АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Педагогічні проблеми, у розв’язанні яких допомогу нададуть інформаційні технології й, зокрема, електронні засоби навчання

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  3. VІ. Література та інформаційні ресурси
  4. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  5. Аварійно-рятувальні засоби
  6. Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
  7. Адаптація до шкільного навчання
  8. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  9. Аналіз уроку виробничого навчання.
  10. Аналіз уроку теоретичного навчання.
  11. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  12. Взаємозв’язок розвитку, виховання та навчання

ВИПУСКНА РОБОТА

 

за програмою підвищення кваліфікації

з інформаційних технології в освіті:
дистанційні технології навчання

для науково-педагогічних і педагогічних працівників

на тему: " Підходи до організації дистанційного навчання "

 

 

Слухач програми підвищення кваліфікації

 

к.е.н., доц. Пантелеймоненко А.О.

 

 

Консультант Юдін Олександр Миколайович

 

 

Полтава – 2013 р.


Зміст

1. Теоретичний блок…………………………………………….………………………………… 3

2. Практичний блок………………………………………………………………………….…….. 10

3. Блок найближчої перспективи ……………………………………………………………15

 


Випускна робота

педагогічного працівника Пантелеймоненко А.О.,

викладаю дисципліни «Мікроекономіка».

Теоретичний блок

(обсяг 5-6 сторінок) – огляд наявних електронних засобів навчання, що відповідають певній предметній галузі (вітчизняні, російські, іноземні розробки); відомості про наявні розробки електронних засобів навчання, що вже використовуються в навчальному процесі; виявлення педагогічних проблем, у розв’язанні яких допомогу нададуть інформаційні технології, зокрема, електронні засоби навчання; формулювання цілей випускної роботи.

Огляд наявних електронних засобів навчання

Вітчизняні розробки

Як приклад електронного засобу навчання вітчизняної розробки можна привести дистанційне середовище Хмельницького національного університету (рис. 1). Розглянемо дисципліну, «Мікроекономіка» (рис. 2).

 

Рисунок 1. Дистанційне середовище Хмельницького національного університету

Курс містить теоретичний матеріал, запитання для самоконтролю, а також завдання для самостійної роботи, що стосуються мікроекономіки.

 

Рисунок 2. Зміст дистанційного курсу «Мікроекономіка» Хмельницького національного університету

Іноземні розробки

Також дуже цікавим є дистанційний курс «Мікроекономіки» Берклі Університет Каліфорнії. Подання навчального матеріалу у дистанційному курсі даного інституту показано на рис. 3.

Рисунок 3. Дистанційний курс «Макроекономіка» UC Berkli

Навчальний матеріал (лекції) виконаний у текстовому вигляді. Його можна читати на сайті, або завантажити у форматі PDF.

В кінці курсу проводиться екзамен, який складається з питань відкритого та закритого типу.


Педагогічні проблеми, у розв’язанні яких допомогу нададуть інформаційні технології й, зокрема, електронні засоби навчання

Цитата (проблема):

Інформатизація освіти в Україні - один з найважливіших механізмів, що зачіпає основні напрямки модернізації освітньої системи. Сучасні інформаційні технології відкривають нові перспективи для підвищення ефективності освітнього процесу. Змінюється сама парадигма освіти. Велика роль надається методам активного пізнання, самоосвіті, дистанційним освітнім програмам.

ДН - засноване на сучасних інформаційних і комунікаційних технологіях навчання й підвищення кваліфікації.

Дистанційні технології навчання можна розглядати як природний етап еволюції традиційної системи освіти від дошки з крейдою до електронної дошки й комп'ютерних навчальних систем, від книжкової бібліотеки до електронної, від звичайної аудиторії до віртуальної аудиторії.

Ефективність дистанційного навчання заснована на тому, що ті, кого навчають, самі почувають необхідність подальшого навчання, а не піддаються тиску з боку. Вони мають можливість роботи з навчальними матеріалами в такому режимі й обсязі, який підходить безпосередньо їм. Ефект у значній мірі залежить від того, наскільки регулярно займається той, хто навчається. Послідовне виконання контрольно-діагностичних завдань і випускної роботи, а також підтримка у всіх питаннях з боку викладача-координатора забезпечує планомірне засвоєння знань.

Аналіз впровадження дистанційного навчання показує, що до реального контингенту потенційних студентів можна віднести тих, хто часто перебуває у відрядженнях, військовослужбовців, територіально віддалених слухачів, жінок, що перебувають у декретній відпустці, людей з фізичними вадами, тих, хто поєднує навчання й роботу, співробітників, що підвищують свою кваліфікацію тощо. Й незважаючи на те, що дистанційне навчання передбачає одержання також і базової середньої освіти, цей напрямок не одержав активного впровадження в освітній процес шкіл, коледжів та інших середньо-спеціальних установ освіти.

Джерело: http://www.osvita.org.ua/distance/articles/15/

Висновок: Потенціал дистанційних технологій оцінюється високо. Однак до можливої заміни традиційних технологій дистанційними поки що ставляться обережно. Часто висловлюється думка про те, що будь-якій людині необхідно надавати альтернативу й свободу вибору освітніх технологій. Але є переконання, що за дистанційними технологіями - майбутнє. Студенти, що навчаються дистанційно, більш адаптовані до зовнішніх умов, вони більш самостійні, товариські й комунікабельні, не бояться приймати важливі рішення, а виходить, у сучасному світі бізнесу їм буде легше.

Сьогодні дистанційні технології навчання вже зайняли одне із провідних місць у середній професійній освіті. Зацікавленість в одержанні спеціальності дистанційно зростає, а якісні характеристики фахівців відрізняються тільки позитивними моментами: упевненістю у власних силах, легкою адаптацією в колективі, умінням самоосвічуватися. Всебічний аналіз дистанційного навчання підтвердив гіпотезу якісної підготовки фахівців середньої ланки.

ПРАКТИЧНИЙ БЛОК

містить комплект навчально-методичних матеріалів, до яких включено новий розроблений електронний засіб навчання. Комплект навчально-методичних матеріалів має включати: тип заняття, план заняття; назва ЕЗН; програмне середовище, за допомогою якого розроблено ЕЗН; опис ЕЗН, автор (и), цілі використання ЕЗН, його місце (функції) у навчальному процесі, на якому етапі заняття планується використання ЕЗН; процедура моніторингу (оцінювання) результатів роботи того, хто навчається, з використанням засобу; електронна версія розробки; картка самооцінювання.

Тип заняття: лекція

План заняття:


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)