оптимізму. Система знань, що постійно розширюється в багаторічному процесі фізичного виховання, набуває все більшого загальноосвітнього значення і сприяє розвитку інтелекту учнів та збагаченню їх спеціальними фізкультурними знаннями.

Активізуючи розумову діяльність учнів, слід використовувати завдання, що вимагають самостійного пошуку шляхів їх вирішення.

Специфіка практичної діяльності у процесі виконання фізичних вправ, ігор і змагань дозволяє вдосконалювати такі інтелектуальні здібності учнів як аналіз, порівняння і проектування своїх дій.

Сенсорна діяльність суттєво впливає на розвиток психічних процесів, що лежать в основі мислення.

2. Моральне виховання учнів у процесі фізичного виховання повинне бути звернене до духовної суті учнів. Сам зміст навчально-рухової діяльності включає ситуації, які можна використовувати для виховання почуття поваги до слабкого, почуття обов’язку і відданості, почуття відповідальності, власної гідності, гордості, совісті, взаємодопомоги, товариськості тощо.

3. Виховання волі в процесі занять фізичними вправами. Оскільки процес фізичного виховання немислимий без прояву вольових зусиль, то вже самі заняття фізичними вправами сприяють вихованню вольових якостей. Серед вольових якостей, які найбільше піддаються впливові у процесі фізичного виховання є: цілеспрямованість, наполегливість, витримка, рішучість, сміливість, ініціативність.

4. Фізичне і господарко-трудове виховання учнів тісно пов’язані між собою.

По-перше, фізичне виховання, окрім загально підготовчого, має прикладне значення для господарсько-трудової діяльності, формуючи рухові навички і вміння, що безпосередньо застосовуються в ній. Разом з тим, фізичне виховання, розвиваючи фізичні здібності і створюючи великий запас рухових навичок і вмінь, гарантує високу продуктивність у будь-якому виді праці.

По-друге, у процесі фізичного вдосконалення, яке досягається роками наполегливої праці, формується позитивне ставлення до праці взагалі.

По-третє, деякі види фізичної праці є складовою частиною процесу фізичного виховання, тобто при певній організації дають ефект, схожий з ефектом фізичних вправ, сприяючи розвитку фізичних якостей і зміцненню здоров’я, або у формі обслуговуючої праці підвищують ефективність навчально-тренувальних занять.

5. Фізичне виховання розширює сферу естетичного впливу навколишнього середовища на особу.

Головними засобами естетичного виховання в процесі занять фізичними вправами є:

1. Цілеспрямовані досконалі рухи.

2. Складно-координаційні рухи, розміреність зусиль, динаміка режимів та інші риси національних рухових дій.

3. Гімнастичні виступи, спортивні змагання, фізкультурні наряди, які за силою естетичного впливу межують з мистецтвом.

4. Естетичні елементи навколишнього природного середовища, в якому проходять заняття.

5. Сама атмосфера та умови занять (одяг, музика, пісні, художнє оформлення споруд, гігієнічні умови і т.д.)

 

 

3. Основні завдання фізичного виховання:

2. Освітні, оздоровчі, виховні завдання.

 

4. Завдання, що вирішуються в процесі фізичного виховання:

1.

· Зробити надбанням кожного базові науково-практичні знання, нагромаджені у сфері фізичної культури;

· забезпечити раціональне формування індивідуального фонду рухових умінь і навичок, необхідних у житті, та довести їх до необхідного рівня досконалості;

· навчити кожного застосовувати набуті знання і навички у повсякденному житті з метою самовдосконалення.

 

5. Оздоровчі завдання, що вирішуються в процесі фізичного виховання:

 

2.

· Забезпечення оптимального розвитку властивих людині фізичних якостей і на їх основі вдосконалення фізичного розвитку.

· Зміцнення і збереження здоров’я.

· Удосконалення будови тіла і формування постави.

· Забезпечення творчого довголіття як наслідок вирішення попередніх завдань.

 

3. Виховні завдання, що вирішуються в процесі фізичного виховання:

c. Інтелектуальний розвиток й утвердження оптимізму.

d. Патріотичне та моральне загартування молоді, виховання волі.

e. Виховання любові до праці.

f. Розширення сфери естетичного впливу навколишнього середовища на особистість.

 

 

Тема №3. ВИХІДНІ ПОНЯТТЯ ТЕОРІЇ І МЕТОДИКИ

ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)