АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використання клаузури для створення банку ідей і пропозицій

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. E. Використання антисептичних засобів
  3. V. Робочий час і його використання
  4. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  5. Автоматичне створення форм
  6. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  7. Аналіз використання автопарку.
  8. Аналіз використання виробничих потужностей
  9. Аналіз використання виробничого обладнання
  10. Аналіз використання МТП
  11. Аналіз використання робочого часу
  12. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів

З історії питання

Починаючи із XVI ст. клаузурою називають короткі, тривалістю від 2 до 6 годин творчі завдання, широко розповсюджені в архітектурних, дизайнерських, художніх школах. У перших Академіях архітектури й мистецтва поєднувалися кілька факультетів, на яких навчалися архітектори, художники, фортифікатори, інженери, скульптори. Незважаючи на те що з кожної із названих професій читали спеціальні лекції й проводили практичні заняття, навчання малюнка, креслення, живопису, скульптури здійснювалося за загальною програмою.

Спеціалізація в навчанні студентів-архітекторів полягала в тому, що в міру набуття навичок малюнка й креслення кожний учень отримував персональні завдання й, крім того, брав участь у роботі над проектними замовленнями свого професора. У таких проектних майстернях панував дух товариства й взаємодопомоги, студенти старших і молодших курсів разом працювали над кресленнями, ескізами, шаблонами архітектурних деталей, копіями креслень майстрів архітектури. У загальній масі студентів професорові було важко визначити частку участі кожного в спільній роботі над графічними композиціями, оскільки сильні допомагали слабшим, працьовиті надолужували своєю старанністю недбалість ледарів. Наприкінці семестру виникала потреба перевірки справжніх меж знань і вмінь кожного студента. У цих умовах і народилася ефективна форма перевірки художніх навичок учнів у процесі виконання самостійних завдань із графіки, композиції, креслення тощо. Кожного студента замикали в окремій аудиторії на замок (замок по-італійському «klouso») і давали можливість одному розв’язати поставлене завдання. (В американських архітектурних школах аналогічні вправи називають «шарабан». Становище учня, який виконує самостійне творче завдання, прирівнюють до становища самотнього візника, який управляє невеликим однокінним екіпажем. Від уміння управляти конем і розраховувати оптимальний темп руху залежить кінцевий успіх подорожі.) Після 4–6 годин самостійної роботи студент демонстрував підсумок своїх творчих шукань у вигляді «клаузури» — графічної або проектної композиції. Пізніше клаузури проводили у великих аудиторіях, де перевіряли здібності великої групи студентів. Роботу виконували під невсипущим наглядом спеціальних служителів академії, які стежили за тим, щоб студенти працювали самостійно, без допомоги товаришів. Клаузури стали загальновизнаною формою перевірки

творчих здібностей учнів в академічних школах Франції, Німеччини, Англії, Швеції. Широко застосовувалися «клаузурні» вправи й у Петербурзькій академії мистецтв.

 

Клаузура — це ескіз, начерк ідеї (первісного задуму), розв’язання завдання. Клаузурою також називають такий вид навчальних вправ, якому рівною мірою властиві як ознаки проектного ескізу, так і особливості вправ, що розвивають творчі здібності людини. У навчанні клаузура служить, насамперед, для розвитку уяви, образного мислення, фантазії, композиційних здібностей, навичок яскравого відображення творчих задумів у графіках і макетах.

Методика пошуку проектного рішення включає дві стадії:

1) клаузура (начерки);

2) ескіз-ідея.

1. Клаузура — це вид проектної діяльності, призначений для короткочасної концентрації творчої енергії, виявлення свого ставлення до теми, визначення задуму загалом. Мета цієї фази — отримати первинне образне уявлення про об’єкт. Клаузурний начерк повинен містити лише те, що необхідно для розкриття ідеї: зображення має бути узагальненим і виразним. До клаузури належать малюнки плану, розрізу, фасаду тощо, однак основне місце може отримати перспективний малюнок або одна яка-небудь проекція, що найбільш виразно розкриває концепцію або образну характеристику об’єкта. Виконавська манера повинна відповідати жанру теми.

2. Ескіз-ідея — це вид проектної діяльності, в якій поєднуються дослідницький і власне творчий процес. На основі критичної оцінки власних пропозицій, зафіксованих у клаузурі, формуються пропозиції щодо подальшого розвитку теми.

Мета фази — обмежити ділянку пошуку й перевести проектування в проблемну ситуацію.

Ескіз-ідею виконують у графічних начерках і робочих макетах, які підлягають логічному аналізу. При пошуку ескіз-ідеї застосовують метод випадкового перебору варіантів пошуку компромісів, неминучих при зіткненні первісного задуму з іншими умовами. Однак тут не йдеться про системний перебір вимог програми-завдання, оскільки така операція може призвести до втрати творчого натхнення й плутанини в дрібницях. Ключовими факторами при розробці ескіз-ідеї є вихідні дані для проектування.

 

Особливості виконання клаузури вимагають дотримання цілого ряду правил — як загальних для всіх різновидів клаузури, так і специфічних для окремих видів клаузурних вправ.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)