АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Спринклерні та дренчерні установки

Читайте также:
  1. II. Описание экспериментальной установки
  2. В зависимости от целевой установки организма его функции могут быть основными и вспомогательными.
  3. Вентиляційні установки
  4. Визначення робочої точки насосної установки
  5. ВЫПРЯМИТЕЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ, ПРИМЕНЯЕМЫЕ НА ЭЛЕКТРОПОЕЗДАХ.
  6. Вычерчиваем и одновременно собираем схему экспериментальной установки
  7. Габариты сушильной установки
  8. Деталь установки оконного блока со спаренными переплетами
  9. ДОИЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ
  10. Исследование влияния установки на способ решения задач
  11. КОМПРЕССОРНЫЕ УСТАНОВКИ
  12. Котельные установки

 

Спринклерні установки. У будівлях і спорудах з пожежонебезпечним виробництвом категорії А і Б встановлюються автоматично діючі спринклерні (рис. 5) або дренчерні (рис. 6) системи гасіння пожеж.

Рис.6. Дренчерна головка: а – з розеткою для захисту вікон і подання води за визначеним напрямком; б- з розеткою для створення водяної завіси

Рис.5. Спринклерна головка: 1- шайба; 2- різьба головки; 3- кільце з дугою; 4- спринклер; 5- мідна розетка; 6- скляний клапан; 7- металева діафграма


Спринклерні установки можуть бути водяні, повітряні (газові) і змішані. Це система розгалуженої мережі труб, прокладених по стелі, на яких закріплені спринклерні головки. Вода в труби потрапляє із водогінної мережі.

Важлива частина установки – контрольно-сигнальний клапан, який пропускає воду в спринклерну мережу, при цьому одночасно подає звуковий сигнал і контролює тиск води в мережі.

Повітряна система спринклерної установки застосовується в неопалювальних приміщеннях. Трубопроводи в таких системах заповнені не водою, а стисненим повітрям. Вода в них лише досягає клапана, а у випадку зривання замка спочатку виходить повітря, а потім вода. Змішані системи влітку заповнюються водою, а взимку - повітрям.

При зриванні хоча б одного замка, тиск води в мережі падає, спрацьовує клапан, пропускаючи воду в мережу і одночасно і спрацьовує звуковий пристрій.

Спринклерні головки закриті легкоплавкими замками, що розраховані на спрацювання при температурах 72, 93, 141 та 182 °С. Площа змочування одним спринклером становить від 9 до 12 м2, а інтенсивність подачі води - 0,1 л/с м2 (рис. 7).

б)
а)
В спринклерних установках зривають тільки замки головок, які знаходяться в зоні високої температури. Разом з тим, спринклери мають інерційну властивість - зриватися за 2...3 хв. внаслідок підвищення температури в приміщенні.

Рис.7. Водяні розбризкувачі: а) спринклер; б)- дренчер; 1- корпус із штуцером; 2, 4- коромисло; 3- замок із легкоплавкого сплаву; 5- розетка; 6- клапан
Останнім часом широкого застосування набули пінні спринклерні установки, в яких використовується повітряно-механічна піна, що створюється з водяного розчину повітряного піноутворювача. Інтенсивність зрошення -1...2 л/с піни на 1 м2 площі, яка захищається, продуктивність з піни-24л/с.

Дренчерними установками обладнуються приміщення з підвищеною пожежною небезпекою, в яких за умовами виробництва при пожежі можливе швидке розповсюдження вогню, для гасіння потрібна велика кількість води з одночасним створенням водяних завіс та змочуванням всієї площі.

Дренчерна установка складається з водопостачальників; контрольно-пропускного вузла; живильної і дренчерної мереж; легкоплавких замків; дренчерних головок, а також сигнального пристрою. В дренчерну систему входить збуджувальний клапан групової дії, який контролює справність установки і ввімкнення її в дію.

Дренчерні установки обладнуються розбризкуючими головками, які постійно відкриті. Вода подається в дренчерну систему вручну або автоматично при спрацюванні пожежних датчиків, котрі відкривають збуджувальний клапан групової дії. Такі установки доцільно обладнувати розбризкуючими головками з вирізами. Розбризкувач прямими вирізами забезпечує рівномірне змочування 210 м2 площі, а розбризкувач з гвинтовими вирізами - під 44 до 116 м2 площі залежно від віддалі до підлоги і тиску у водогінній мережі. По конструкції розбризкувачі з гвинтовими вирізами мають значно меншу вагу.

Витрати води спринклерними установками при автоматичному вмиканні пожежних насосів протягом 1 години в приміщення категорій А, Б і В, приймається не менше 30 л/с.

Дренчерні установки використовуються як для гасіння пожежі так і для створення водяних завіс з метою ізоляції вогнища і запобігання його поширення. Дренчери можна встановлювати із зовні нього боку будівлі по його периметру, над віконними і дверним отворами.

Для гасіння пожежі усередині будівель і приміщень можна використовувати автоматичні вуглекислотні, інертно-газові і порокові установки. Автоматичні установки пожежогасіння встановлюються у відповідності до вимог нормативів.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)