АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 10. Фінансовий аналіз інвестиційного проекту

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.
  7. Алонж аналіз
  8. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  9. Аналіз алгоритмів
  10. Аналіз асортименту і структури продукції.
  11. Аналіз беззбитковості
  12. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ

План

1. Фінансовий аналіз підприємства, яке реалізує проект

2. Проведення фінансового аналізу проекту.

1. Аналіз фінансового стану підприємства є необхідним етапом для розробки планів і прогнозів фінансового оздоровлення підприємств. Кредитори та інвестори аналізують фінансовий стан підприємств, щоб мінімізувати свої ризики за позиками та внесками, а також для необхідного диференціювання відсоткових ставок.

Основними завданнями аналізу фінансового стану є:

- дослідження рентабельності та фінансової стійкості підприємства;

- дослідження ефективності використання майна (капіталу) підприємства, забезпечення підприємства власними оборотними коштами;

- об’єктивна оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства;

- аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку;

- визначення ефективності використання фінансових ресурсів.

Розглянемо аналіз показників фінансової стабільності підприємства.

Важливим показником є коефіцієнт автономії, що визначається як відношення загальної суми власних коштів до підсумку балансу за формулою:

. (10.1)

 

Чим більше значення коефіцієнта, тим менша залежність підприємства від зовнішніх джерел. Рекомендоване значення цього показника більше 0,5.

Далі розглянемо коефіцієнт фінансової залежності – показник обернений до коефіцієнта автономії, який обчислюємо за формулою:

. (10.2)

Його значення показує, яка сума загальної вартості майна підприємства припадає на 1 грн власних коштів.

Коефіцієнт маневреності власних засобів характеризує ступінь мобільності власних засобів підприємства і обчислюється за формулою:

. (10.3)

 

Нормативне значення коефіцієнт маневреності власних засобів більше 0,5.

Визначимо коефіцієнт маневреності робочого капіталу, який характеризує ступінь мобільності використання власних коштів підприємства. Розраховується як відношення власних оборотніх коштів до суми джерел власних коштів за формулою:

 

. (10.4)

 

Коефіцієнт фінансової стабільності визначається як відношення власного капіталу до залученого і обчислюється за формулою:

. (10.5)

Нормативне значення коефіцієнт фінансової стабільності більше одиниці.

Наступним етапом є аналіз показників ділової активності підприємства.

Коли досягнута збалансована структура активів, тобто зберігається правильна пропорція між обсягами наявних коштів, дебіторською заборгованістю, товарно-матеріальними запасами, а також вкладеннями в основні кошти, зростає здатність підприємства давати прибуток.

Середній період покриття дебіторської заборгованості характеризує величину середнього періоду часу, протягом якого підприємство повинно чекати отримання готівки після укладення угоди визначається як відношення суми дебіторської заборгованості до середньої величини збуту за день за формулою:

 

. (10.6)

 

Коефіцієнт оборотності активів характеризує, наскільки ефективно вони використовуються, і показує, скільки припадає доходу від реалізації на кожну гривню, вкладену в активи підприємства і визначається як відношення чистого доходу від реалізації до вартості активів за формулою:

. (10.7)

 

Чим вищий коефіцієнт оборотності активів, тим ефективніше використовуються активи.

Розглянемо тривалість одного обороту оборотних засобів, яка характеризує період, за який цей оборот відбудеться, і визначається як відношення тривалості періоду до коефіцієнта оборотності за формулою:

. (10.8)

 

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (коефіцієнт оборотності за розрахунками) показує, скільки оборотів здійснили за рік кошти, вкладені до розрахунків. Він обчислюється як відношення загального обсягу реалізації до середнього розміру дебіторської заборгованості за формулою:

 

. (10.9)

 

Чим більша кількість оборотів, тим швидше підприємство отримує плату від своїх дебіторів.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості визначається як відношення собівартості реалізованої продукції до суми кредиторської заборгованості за формулою:

. (10.10)

 

Проведемо аналіз коефіцієнтів ліквідності.

Ліквідні активи – це активи, які можна швидко, без значних втрат перетворити у гроші, реалізувавши їх за ціною, яка близька до реальної ринкової вартості. З усіх активів такому визначенню найбільше відповідають поточні активи підприємства, тобто їх можна за необхідності використовувати для оплати поточних зобов'язань.

Коефіцієнти ліквідності визначають співвідношення між поточними (оборотними) активами підприємства та їх поточними зобов'язаннями. Вони показують ступінь ризику невиконання підприємством своїх короткотермінових зобов'язань або наскільки короткотермінові зобов'язання кредиторам покриваються активами, які можна перетворити у гроші в найближчому майбутньому.

Коефіцієнт покриття (загальний коефіцієнт ліквідності) визначається співвідношенням поточних активів до короткострокових зобов’язань, характеризує достатність оборотних засобів для покриття своїх боргів.

. (10.11)

 

За умови К зл < 2 платоспроможність підприємства вважається низькою. За надто високого його значення (К зл > 3-4) виникає сумнів в ефективності використання оборотних активів.

Миттєвий коефіцієнт ліквідності визначають вирахуванням значення запасів від величини оборотного капіталу (поточних активів) і діленням одержаного результату на суму короткотермінових зобов'язань:

. (10.12)

 

Критичне значення Кмл > 1, що свідчить про можливість своєчасної сплати боргів.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності визначається співвідношенням грошових коштів до короткострокових зобов’язань і розраховується за формулою:

. (10.13)

 

Наостанок, проводимо аналіз показників рентабельності підприємства

Рентабельність активів визначається як відношення чистого прибутку до вартості усіх активів, тобто показує, скільки прибутку припадає на одну гривню активів, характеризує ефективність управління підприємством і визначається за формулою:

 

. (10.14)

 

Рентабельність власного капіталу розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до вартості власного капіталу, показує величину одержаного прибутку в розрахунку на одну гривню капіталу і визначається за формулою:

 

. (10.15)

 

Рентабельність продукції (робіт, послуг) показує, скільки прибутку отримало підприємство в розрахунку на одну гривню витрат. Обчислюється як відношення валового прибутку до собівартості продукції (робіт, послуг) за формулою:

 

Рпрод . (10.16)

Чиста рентабельність підприємства розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості майна підприємства:

Рч . (10.17)

 

Чим вищі показники рентабельності, тим ефективніша діяльність підприємства.

2. Проведення фінансового аналізу проекту

Для оцінки фінансової спроможності проекту необхідно спрогнозувати обсяг продаж, порівняти його з витратами за проектом і визначити джерела покриття очікуваних витрат.

Прогнозування обсягів реалізації визначається в процесі комерційного аналізу з врахуванням рівня інфляції (інфляція: курсу гривні щодо $, на збут, прямі матеріальні витрати, ЗП, операційні витрати, основні фонди), а також часу на збут, затримки платежів, частку реалізації фактичну, частку реалізації в кредит, частку реалізації з авансом.

Фінансовий аналіз проекту проводимо за такими етапами.

Перший етап. Розрахунок капітальних витрат проекту.

До складу капітальних витрат проекту входять:

- передінвестиційні дослідження і підготовчі роботи;

- купівля землі, підготовка і освоєння земельної ділянки;

- будівництво, будівлі та споруди;

- машини та обладнання;

- захист довкілля;

- технологія;

- накладні витрати;

- резерв на непередбачені витрати і роботи.

Другий етап. Розрахунок потреби в оборотних коштах проекту.

Потреба в оборотних коштах проекту – це мінімальна необхідна сума коштів в обороті з врахуванням нормативу запасів товарно-матеріальних цінностей та нормативу дебіторської заборгованості, яка дорівнює добутку поточних грошових витрат і циклу обороту коштів (час між закупівлею сировини і датою надходження виручки від реалізації продукції), поділених на 360.

Третій етап. Розрахунок джерел фінансування проекту.

До складу капітальних витрат проекту входять:

- власний капітал;

- нерозподілений прибуток у разі його реінвестування;

- позиковий капітал;

- державні субсидії.

Фінансовий план фірми, яка розробляє проект, узагальнює результати проектного аналізу, що передували його розробці. Показники фінансового плану розраховуються без врахування проектних і з їх врахуванням, що дає можливість визначити вплив проекту на розвиток діяльності фірми.

 

Фінансовий план включає наступні розділи:

- план прибутку;

- податковий план;

- баланс грошових потоків;

- прогноз бухгалтерського балансу;

- розрахунок показників ліквідності та рентабельності;

- розрахунок показників ефективності проекту.

У першому розділі розробляється план прибутку з метою розрахунку суми податку на прибуток і необхідний для розрахунку валового, розрахункового та чистого прибутку, що використовуватимуться для визначення рентабельності.

У другому розділі розробляється податковий план з метою розрахунку всіх видів податків і зборів, які фірма має сплатити у ході реалізації проекту (перелік).

Третій розділ розрахову баланс грошових потоків з метою узагальнення всіх попередніх розрахунків обсягів реалізації, витрат, податків, залучення капіталу.

У третьому розділі здійснюмо прогноз бухгалтерського балансу на кінець кожного року проекту, щоб визначити вузькі місця та показники рентабельності й ліквідності.

У наступному розділі проводимо розрахунок показників ліквідності, а саме коефіцієнтів загальної, швидкої та абсолютної ліквідності.

В останньому розділі проводимо розрахунок показників ефективності проекту за допомогою показників періоду окупності, чистої теперішньої вартості, внутрішньої норми рентабельності, індекса рентабельності.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)