АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація оборотних коштів і їх структура

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Амортизація інших необоротних активів
  3. Амортизація інших необоротних матеріальних активів
  4. Аналіз оборотності грошових оборотних коштів.
  5. Аудит грошових коштів та дебіторської заборгованості.
  6. Аудит необоротних активів.
  7. Банківські рахунки та їх класифікація.
  8. Безспірне списання коштів державного бюджету для відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  9. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  10. Безспірне списання коштів з рахунків боржника
  11. Безспірне списання коштів місцевих бюджетів для відшкодування шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  12. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.

 

Обсяг оборотних коштів має бути достатній для виробництва продукції в асортименті і кількості, що на які є попит на ринку, в той же час мінімальним, який не призводить до збільшення витрат виробництва за рахунок понаднормових запасів.

Чим швидше здійснюється кругообіг оборотних коштів, тим менша величина оборотних коштів обслуговує процес виробництва. Ефективність використання оборотних коштів вимірюється показниками оборотності.

Під оборотністю оборотних коштів розуміється тривалість проходження засобами окремих стадій виробництва і обігу. Кругообіг оборотних коштів завершується зарахуванням виручки на рахунок господарського суб'єкта. Оборотність оборотних коштів не однакова і залежить від галузевої приналежності, збуту готової продукції, організації виробництва і розміщення оборотних коштів по підприємству.

Показники оцінки і ефективності використання нормованих оборотних коштів.

1. Рентабельність використання оборотних коштів (показник віддачі оборотних коштів):

 

 

де:

П –1 прибуток для розрахунку рентабельності усіх оборотних коштів використовується показник ЧП; 2.R нормованих оборотних коштів використано валовий прибуток(ВП);

Ноб.к. – 1. сукупний норматив оборотних коштів по підприємству;

Осередн. – середньорічний залишок оборотних коштів (сума другого і третього розділів активу на початок року плюс сума другого і третього розділів активу на кінець року, ділена на два).

2. Коефіцієнт оборотності оборотних коштів характеризує кількість оборотів, що здійснюються даною величиною оборотних коштів підприємства за певний період. Він розраховується відношенням чистого обсягу виручки від реалізації продукції до середнього залишку оборотних коштів за період. Чим вище цей коефіцієнт, тим краще використовуються оборотні кошти на підприємстві.

 

 

3. Період обороту:

4. Коефіцієнт закріплення засобів в обороті (коефіцієнт завантаження), який характеризує скільки оборотних коштів припадає на кожну грошову одиницю реалізованої продукції(у частках одиниці):

 

Економічний зміст полягає в характеристичній сумі середньорічної вартості оборотних коштів, що припадає на 1 грн. виручки від реалізованої продукції.

 

5. Матеріаловіддача(Мв) визначається у вартісному виразі як відношення продукції в грошовому виразі до витрат на матеріали та ресурси і характеризує обсяг виробництва продукції в грошовому виразі, який припадає на 1 грн. матеріальних ресурсів.

Мв=

ВП- вартість валової продукції(тис. грн.)

МВ- вартість матеріальних витрат

6. Матеріаломісткість(Мм) це обернений показник матеріаловіддачі, який характеризує обсяг витрат матеріальних ресурсів на виробництво одиниці продукції, цей показник є характеристикою ефективності витрачання матеріальних ресурсів.

Мм= =

 

При прискоренні оберненості оборотних коштів з обороту вивільняються матеріальні ресурси і джерела їх формування, при уповільненні в оборот залучаються додаткові оборотні кошти.

Вивільнення оборотних коштів в наслідок прискорення їх оборотності може бути абсолютним або відносним. Абсолютне вивільнення має місце в тому випадку, якщо фактичні залишки оборотних коштів менше нормативів або залишку попередніх періодів при збереженні або перевищенні обсягів реалізації за період, що розглядається.

Відносне має місце у тому випадку, коли прискорення оборотності оборотних коштів відбувається одночасно із зростанням обсягу випуску продукції. Причому темп зростання обсягу виробництва і реалізації випереджає темп зростання залишків оборотних коштів. Відносне вивільнення оборотних коштів визначається за формулою:

 

 

де:

QФ – фактичний обсяг реалізованої продукції у звітному році;

Тбаз. – середня тривалість 1-го обороту у базовому році;

Тфакт.. – середня тривалість 1-го обороту у звітному році;

Збільшення швидкості обороту оборотних коштів має важливе значення для оцінки фінансового стану підприємства, а також підвищує привабливість підприємства з точки зору інвестиційної діяльності.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)