АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Немає вірної відповіді

Читайте также:
  1. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  2. Зіницю ока, подавати надію, страх бере, ласкаво просимо, узяти верх, терпцю немає, звести
  3. Самообслуговування, як прогресивний метод, має свої переваги над продажем товарів з прилавку при забезпеченні певних умов. Оберіть найбільш правильний варіант відповіді.
  4. Яких активів, як правило, немає у новоствореного підприємства?

8. Особливий тип господарювання, де головним суб'єктом є підприємець, який раціонально поєднує (комбінує) фактори виробництва на інноваційній основі і власній відповідальності, організує і керує виробництвом з метою одержання підприємницького доходу - це ….

1) Підприємництво;

2) Розвиток бізнесу;

3) Управління виробництвом.

9. Діяльність із підвищеним рівнем ризику порівняно з традиційними видами бізнесу, у процесі якої створюються і впроваджуються у виробництво нові товари, технології, послуги - це:

1) консалтингове підприємство;

2) венчурне підприємство;

3) технопарк.

10. Інноваційний процес – це:

1) діяльність, яка пов’язана з генеруванням та впровадженням нових ідей у виробництво;

2) діяльність, яка пов’язана з розповсюдженням нових ідей;

3) все вище зазначене.

 


Завдання № 7

Завдання 1.

1. Охарактеризуйте сучасну модель управління інноваційним процесом як результат синтезу різних підходів. На сьогоднішній день, щоб бути конкурентноспроможною компанією на міжнародному ринку, впроваждення інновацій є основною умовою. Інновації – це нові товари (процеси), що є результатом відтворення і комерціалізації новацій. Так як вирішальним фактором в інноваційному процесі є людські знання, то вибір ефективної моделі чи методу управління залежить від людського фактору і знаходиться в центрі всіх рішень та інтересів.

Досвід міжнародних компаній показує, що інноваційна стратегія визначає майбутнє усього підприємства, а це досягається через визначення чітких цілей і принципів управління. Підтвердженням тому є успішна діяльність компанії Google.

Станом на 2011 рік пошукова система Google є найбільш популярним ресурсом в Україні, яка чітко визначає, що має на увазі користувач, і пропонує саме те, що йому потрібно. Філософія компанії Google базується на 10-ти основних принципах,які зорієнтовані на користувача, працівника, а отже – людину, істворюють провідну модель управління інноваційними процесами в міжнародному бізнесі.

Звичайно, світ не стоїть на місці, і компанія, що не змінюється – приречена на банкрутство. Однак, інноваційні стратегії, які, на нашу думку, є фундаментом побудови моделі та методів управління у бізнесі, мають бути зваженими і залишатися сталими.

 

2. Визначте сутність і завдання інноваційної політики підприємства.

Інноваційна політика -- форма стратегічного управління, яка визначає цілі та умови здійснення інноваційної діяльності підприємства, спрямованої на забезпечення його конкурентоспроможності та оптимальне використання наявного виробничого потенціалу.

Вона втілена у відповідних планах і програмах: стратегічних, тактичних та поточних.

Стратегія -- довгострокова модель розвитку організації, яка приймається для досягнення її стратегічних цілей і враховує обмеження внутрішнього та зовнішнього середовища.

Стратегію будь-якої організації можна охарактери зувати як стратегію наступу, стабільного розвитку, захисну.

Стратегія наступу - вона передбачає стрімкий розвиток організації: збільшення масштабів виробництва, освоєння нових товарів і послуг, вихід на нові ринки збуту, завоювання міцних конкурентних переваг. Базується на наступально-ризиковому та наступальному типах інноваційної політики.

Наступально-ризиковий тип інноваційної політики спрямований на піонер невпровадження радикальних інновацій. Головними завданнями інноваційної політики Наступально-ризикового типу є: - моніторинг споживчого ринку з метою своєчасного виявлення змін ринкової кон'юнктури; - формування високопрофесійних науково-дослідницьких колективів, здатних створювати новий продукт у різних сферах діяльності; - стимулювання ініціативності працівників фірми у продукуванні нових ідей;

Наступальний тип інноваційної політики властивий зазвичай потужним фірмам з власними дослідними лабораторіями, відділами, що постійно працюють над створенням нових продуктів у відповідній галузі, або компаніям, що спроможні виділити значні кошти на придбання права на випуск нового продукту в іншої фірми.

Головними завданнями інноваційної політики наступального типу є:

- моніторинг споживчого ринку з метою своєчасного виявлення нових запитів споживачів та нових ринкових сегментів;

- моніторинг ринку інновацій для оперативного залучення тих із них, що можуть бути вигідними для фірми зараз і у майбутньому;

- підтримка діяльності власних спеціалізованих науково-дослідницьких підрозділів;

- стимулювання ініціативності працівників фірми у продукуванні нових ідей, організація внутріфірмового підприємництва;

- оцінювання перспективності нових ідей і їх конструктивнее розроблення та упровадження.

Стратегія стабільності - вона полягає у підтриманні існуючих розмірів підприємства і напрямів його ділової активності. Як правило, її дотримуються фірми, що виготовляють продукцію із тривалим стабільним попитом.

Захисна стратегія - вона спрямована на утримання позицій фірми на ринку і попередження банкрутства. Опирається, як правило, на інноваційну політику еволюційного типу, однак інноваційний пошук (через обмежені фінансові ресурси) зосереджується на заходах, що дають змогу скорочувати витрати на випуск продукції з метою зниження її ціни і збереження конкурентоспроможності. Це не тільки заходи щодо зменшення виробничих витрат, а й проекти реструктуризації, спрямовані на підвищення ефективності управлінської діяльності, проекти реорганізації роботи допоміжних та обслуговуючих підрозділів тощо.

 

Завдання 2. Тести:

1. Розробка нововведення, оцінка інформації, вибір нововведення проводяться на етапі:

1) Впровадження нововведення;

2) Інституціоналізація нововведення;

3) Попередній вибір нововведення.

1. Який документ офіційно відкрив шлях інноваційній діяльності в Україні?

1) Закон України «Про інноваційну діяльність»;

2) Постанова «Про затвердження положення «Про порядок створення і функціонування технопарків та інноваційних структур інших типів»

3) Закон України «Про підприємницьку діяльність».

2. Оберіть обов’язкову вимогу до професіональної компетенції менеджера - інноватора:

1) менеджер повинен домагатися результатів не особистою працею, а через працю інших осіб;

2) високі організаторські здібності;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)