АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Причини виникнення цензури в Росії

Читайте также:
  1. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  2. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  3. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  4. В) пояснювати причини поразки національно – визвольної боротьби ОУН та УПА.
  5. Взаємодія навичок та виникнення умінь.
  6. Виберіть твердження, які, на вашу думку, найповніше розкривають причини поразок радянських військ у 1941-1942 рр.
  7. ВИДИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРАВМ. ПРИЧИНИ ЛЕТАЛЬНИХ НАСЛІДКІВ ВІД ДІЇ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ
  8. Визначення ВЛІ та їх класифікація за етіологічною ознакою. Причини виникнення.
  9. Визначте причини бзереження та розширення НАТО.
  10. Виникнення горіння від теплових проявів електричної енергії.
  11. ВИНИКНЕННЯ ГРАЖДАНСЬКОГО КНИГОДРУКУВАННЯ В УКРАЇНІ
  12. Виникнення гри, гра як засіб виховання.


 


закінчений твір автор охоче давав читати знайомим і ті, захоплюючись новинкою, переписували її один в одного. Один з таких рукописних списків потрапив до рук заможної і освіченої людини, українця з Конотопа, який займався у Петербурзі видавничою діяльністю. Ім'я цього добродія — М. Пар-пура. На його кошти з друкарні медичної колегії і виходить 1798 року книга з такою назвою: "Энеида на малороссийскій язык перелицьованная И. Котляревским. Иждивением М. Пар-пуры". На окремій сторінці — посвята: "Любителям мало-россійскаго слова усерднейше посвящается". А рівно через десять років в тому ж таки Петербурзі з'являється друком ще одне видання "Енеїди", здійснене І. Глазуновим.

І перше, і друге видання, як з'ясувалося, виходили без відома автора. В них було допущено немало помилок, перекручень текстів і пропусків, про що з гіркотою й образою сам автор інформує читачів в "Уведомлениии" до третього видання твору, який побачив світ 1809 року з дещо зміненою назвою — "Вергилиева Энеида на малороссійский язык переложенная И. Котляревским. Вновь исправленная и дополненная противу прежних изданий ".

ГРАММАТИКА МАЛОРОССШСКАГО НАРІ5ЧІЯ, или ГРАММАТИЧЕСКОЕ ПОКЛЗЛШГ. СУШЕСТВЕН- нъйшихъ отличій, отдалившихъ Млло- РОССІЙСКОЕ НлРВЧІЕ ОТЪ ЧИСГЛГО РоССІІЇ- СКЛГО ЯЗЫКА, СОПРОВОЖДАЕМОЕ РАЗНЫМИ ПО СЕМУ ПРЕДМЕТУ ЗЛМЬЧЛНІЯМИ 11 і.О- ЧІШЕН1ЯМИ. Сочин. Ал. Павловскій. Ego pro sententia mca hoc censeo. —Pedibus in banc sententiam itum sit'— Senec. Apokolokint. ------------- —МАІЄ------------------- БЪ САНКТПЕТЕРБУРГТ). Бъ типографіи Б. Плавильщикова, 1818 гола.

Серед найпомітніших видань цього періоду — "Грамматика малоросе і йскаго нарЬчія " О. Павловського(1818), "Опыт собранія старинных малороссій-ских песней" М. Цертелєва (1819), "Кобзар "Т.Шевченка" (1840) — ці видання здійснені в Санкт-Петербурзі, "Мало-россиские песни "(1827) зібрані й видані М. Максимовичем у Москві.

Перші видання українських книг на українських

"Грамматика малороесіГіскаго нарЬчія" О. Иншкжськоі'о. 1818


емлях були здійснені 1831 року в університетській друкарні Харкові. Таким першодруком став "Украинскій альманах". Найурожайнішим" був 1834 рік: ця ж друкарня видала п'ять іидань— повісті Г. Квітки-Основ'яненка, "Запорозька статна " І. Срезневського, "Українські народні пісні" М. Максимовича, збірка українських прислів'їв і приказок, казка "Маруся "невідомого автора.

Усього ж, заданими "Енциклопедії українознознавста", і період від 1798 до 1840 року на території Російської імперії іуло видано 44 книги українською мовою, з них лише сім отувалося в друкарнях, розміщених на території України, іереважно у Харкові.

Цензурний герор ІІСЛЯ 'справи 5ратчиків"

; Після оголошення вироку суду щодо наи-■■;,:-. активніших членів братства 30 травня 1847 року, за яким найжорстокішої кари зазнав -,-!■ Тарас Шевченко (десять років солдатчини }■: із забороною писати й малювати), 19 черв-,**? ня міністр внутрішніх справ граф Пер-ковський своїм циркуляром надіслав у гу-Зернські центри таку "видавничу" інформацію:

КОБЗАРЬ
Т. ШЕВЧЕНКА.
1840. ВТ. ТИПОГРАФІИ Е. ФИШЕРА.

"Надруковані твори Шевченка — "Кобзар", Куліша — 'Повість про український народ", "Україна" і "Михайло Чер-нишенко", Костомарова — "Українські балади" і "Вітка" — за-ооронені і вилучені з продажу. Міністром народної освіти наказано по цензурному відомству про заборону надалі передруку цих творів новим виданням".

Псрішмшдашіл ІМічніспконого < -..• "Коб.іарл". 1840



ВИДАВНИЧА СПРАВА І ЦКНЇІУРЛ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)