АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки. Оборотний капітал (його синонім у вітчизняному обліку – оборотні засоби) відноситься до мобільних активів підприємства

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Атрибути – це компоненти тегу, що містять вказівки про те, як броузер має сприйняти й обробити тег.
  3. Витрати на виробництво продукції згідно П(С)БО 16 та методичні рекомендації з формування собівартості продукції
  4. Вказівки до виконання контрольних робіт
  5. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  7. Вказівки до вирішення задач
  8. Вказівки до компоновки міжповерхового Перекриття
  9. ВКАЗІВКИ ДО КОНСТРУЮВАННЯ
  10. Вказівки до конструювання плити
  11. Вказівки до конструювання фундаментів
  12. Вказівки до неї з дисципліни

Оборотний капітал (його синонім у вітчизняному обліку – оборотні засоби) відноситься до мобільних активів підприємства, якi є грошовими засобами або можуть бути перетворенні у них на протязі року або одного виробничого циклу.

Чистий оборотний капітал, як уже відомо, – це різниця між поточними активами (оборотними засобами) i поточними зобов’язаннями (кредиторською заборгованістю).

Як відомо тривалість обороту оборотного капіталу розраховують за формулою:

То = (ПА х 365): ЧВ,

де ПА – середній рівень поточних активів;

ЧВ – чиста виручка підприємства.

Методи оцінки поточних активів мають досить значний вплив на величину тривалості обороту оборотного капіталу. При застосуванні методу ЛІФО (тобто оцінці величини залишків оборотних засобів виходячи з собівартості матеріалів, закуплених першими), тривалість обороту буде меншою, ніж при використанні методу ФІФО, тобто, оцінці матеріальних запасів виходячи з цін останніх закупок.

 
 

 


Головна мета менеджменту товарно-матерiальних запасiв визначення i пiдтримання їх на рівні, який завжди може забезпечити виконання замовлень клiєнтiв. Однак слiд пам'ятати, що у запасах зв’язуються кошти фiрми. Вартiсть утримання запасiв – це втрачені можливостi для iнвестицiй.

Оптимальний обсяг замовлень – це кiлькiсть товару, який забезпечує мiнiмальнi витрати на органiзацiю замовлення i на зберiгання запасiв.

Оптимальний обсяг замовлень можна визначити з допомогою наступної формули:

,

де К – необхiдна кiлькiсть одиниць товару на кожен перiод;

В – витрати на органiзацiю одного замовлення;

ВЗ – витрати на зберiгання запасiв i складування.

Управління дебіторською заборгованістю - це, перш за все, контроль за оборотністю грошових засобів у розрахунках. Зростання дебіторської заборгованості означає уповільнення оборотності, погіршення платоспроможності підприємства, зростання потреби в позичкових коштах. Все це призводить до зниження економічної рентабельності активів підприємства. Крім того, для українських підприємств є досить актуальною проблема інфляційного знецінення грошей.

Для прискорення повернення коштів постійним покупцям досить часто пропонують знижки з ціни товару. Стандартний запис такої знижки може бути наступним: “3 / 5 net 30”. Тобто можна отримати знижку з ціни товару у розмірі 3%, якщо рахунки будуть оплачені впродовж 5 днів. Повну вартість товару треба оплатити впродовж 30 днів. Покупцеві у такому випадку дуже важливо вирiшити, чи скористатися знижкою i оплатити рахунок вiдразу, чи купити у кредит i тримати кредиторську заборгованiсть на балансі. Якщо скористатися знижкою, то компанія виграє на сумi самої знижки, але програє на відсотках, які потрібно платити банку за кредит для розрахунків з постачальником, а також втрачає можливість мати безкоштовний кредит. Користуватися знижкою варто тоді, коли виграш перевищує витрати.

Період часу, впродовж якого готівкові ресурси відсутні у підприємства називається фінансовим циклом або часом оборотності оборотних засобів. Тривалість фінансового циклу (ТФЦ) у днях обігу розраховується за формулою:

ТФЦ = ТОЦ - ЧОК = ЧОЗ + ЧОД – ЧОК,

де ТОЦ – тривалість операційного циклу;

ЧОК – час обігу кредиторської заборгованості;

ЧОЗ – час обігу виробничих запасів;

ЧОД – час обігу дебіторської заборгованості.

,

де Т – тривалість перiоду, за яким розраховуються середні показники (як правило, рік, тобто Т=365).

В умовах конкуренції дилему “рентабельність чи ліквідність” більш раціонально вирішувати на основі прискорення обертання оборотного капіталу. Згідно з формулою Дюпона економічну рентабельність активів можна розрахувати через два показника: коефіцієнт рентабельності реалізації і коефіцієнт трансформації.

1) коефіцієнт оборотності активів або коефіцієнт трансформації (Кт):

2) коефіцієнт рентабельності реалізації (комерційна маржа Км):

Економічна рентабельність активів розраховується наступним чином:

Цей коефіцієнт показує яку величину НРЕІ на рік отримало підприємство на кожну одиницю вкладених коштів, незалежно від джерел, з яких залучені ці кошти. Даний коефіцієнт є одним з найбільш важливих індикаторів конкурентоспроможності підприємства. При цьому його необхідно порівнювати з середньогалузевими даними.

Очевидно, що виконується рівняння:

Ер=Кт х Км

Отримане рівняння називається формулою Дюпона.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)