АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Молодші школярі «групи ризику»

Читайте также:
  1. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  2. ВІКОВІ ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ДІТЕЙ, ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
  3. Зміст гуманістичного виховання школярів
  4. Зміст лікарського контролю за фізичним вихованням школярів.
  5. ІІ. Мотивація навчальної діяльності школярів
  6. Інформаційний аркуш 4 Кроки щодо подолання залежностей (для школярів)
  7. Мета і завдання гуманістичного виховання школярів
  8. Організація соціально-педагогічної взаємодії для забезпечення роботи з учнями «групи ризику»
  9. Поняття «групи інтересів»
  10. РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ УЯВИ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ
  11. Розробити анкету для батьків з метою виявлення рівня вихованості школярів та проблем батьків, що виникають у спілкуванні з дітьми.

1. Гіперактивні діти або діти з синдромом дефіциту уваги

 

Дітей з порушеннями такого типу неможливо не помітити, оскільки вони різко виділяються на фоні однолітків своєю поведінкою. Можна виділити такі риси, як надмірна активність дитини, зайва рухливість, метушливість, неможливість тривалого зосередження уваги на чому-небудь.

 

Останнім часом фахівцями показано, що гіперактивність виступає як один із проявів цілого комплексу порушень. Основний же дефект пов'язаний з недостатністю механізмів уваги і гальмуючого контролю.

 

Синдроми дефіциту уваги вважаються однією з найбільш поширених форм порушення поведінки серед дітей молодшого шкільного віку, причому вхлопчиків фіксуються частіше, ніж у дівчаток.

 

Надходження до школи створює серйозні труднощі для дітей з вадами уваги, тому що навчальна діяльність висуває підвищені вимоги до розвитку цієї функції.

 

Як правило, в підлітковому віці дефекти уваги у таких дітей зберігаються, але гіперактивність зазвичай зникає і нерідко змінюється інертністю (протилежний рухливості) психічної діяльності і недоліками спонукань.

 

Основні порушення поведінки супроводжуються серйозними вторинними порушеннями, до числа яких належать слабка успішність і труднощі вспілкуванні з іншими людьми.

 

Низька успішність - типове явище для гіперактивних дітей. Під час уроку цим дітям складно справлятися з завданнями, тому що вони зазнають труднощів в організації та завершення роботи, швидко вимикаються з процесу виконання завдання. Навички читання і письма у них значно нижче, ніж у однолітків. Їх письмові роботи виглядають неохайно і характеризуються помилками, які є результатом неуважності, невиконання вказівок вчителя або вгадування.

 

Гіперактивність впливає не тільки на шкільну неуспішність, а й на взаємовідносини з оточуючими. Ці діти не можуть довго грати з однолітками, вони є джерелом постійних конфліктів.

Більшості таких дітей властива низька самооцінка. У них нерідко наголошується агресивність, упертість, брехливість і інші форми асоціальної поведінки.

 

У роботі з дітьми гіперактивними велике значення має знання причин порушень поведінки.

 

Етіологія і патогенез гіперактивності вивчалися фахівцями. Вони прийшли до висновку, що тут грають такі фактори:

 

- органічні ураження мозку;

 

- перинатальна патологія (ускладнення під час вагітності);

 

- генетичний фактор (спадковість);

 

- соціальні фактори (послідовність і систематичність виховного впливу).

 

Виходячи з цього, робота з гіперактивними дітьми повинна проводитися комплексно, за участю фахівців різних профілів і обов'язковим залученням батьків і вчителів.

 

Перш за все, слід врахувати, що важливе місце в подоланні синдрому дефіциту уваги належить медикаментозної терапії. Тому, необхідно переконатися в тому, що така дитина перебуває під наглядом лікаря.

 

Для організації занять з дітьми гіперактивними фахівець мож евикористовувати спеціально розроблені корекційно - розвиваючі програми на збільшення обсягу уваги, на розподіл уваги, на посилення концентрації і стійкості уваги, переключення уваги.

 

Педагог повинен пояснити батькам гіперактивної дитини, що їм необхідно дотримуватися певної тактики виховних впливів.

Вони повинні пам'ятати, що поліпшення стану дитини залежить не тільки від спеціально призначеного лікування, але, значною мірою, ще й від доброго,спокійного і послідовного ставлення до нього.

 

Не менш відповідальна роль у роботі з дітьми гіперактивними належить вчителям. Нерідко педагоги, не справляючись з такими учнями, під різними приводами наполягають на їх переведення в іншу школу. Однак, цей захід, проблем дитини не вирішує.

 

Разом з тим, виконання деяких рекомендацій може сприяти нормалізації взаємин вчителя з неспокійним учнем і допоможе дитині краще справлятися з навчальним навантаженням.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)