АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Друге Болгарське царство

Читайте также:
  1. Аккад при Саргоне и Саргонидах. Шумеро-Аккадское царство III династии Ура.
  2. Архаїчний період та Давнє Царство
  3. Блаженні гнані за правду, бо їхнє є Царство Небесне.
  4. Блаженні убогі духом, бо їхнє є Царство Небесне.
  5. ВАВИЛОНСКОЕ ЦАРСТВО
  6. Визит в Царство Кошек, или Кэтленд
  7. Глава XL ОБ ИНКВИЗИЦИИ В ЦАРСТВОВАНИЕ ФИЛИППА V
  8. Глава XLI ОБ ИНКВИЗИЦИИ В ЦАРСТВОВАНИЕ ФЕРДИНАНДА VI
  9. Глава XLII ОБ ИСПАНСКОЙ ИНКВИЗИЦИИ В ЦАРСТВОВАНИЕ КАРЛА III
  10. Глава XLIII ОБ ИСПАНСКОЙ ИНКВИЗИЦИИ В ЦАРСТВОВАНИЕ КАРЛА IV
  11. Глава XLIV ОБ ИНКВИЗИЦИИ В ЦАРСТВОВАНИЕ ФЕРДИНАНДА VII
  12. Глава XXIV АУТОДАФЕ, СПРАВЛЕННЫЕ ПРОТИВ ПРОТЕСТАНТОВ И ДРУГИХ ОБВИНЯЕМЫХ ИНКВИЗИТОРАМИ ТОЛЕДО, САРАГОСЫ, ВАЛЕНСИИ, ЛОГРОНЬО, ГРАНАДЫ, КУЭНСЫ И САРДИНИИ В ЦАРСТВОВАНИЕ ФИЛИППА II

1-Нікіта Хоніат. Історія

Нікіта Хоніат – візантійський історик, письменник, високо посадовець. Його твір Історія є однією з найкращих пам’яток середньовічної прози. Тут наводиться уривок про повстання під проводом Петра та Асеня та війну з візантійським імператором Ісаком ІІ Ангелом.

Короткий зміст. З нагоди свого одруження цар підняв податки для населення. В той час Петро і Асень просилися до царя у військо, але він їх на прийняв. Тоді вони почали збирати народ проти царя. Брати створили церкву де розказували людям про свободу. Так вони здобули підтримку народу. На початку, повстання було придушене царем і брати втікли до скіфів. Згодом Асень повернувся, захопив Мізію і почав нападати на села. Цар хотів придушити це повстання, але в нього це не вийшло і він вирішив зачекати до весни. На весні намагання царя також були невдалими. При його третьому поході міста повсталих вже були добре укріплені і він зрозумів, що йому не вдастся їх взяти. Проте по дорозі додому він припустився помилки видравши скорочену і вузьку дорогу. В цей час на нього напали повсталі і розгромили його військо. Сам він ледве добрався додому.

 

2-листування болгарського царя Калояна з Папою Римським Інокентієм ІІІ.

До наших днів дойшло близько 40-ка їх листів. Деякі з них присвяченя коронації царя Калояна.

3-«Тирнавський напис» царя Івана Асеня ІІ.

Напис зроблений на колоні в півн. частині церкви святих 40 севастійських мучеників у місті Тирново. Присвячений завершенню будівництва храму, яке збіглося з перемогою болгар над емірським деспотом Федером Комніном і битві під Клокотницею 9 березня 1230р.

4- Грамота царя Івана Асеня ІІ.

Короткий зміст. Надавала дубровницьким купцям право вільної торгівлі на території Болгарії.

«Дає моє царство цю грамоту Дубровницькій землі, люб’язним і навірнішим гостям мого царства. Хай ходять вони цією землею мого царства з будь яким товарами, ввозять або перевозять будь який товар.»

 

5-Георгій Пахімер. Історія

Г. Пахімер – візантійський політ. і церковний діяч, автор численних риторичних творів, віршів, листів. Його історія охоплює події Візантії та Болгарії з 1255 -1308рр. Наводиться уривок про повстання Івайла 1277-1280рр.

Короткий зміст. Івайло був свинопас якому являлися святі, які говорили, що він має захопити трон. Народ повірив йому і підтримав його. Візантійський імператор Констянтин тоді мав зломану ногу, але він все таки виступив проти нього і програв. Івайло взяв собі його дружину Марію, захопив трон і займався справами. Проте тоді візантійським імператором було призначено Івана Асеня. Який прибув до міста і вигнав Івайла.

 

6- Нікіфор Григора «Ромейська історія»

Нікіфор Григора і візантійський богомол, письменник. Твір «Ромейська історія» охоплює події з 1204-1359рр. наводиться уривок про повстання Івайла.

7- Запис у Свирлійзьких аркушах- частина Середньовічного Євангелія написано староболгарською мовою у місті Свирліг. Збереглося ІІ пергаментних аркушів. На одному з них є літописна замітка, що містить справжнє ім’я ватажка селянського повстання в Болгарії.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)