АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фундаментальний аналіз

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Алонж аналіз
  7. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  8. Аналіз алгоритмів
  9. Аналіз асортименту і структури продукції.
  10. Аналіз беззбитковості
  11. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  12. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції

 

Фундаментальний аналіз - це глибоке дослідження фінансового положення і результатів господарської діяльності.

Припускає вивчення фінансових проблем бізнесу, що дозволяє інвесторам краще зрозуміти природу і виробничі характеристики компанії, що випускають цінні папери (прості акції).

Концепція аналізу: якщо перспективи компанії виглядають стабільними, то можна чекати, що ринковий курс її акцій відображає цей факт і збільшуватиметься. Враховується і розмір ризику на історичній фазі аналізу (ретроспективний аналіз), вивчається фінансові звіти компанії для того, щоб виявити сильні і слабкі сторони, провести оцінку ефективності виробничої діяльності і фінансового положення компанії.

Повний набір фінансової звітності складається з 4-х статей:

1. Балансовий звіт - його можна розглядати як висновок про активи компанії в зіставленні суми її боргів і позиціями власників в конкретний момент часу.

2. Звіт про прибуток і збитки - цей звіт містить фінансове резюме за наслідками виробничої діяльності компанії; охоплює діяльність, проведену за певний період часу або конкретний звітний рік.

3. Звіт про рух грошових коштів - містить фінансове резюме про рух грошових коштів компанії і ін. подіях, які викликані змінами в грошових коштах. Використовується при оцінці платоспроможності компанії.

4. Звіт про зміну в акціонерному капіталі - звіт, який стисло підсумовує кількість прибутку, що інвестується в компанію, кількість дивідендів, виплачених інвесторам, зміни в балансовій статті «власний (акціонерний) капітал» компанії.

 

Ці звіти використовуються у поєднанні з розрахунком коефіцієнтів. Аналізцихкоефіцієнтів передбачає дослідження взаємозв'язку статей різних фінансових звітів і різних статей одного і того ж звіту.

Групи фінансових коефіцієнтів:

1. Ліквідності.

2. Ділової активності.

3. Фінансової залежності.

4. Прибутковості.

5. Характеристика ліквідності звичайних акцій.

1. Показники ліквідності - показники, що відображають здатність компанії оплачувати свої щоденні витрати і виконувати короткострокові зобов'язання в повному обсязі і в строк.

а) коефіцієнт покриття - показує скільки одиниць оборотних активів приходиться на обслуговування кожної одиниці поточних зобов'язань:

 

 

б) коефіцієнт чистого оборотного капіталу - указує яка кількість власних засобів компанії мають статус оборотних; обчислюється як різниця оборотних активів і поточних зобов'язань:

 

 

2. Коефіцієнти ділової активності дозволяють порівняти обсяг реалізації компанії з різними групами активів для визначення того, наскільки повно компанія використовує свої активи. Одним з основних коефіцієнтів ділової активності є коефіцієнт оборотності сукупних активів, який показує наскільки ефективно використовуються активи компанії для підтримки збуту.

 

3. Коефіцієнти фінансової залежності (фінансового важеля) - це коефіцієнти, що дозволяють оцінити частку позикових коштів, що використовуються компанією для підтримки виробничої діяльності, а також - можливості компанії обслуговувати свої борги.

а) коефіцієнт «квоти власника» - вимірює суму боргу, що існує у компанії:

 

 

б) коефіцієнт «покриття відсотків» - відображає, наскільки добре компанія може обслуговувати свій борг:

 

 

У зв’язку із тим, що компанії, які в значній мірі використовують позикові кошти (або фінансовий важель) йдуть на збільшення ризику, або можливо, не зможуть погасити свою заборгованість по ссудам, цей коефіцієнт є корисним для оцінки подверженности акцій ризику.

4. Коефіцієнти прибутковості - це коефіцієнти, що вимірюють доходи компанії і що зв'язують її відносні успіхи у вигляді прибутку з виручкою, активами або власним капіталом компанії.

а) операційний коефіцієнт, який пов’язує загальну суму операційних витрат з виручкою від реалізації продукції:

 

 

б) норма чистої рентабельності (відображає підсумковий результат операцій, вказує на відносну вигідність реалізації та ін. операцій):

 

в) Норма доходності активів або всього інвестиційного капіталу (враховує кількість ресурсів, необхідну для забезпечення діяльності компанії, відображає ефективність управління):

г) Норма доходності власного капіталу:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)