АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оборотні засоби: поняття і склад

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. IV. Основні поняття і визначення,
  4. VІІ.Оперування поняттями
  5. Аварійний комісар: поняття, функції.
  6. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративне правопорушення, його склад.
  9. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  10. Адміністративні стягнення: поняття і види
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті

 

Оборотний капітал – це фінансові ресурси вкладені в об'єкти, використання яких здійснюється підприємством або в рамках одного виробничого циклу, або в рамках одного календарного періоду (як правило 1 рік). На відміну від основного капіталу оборотний капітал протягом одного виробничого циклу повністю переносить свою вартість на знов створений продукт, втрачаючи або змінюючи свою натуральну форму.

Оборотний капітал – це сукупність оборотних фондів і фондів обігу, які знаходяться в постійному кругообігу.

Оборотні фонди - це частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції що виробляється.

До складу оборотних коштів підприємства входять:

Виробничі запаси що становлять найбільшу частину виробничих фондів. До складу виробничих запасів належать: запаси сировини основних і допоміжних матеріалів, покупних напівфабрикатів, паливо, енергія, тара, допоміжні матеріали; запчастини для ремонту; малоцінних інструментів, господарського інвентарю та інших предметів що швидко зношуються.

У господарській діяльності запаси поділяють на:

а) сировину, основні і допоміжні матеріали та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва і адміністративних потреб;

б) паливо та енергетичні ресурси, які підлягають збереженню;

в) куповані напівфабрікати та запасні частини для ремонту устаткування;

г) тара і тарні матеріали, які використовуються для пакування та збереження продукції підприємства;

д) малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП), що використовуються протягом не більше. як 1р. або операційного циклу(до МШП належать: інструменти - різальні, слюсарно-монтажні й подібні до них інструменти, вимірювальні прилади і пристосування, технологічна тара, що багаторазово використовується безпосередньо в технологічному процесі, інвентар виробничого призначення - робочі столи, обладнання, що сприяє охороні праці.

Незавершене виробництво - це предмети праці, обробку (переробку) яких не завершено на даному підприємстві. Вони безпосередньо на робочіх місціях або в процесі транспортування від одного робочого місця до іншого. До напівфабрікатів власного виготовлення відносять ті предмети праці, що їх повністю оброблено в 1 виробничому підрозділі але які потребують подальшої обробки в інших підрозділах.

Витрати майбутніх періодів -це грошові витрати, які здійсні в даний період, але які буде відшкодовано за рахунок собівартості продукції у наступні періоди. До них належать: витрати на підготовку виробництва, освоєння випуску нових виробів, раціоналізацію і винахідництво, придбання науково- технічної та економічної інформації, передплату періодичних видань.

Фонди обігу - це залишки готової продукції на складах підприємства відвантажені, але неоплачені покупцями, залишки коштів підприємства на поточному рахунку в банку, касі у розрахунках, у дебіторській заборгованості, а також вкладені в короткострокові цінні папери.

Оборотні фонди підприємства мають матеріально- речову й вартісну форму.

Оборотні кошти- це сукупність грошових коштів підприємства, необхідних для формування й забезпечення кругообігу виробничих оборотних фондів та фондів обігу. Оборотні кошти мають тільки грошову форму.

Певне практичне значення має з’ясування та оцінка структури оборотних коштів, які представляють собою питому вагу вартості окремих статей оборотних виробничих фондів і фондів обігу в загальній сумі оборотних коштів. Кошти використовуються ефективніше тоді, коли більша їх частина зайнята у сфері виробництва, а перебування коштів у сфері обігу лише необхідна умова безпереривності процесу відтворення.

Оборотні кошти розподіляється на нормовані і ненормовані (рис.2)

 

 
 

 


Рис.2. Склад та структура оборотних коштів підприємства

 

В процесі господарювання оборотні кошти здійснюють певний кругообіг, тобто проходять три стадії:

а) грошову;

б) виробничу;

в) товарну.

На першій стадії кругообігу оборотні кошти використовуються для придбання сировини, матеріалів і інших ресурсів. Тобто переходять з грошової форми в матеріально-товарну, формуючи при цьому певні виробничі запаси. Потім переходять на другу стадію – виробничу, де набувають форми НЗВ, напівфабрикатів і готових виробів. На третій стадії – товарній виступають у формі готової продукції, яка реалізується і перетворюється на виручку для підприємства. Відповідно, час повного кругообігу оборотних коштів складається з часу виробництва і часу обігу, при цьому чим швидше реалізується готова продукція, тим менше оборотних коштів включено до сфери обігу. У зв'язку з безперервністю процесу виробництва оборотні кошти підприємства в кожен момент часу одночасно знаходяться у всіх трьох формах кругообігу.

Велике значення має виявлення і оцінка структури оборотних коштів. Засоби використовуються ефективніше тоді, коли більша їх частина задіяна у сфері виробництва. Під структурою оборотних коштів розуміють співвідношення між окремими складовими частинами виражене у процентах до підсумку. Знаходження оборотних коштів у сфері обігу – це тількинеобхідна умова безперервності процесу відтворення.

Під структурою оборотних коштів прийнято розуміти співвідношення між окремими складовими частинами цих засобів, виражене у відсотках до підсумку:

 

Загальна сума оборотних коштів це сума І і ІІ розділу активу балансу.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)