АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ І «ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ»

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  4. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  5. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  6. Взаємовідносини з іншими підрозділами
  7. Взаємодія спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю та інших державних органів.
  8. Виголошенню промови. Основу цього розділу складають з'ясування умов спілкування,
  9. Видача зброї та боєприпасів у підрозділах.
  10. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  11. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  12. Висновки до розділу 3

Утворення відходів та поводження з ними

Студанс Наталія

08.02.2009

Дана стаття, в першу чергу, має зацікавити бухгалтерів підприємств - «виробничників», але не тільки...

Піднята тема зумовлена як безліччю запитань бухгалтерів щодо даного питання так і введенням в дію з 1.01.2009 року типової форми первинної облікової документаціїN 1-ВТ "Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари"та Інструкції щодо її заповнення, яка затверджена наказом Мінприроди України від 07.07.2008 р. № 342, зареєстровано у Мін'юсті України 09.09.2008 за № 824/15515 (далі - Інструкція №342), а тому обов'язкова для виконання. Згідно даної Інструкції п ервинний облік повинні здійснювати юр особи всіх форм власності, видів економічної діяльності та організаційно-правових форм господарювання, фізособи - підприємці, у діяльності яких утворюються відходи та використовуються пакувальні матеріали й тара.

В процесі виробничої діяльності, по мірі модернізації та оновлення основних засобів, освоєння нових видів діяльності у любого суб'єкта господарювання неминуче повинні виникати відходи. Про поводження з ними і буде йти мова нижче.

Оскільки тема запропонована Вашій увазі обширна, автором вона буде розглядатись по наступних розділах:

І. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ

ІІ. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

ІІІ.ПОДАТКОВИЙ ОБЛІК

 

Розділ І «ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ»

Висвітлене в даному розділі є першими кроками керівника СПД в організації комплексу робіт, які пов'язані із отриманням необхідної інформації для бухгалтерії підприємства, з метою належного відображення відходів як в бухгалтерському, так і в податковому обліках.

Джерелами утворення відходів на підприємстві є підрозділи (наведені приклади є найбільш поширеними, але не є вичерпними):

- Автотранспортна дільниця: утворюються відпрацьовані акумулятори, шлам електроліту з свинцевих АКБ, відпрацьовані мастила, відпрацьовані шини, шлам та нафтопродукти від очисних споруд мийки автомобілів, промаслене ганчір'я;

- Електроцех: утворюються відпрацьовані ртутемісткі лампи

- Котло - турбінний цех: утворюється зола, шлак;

- Цех хімводоочистки: утворюється шлам водопідготовки;

- Ремонтно-механічний цех: утворюються зола вугільна, відходи металу, стружка;

- Об'єднаний будівельно - ремонтний цех: утворюються відходи металу, стружки та деревини;

- Швейні цехи: утворюється пил з тканин;

- Елеватори: утворюється зерновий пил; зернові відходи І-ІІІ категорії;

- Торгівельні підприємства: пакувальний матеріал, тара.

З метою визначення нормативів утворення відходів та проведення інвентаризації джерел утворення відходів виробничому підприємству необхідно складати та погоджувати з компетентними органами (з міською СЕС, обласним Управлінням з екології та природних ресурсів) перелік відходів підприємства з визначенням рівнями небезпеки відходів та місць їх зберігання та видалення. Встановлення та погодження таких переліків повинно проводитись одноразово на термін, що встановлюється цими компетентними органами, якщо виробничий процес не змінний та періодично, по мірі модернізації та оновлення основних засобів, освоєння нових видів діяльності.

Після проведення інвентаризації джерел утворення відходів та встановлення переліку всіх відходів підприємства з визначенням рівнями небезпеки відходів та місць їх зберігання підприємству необхідно отримати дозвіл на утворення та розміщення відходів, а також установити ліміти на утворення та розміщення всіх відходів, в тому числі наприклад:

Відходи першого класу небезпеки -речовини (відходи)надзвичайно небезпечні:

відпрацьовані ртутемісткі (люмінесцентні) лампи

відпрацьовані акумулятори

Відходи другого класу небезпеки -речовини (відходи) високо небезпечні:

Відпрацьовані мастила

Відходи третього класу небезпеки - речовини (відходи) помірно небезпечні

Відходи четвертого класу небезпеки -речовини (відходи) мало небезпечні:

Пил

Металевий шлак

шлам електроліту з свинцевих АКБ

Інвентаризація, паспортизація, нормування відходів - це ті роботи, які регламентовані законодавством України в сфері поводження з відходами (Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища" і "Про відходи" та підзаконні акти - постанови КМУ, накази, інструкції спеціально уповноважених органів тощо).

Крім того, поводження з відходами це аспект бухгалтерського і податкового обліків, зокрема цілий ряд небезпечних відходів є об'єктами для обчислення та сплати збору за розміщення відходів.

Тому доцільно застосовувати саме системний підхід у вирішенні проблем, пов'язаних з відходами виробництва, це перш за все такі роботи як:

§ інвентаризація, виявлення та ідентифікація та паспортизація відходів;

§ нормування утворення відходів;

§ постановка на облік об'єктів їх утворення (розробка реєстрових карт об'єкту утворення відходу та ведення реєстрів);

§ утилізація і видалення відходів;

§ організація первинного обліку і поточного контролю над утворенням відходів і поводження з ними.

Ці роботи, які виконуються в межах діючих законодавчих і нормативних актів, слід розглядати як послідовні етапи, кожний з яких пов'язаний і обумовлений попереднім. Без забезпечення системи (проведення інвентаризації та ідентифікації відходів виробництва і споживання, розробки паспортів відходів і карток об'єкту утворення відходів, розрахунків нормативів утворення відходів, ведення журналів первинного обліку і поточного контролю утворення кожного виду відходів) неможливо забезпечити правильний облік відходів, обчислення відповідних зборів до бюджету, виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 1.11.99 № 2034 (далі - ПКМУ №2034), якою затверджено Порядок ведення державного обліку та паспортизації відходів та Інструкції № 342..

І так, запропоную схематичний план дій:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)