АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заняття 8. Поетичний світ Лазаря Барановича

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. V. Зміст теми заняття.
  4. V. Зміст теми попереднього заняття.
  5. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  6. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  7. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  9. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  10. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю
  11. Бібліографічний список до практичного заняття
  12. Варіант проведення практичного заняття

 

Студенти повинні знати: основні віхи життя та культурно-освітньої діяльності Лазаря Барановича, загальну характеристику поетичної спадщини поета, поняття „консепту" та його вияви в поезії Л. Барановича.

Студенти повинні вміти: характеризувати творчість письменника з урахуванням літературного контексту доби, аналізувати окремі твори, застосовуючи самостійно здобуті знання з теорії літератури.

Теоретичні питання

1.Віхи життя та культурно-освітня діяльність Лазаря Барановича.

2.Вірші історичного характеру: а) про Руїну в Україні („Світ збурили грози на людськії сльози", „Скрізь на Україні видно лиш руїни", „Як в краю не тихо, з воєн людям лихо"); б) про поляків і русинів („Якими бували русь і поляки", „Русин до поляка щось по-польському балака"); в) про козаків (два однойменні вірші „Епітафіон гетьманові Івану Брюховепькому").

3.Морально-дидактичні вірші поета, утвердження в них християнських норм моралі („Про час для всього - доброго, злого", „Простаку мудрець не в лад, мудрецю простак не рад").

4.Пейзажна лірика Лазаря Барановича. Релігійно-філософський підтекст пейзажних віршів („Про місяць і зорі", „Меч землю рубнув, у крові потонув").

5.Художня майстерність поета. Бароковий консептизм його поезії.

Практичні завдання

1.Ознайомитися з поетичними творами Лазаря Барановича. Згрупувати вірші відповідно до плану практичного заняття. Назви віршів та окремі цитати виписати в зошит.

2.Опрацювати і законспектувати статті Л. Масол і А. Макарова.

3.Уважно опрацювати статтю „Бароковий консептизм..." Р. Радишевського. З'ясувати поняття „консепту" та його вияви в поезії Л. Барановича.

Література

Художні тексти

1.Антологія української поезії: В б т. - Т.1: Українська дожовтнева поезія. -К: Дніпро, 1984. -С. 164-180.

2.Давня українська література: Хрестоматія / За ред. М. Сулими. -К: Рад. шк., 1992. - С 281-283.

3.Українська література XVII ст.- К: Наук, думка, 1987.294-303.

Дослідження І.БеткоІ. „Nagrobki" Лазаря Барановича - пам'ятка літературного бароко // Слово і Час. - 2003. - № 12. - С 35-41.

2.Горська Н. Образ Ісуса Христа в творчості Лазаря Барановича // Ідея Христа в українській культурі- К., 2001- С. 93-103.

3.Євдокименко В. Суспільно-політичні погляди і діяльність Лазаря Барановича // 3 історії вітчизняної суспільно-політичної думки. - К, 1959. - С 54-79.

4.Макаров А. Великий український оборонець миру і справедливості архиепископ Лазар Баранович // Хроніка-2000. -1999.- № 31-32. - С 136-142. [конспект]

5. Макаров А. Світоч барокової культури // Слово і Час. -1993.-№10.

6.Масол Л. Лазар Баранович: джерела духовності // Рідна школа. - 1993. -№11-12. - С 10-15. [конспект]

7. Радишевський Р. Бароковий консептизм поезії Лазаря Барановича // Українське літературне бароко. - К., 1987. -С 156-177.

8.Радишевський Р. Давньоруські мотиви в поезії Лазаря Барановича // Писемність Київської Русі і становлення української літератури. -К, 1988. - С. 244—270.

9.Рязанцева Т. Змалювати думку... (Консептизм як напрям метафізичної поезії в літературі Європи доби Бароко). - К, 1999-С. 25-35, 104-127.

10. Рязанцева Т. Лазар Баранович - політик і письменник // Людина і світ. - 1997. - № 7- С 11-16.

11.Рязанцева Т. Тема стосунків Бога і людини у метафізичних поезіях Лазаря Барановича // Медієвістика: 36. наук, статей. - Одеса, 2000. - Bun. 2- С. 76-84.

12.Сорока М. Баранович Лазар // Українська література в портретах і довідках: Давня література - література XIX ст.: Довідник, -К: Либідь, 2000. - С. 15-16.

13.Шерех Ю. Меч, труби, лютня // Наша віра. - 1999. -Nq 2. - С. 10-14; Вибрані праці У 2 кн. - Кн. 2: Літературознавство / Упоряд. І.Дзюба. - К.: Вид. дім „Києво-Могилянська академія", 2008. - С 33-44.

Заняття 9. Анонімна історична драма „Милість Божа".

Студенти повинні знати: особливості розвитку драматургії початку XVIII ст., залежність сюжету від політичного контексту, бароковий характер твору.

Студенти повинні вміти: аналізувати джерела, композицію, тему, ідею й образи драми, наводити ілюстративні матеріали з тексту, в яких виражено ідейне спрямування твору, характеризувати Мовностильові та художні особливості драми.

Теоретичні питання

1.Тема і джерела драми. Відмінність твору за ідейно-тематичним змістом від попередніх та сучасних йому шкільних драм. Питання про автора п'єси, його погляди і симпатії.

2.Композиція драми. Двоплановість сюжету. Відповідність побудови твору компонентам шкільної драми за теорією Ф. Прокоповича.

3.Образ Б. Хмельницького. Підтвердити погляди та риси характеру гетьмана ілюстраціями з тексту драми.

4.Образ України у драмі.

5.Ідея драми. Навести уривки, які найбільш влучно виражають ідейне спрямування твору.

6.Мовностильові та художні особливості драми. Бароковий характер твору, символічні образи, персоніфікація та алегорія у творі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)