АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні характеристики звичайних акцій

Читайте также:
  1. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. III. Основні правила та обов’язки працівників
  5. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  6. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  7. IV. Основні поняття і визначення,
  8. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  9. PR-текст, его сущностные характеристики
  10. А) Фіксована частина прибутку, що переходить у розпорядження власників акцій
  11. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  12. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ

Звичайні акції є найбільш популярною формою інвестиції, оскільки вони надають інвесторові можливість адаптувати свої інвестиційні програми до конкретних переваг і потреб.

Кожна звичайна акція є конкретною часткою власності корпорації (причому, ці долі завжди рівні), і наділяють свого власника правом рівної участі в прибутку і доходах корпорації, правом участі в голосуванні і рівним голосом в управлінні компанією.

Кількість акцій, випущених компанією, залежить від розміру і фінансових потреб корпорації.

Звичайна акція не має терміну погашення, тому вона залишається непогашеною протягом невизначеного періоду часу.

Емісія звичайних акцій може здійснюватися наступними способами:

1. Відкрите розміщення - це пропозиція широким шарам інвесторів про продаж по певному курсу певної кількості акцій.

2. Пропозиція прав на акції - це розміщення нового випуску звичайних акцій акціонерам компанії, які можуть купити нові акції пропорційно їх долі у власності компанії.

3. Відстрочені звичайні акції - це цінні папери (ЦБ) спочатку випущені в одній формі і пізніше погашені або конвертовані в звичайні акції.

4. Інші операції по випуску акцій:

a) Дроблення акцій (компанія збільшує кількість акцій в обігу за допомогою заміни кожній з раніше випущеної акції певною кількістю нових акцій);

b) консолідація (або зворотне дроблення) - компанія-емітент зменшує кількість випущених в звернення акцій, обмінюючи частину номінала нової акції на кожну раніше випущену акцію. Використовується для підвищення комерційної привабливості акцій, за допомогою доведення курсу до вищого рівня.

c) операції скупки власних акцій корпораціями (здійснюється, коли корпорації вважають, що їх акції недооцінені на ринку; корпорація зберігає їх і використовує для злиття і поглинання компаній, для пільгового придбання співробітниками акцій, для виплати дивідендів у вигляді акцій);

d) Випуск класифікаційних звичайних акцій, тобто різних категорій звичайних акцій, кожна з яких наділяє власників різними привілеями в управлінні і отриманні дивідендів.

· Акції категорії А не дають права голосу в управлінні, але припускають крупні доходи (дивіденди);

· Акції категорії В надають додаткові права голосу, але незначні дивіденди);

· Акції категорії З надають нормальне право голосу і середні дивіденди.

При покупці і продажі акцій враховується котирування (курс) і витрати на проведення торгів. Звичайні акції можуть отримуватися повними або неповними лотами. (Повний лот - 100 акцій і кратне 100 число. Неповний лот - менше 100 акцій). Комісійні брокерові - 1-5%, але можуть бути і значно вище. Надбавка за неповний лот може складати від 12,5 до25 % за акцію.

Під час річних зборів обговорюється річний звіт і перспективи діяльності компанії, проводяться вибори членів правління і голосування з особливих питань. Кожен акціонер наділений правом 1 голосу.

Вибір членів ради директорів здійснюється двома методами:

· голосування шляхом простої більшості;

· голосування шляхом складання голосів по акціях.

Вартість звичайних акцій визначається декількома методами:

1. Номінальна (позначає оголошену або номінальну вартість однієї акції).

2. Балансова (різниця сукупних активів компанії і суми всіх зобов'язань і капіталу, внесеного власниками привілейованих акцій).

3. Ліквідаційна (сума активів компанії, що залишилася б у разі реалізації або аукціонного продажу активів і погашення за рахунок отриманих коштів, зобов'язань і виплат по привілейованих акціях).

4. Ринкова (як домініруємий на ринку курс ЦБ).

5. Інвестиційна (вартість, по якій з погляду інвестора повинна продаватися ЦБ на фондовому ринку відповідно до її характеристик).

Звичайна акція - це ідеальна форма страхування засобів від інфляції, оскільки вони забезпечують такі норми прибутковості, які покривають щорічний рівень інфляції і достатні для отримання додаткового прибутку акціонерами.

Датою виплати дивідендів визначається дата через декілька тижнів після дати реєстрації (це день, до якого інвестор повинен бути зареєстрований як акціонер компанії для отримання права на дивіденди). Вона встановлюється радою директорів.

Види дивідендів:

1. Дивіденди готівкою.

2. Дивіденди, виплачені акціями (що капіталізуються).

В середньому на виплату дивідендів виділяється близько половини прибутку компанії. В окремих випадках конкретна сума у конкретних компаній може зміняться в діапазоні (5-10; 95-100).

Рішення про розмір дивідендів ухвалюється відповідно до дивідендної політики компанії (витікає із загальної стратегії).

Найбільш поширені варіанти дивідендної політики:

1. Політика стандартних виплат дивідендів заснована на проведенні щоквартальних виплат відносно стабільної абсолютної суми дивідендів на акцію).

2. Політика дивідендних премій (Дивідендні премії - додаткові дивіденди, коли рівень прибутку компанії вище очікуваного. Зазвичай виплачуються в останньому кварталі року).

3. Політика постійної частки прибутку (різновид політики, коли власникам акцій виплачують фіксований відсоток з кожної одиниці прибули у формі дивідендів готівкою).

 

Види акцій.

1. Першокласні акції (блю-чипс) – звичайні акції, які емітують великі давно створені та стабільні за репутацією компанії.

2. Доходні акції – характеризуються гарними показниками поточної доходності і показниками регулярних виплат більш високих, ніж у середньому, дивідендів.

3. Акції зростання або швидкозростаючих компаній – характеризуються тривалим і стабільним темпом росту прибутку, що складає 15-18% за період, за який звичайні акції у середньому мають темп росту 5-6%.

4. Спекулятивні акції – не мають стабільного успіху на фондовому ринку, але їм властивий потенціал суттєвого зростання курсів, та високий ризик.

5. Циклічні – випускаються компаніями, прибутки яких тісно пов’язані із загальним рівнем економічної активності, та, як правило, відображають загальний стан економіки.

6. «Оборонительные» - їх курси стабільні або навіть ростуть по мірі того, як економічна активність знижується. Вони менш сприйнятливі до наслідків падіння в економічному циклі (акції підприємств комунального обслуговування, виробництва споживчих товарів масового попиту).

7. Інші види звичайних акцій – включають акції позабіржового обороту, які не мають попиту, наприклад, іноземні акції, невеликих компаній, акції первинного відкритого розміщення.

 

До стратегій інвестування відносяться:

1) стратегія довгострокового володіння. Її мета в розміщенні грошових коштів в надійні інвестиційні інструменти;

2) стратегія отримання високих доходів на капітал. Її мета – отримання високих поточних дивідендів з тенденцією зростання на протязі часу;

3) стратегія довгострокового зростання якості інвестицій. Її мета – інвестиції в акції зростаючих компаній, які пропонують цікаві перспективи росту і додаткових джерел прибутку;

4) стратегія агресивного управління акціями – енергійні дії інвестора з купівлі-продажу різних акцій, що дозволяє отримувати високу доходність на основі поточного доходу і на базі приросту капіталу (першокласні, доходу, росту, циклічні);

5) стратегія спекуляції. Її мета – досягнення приросту капіталу на протязі 2-х тижнів. Інструмент – інвестиції в ЦП з великою нормою прибутку і відповідно «нормальним» («розумним») ризиком.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)