АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НАУКОВІ КНИГОВИДАННЯ

Читайте также:
  1. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  2. Депоновані наукові праці
  3. Довідково-енциклопедичні, навчально-наукові та рекламні видання
  4. ДОСВІДИ НАУКОВІ, ПОЛІТИЧНІ Й ФІЛОСОФСЬКІ.
  5. Етичне тлумачення політики: наукові критерії та вітчизняна традиція
  6. Загальні критерії класифікації психодіагностичних методик. Поняття про наукові і практичних методиках
  7. Загальнонаукові методи дослідження
  8. Загальнонаукові методи пізнання держави і права
  9. ЗАРУБІЖНІ НАУКОВІ ШКОЛИ, ТЕОРІЇ ТА КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
  10. ІІЛУКОНК КНИГОВИДАННЯ
  11. Концепції культури в українській науковій думці.
  12. ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ ВІДНОШЕННЯ У НАУКОВІЙ ТЕРМІНОЛОГІЇ

'Гоматичіїїій аспект



 


§ 4. Тематичний аспект наукового книговидання

Достовірність і переконливість, глибоке і всебічне опрацювання джерельної бази, чіткість і доступність викладу з одночасною присутністю небайдужого авторського "я" — ось характерні риси стилю Максимовича-автора і Максимовича-редактора, які згодом почали визначати відчутну частину видавничої продукції друкарні Київського університету. Ця теза є тим більше важливою, що від самого початку існування друкарні тут було сконцентровано видання практично всієї навчальної літератури для потреб не лише університету, а й усіх навчальних закладів Київського округу. І в цьому теж була одна з головних переваг університетських друкарень над іншими, що нерідко існували поруч.

Якими були ті перші навчальні книги, що готувалися університетськими друкарями на замовлення міністерства освіти для потреб цілого округу?

Підручники Звертає на себе увагу той факт, що перший

список із тринадцяти назв відкривають підручники з релігієзнавчої тематики. їх три: "Исторические чтения из книг Ветхого и Нового Завета", "Четыре Евангелия из книг апостольских деяний", "Краткая священная история Церкви Ветхого и Нового Завета". Причому ці, так звані нормативні, підручники друкувалися, виходячи із специфіки округу, різними накладами, залежно від призначення: для гімназій, які мають класи Закону Божого римо-католицького віровизнання; для гімназій з грецькою мовою навчання; для гімназій без вивчення грецької мови та ін.

Другий блок — підручники з прикладних наук: "Руководство по арифметике", "Задачи по арифметике", "Вопросы по арифметике для экзаменатора", "Руководство по геометрии". "Мовний"розділ відкривав "Русский Букварь". За ним ішли "Русская грамматика" Востокова, "Начальные основы латинского языка" Блюстіна, "Немецкая грамматика" Гаке, "Начальный курс французского языка" Сен-Жульена. Помітним був творчий набуток професорів юридичного факультету, праці яких вирізнялися добротним поліграфіч-


ним друком. У цьому ряду варто виділити двокнижну "Энциклопедию законоведения" професора Неволіна, монографію "О плате за убийство в древнерусском и славянском законодательствах" професора Іванішева та ін.

Всі підручники у перший рік їхнього випуску друкарнею університету мали наклад у середньому від трьох до п'яти тисяч примірників.

Замовні Поступово керівництво Київського на-

і службові вчального округу збільшує обсяги замов-

віідання • лень друкарні, урізноманітнює їх характер.

На другому місці після підручників і навчальних посібників стояли бланки дипломів і свідоцтв: про закінчення навчального закладу, про присвоєння різноманітних учених звань, ступенів — від учителя до професора. Значний обсяг складали також замовлення канцелярії самого округу: щорічні звіти, програми й контрольні запитання для проведення перевідних і випускних випробувань.

Окрім значного масиву замовних видань в університетській друкарні від початку її діяльності видавалося немало книг для потреб самого університету, авторами яких були переважно тамтешні професори й викладачі. Варто бодай фрагментарно оглянути тематику тих творів, які відкривали першу книжкову полицю історії університетського книговидання.

Українознавчі Як уже зазначалося, серед перших виданих
видання книг були твори з чітко визначеним україн-

ським "слідом ". Цікаво, що подібна тематика аж до Валуєвського антиукраїнського цензурного циркуляру 1863 року, все ж продовжувалася, що надавало "обличчю" цієї друкарні своєрідності, виділяло її серед інших університетських друкарень Росії. З-поміж найпомітніших видань цього напряму — збірник дум (українською мовою) під назвою "Україна", упорядкований молодим учителем П. Кулішем, його ж прозова збірка "Михайло Чернишенко або Малоросія 80 років тому", збірка поетичних творівЛ. Глібова, "Київський народний календар" на 1845

15 — 7-1165


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)