АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація промислових риб

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Банківські рахунки та їх класифікація.
  3. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  4. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  5. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  6. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  7. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  10. Вади серця: класифікація, характеристика порушень гемодинаміки.
  11. Взаємозв’язок понять «ринок» і «ринкова економіка». Класифікація ринків
  12. Виборчі технології, їх класифікація

 

Риби - це нижчі холоднокровні водні хребетні тварини, які дихають зябрами (особливим органом) і пересуваються за допомогою плавців.

Зоологічна наука, яка вивчає класифікацію (систематику) риб, будову їхнього тіла, спосіб життя, географічне поширення та розвиток, називається іхтіологією.

Рибу, яка з давніх давен займає значне місце в харчуванні людини, почали вивчати ще у давнину. Так, перші грунтовні відомості про будову та біологію риб подано вже в працях Арістотеля (384-322 рр. до н.е.). Перші значні узагальнюючі дослідження щодо систематики риб належать французьким ученим П. Белону і Г.Ронделе (XVI ст.). Пізніше значний внесок у розвиток іхтіології зробили англійський учений Д.Рей, шведські вчені П.Артеді та К.Лінней, французький учений Ж.Кюв’є та ін. У другій половині XVIII ст. іхтіофауну Азовського і Чорного морів, річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу вивчали П.С.Паллас, С.Г.Гмелін, Й.А.Гюльденштедт, К.Ф.Кеслер.

Класифікація риб в іхтіологічній науці складна. Біологічною одиницею класифікації риб є вид. Окремі види риб в іхтіології об’єднують у роди - підродини - родини - надродини - підряди - ряди - підкласи - класи.

У товарознавчій науці риби класифікують тільки за видами та родинами.

Вид - це сукупність осіб, які мають певні подібні ознаки, що передаються за спадковістю. Ці ознаки завжди відрізняють певний вид риб від близьких йому видів. До таких ознак належать: форма тіла; характер шкірного покриву; форма, кількість та розміщення плавців; наявність чи відсутність жирового плавця; наявність бічної лінії та характер її тощо.

В одну родину об’єднують риби з близькими ознаками (кількість плавців, наявність бічної лінії, вид луски тощо).

У водах Світового океану, морях, озерах, річках і штучних водоймах налічується приблизно 20 тис. видів риб, з яких більш як 1,5 тис. є або можуть бути об’єктами промислу. Усі види риб об’єднують майже в 550 родин.

Риби класифікують за різними ознаками: будовою скелета, способом життя, статтю, фізіологічним станом, вмістом жиру, розмірами тощо.

За будовою скелета риби поділяють на два великих класи: хрящові (акула, мінога, скат) і кісткові. Кісткові риби бувають справжньо кісткові, яких більшість (оселедцеві, тріскові, ставридові, окуневі тощо), та хрящокісткові (осетрові).

За способом життя і місцем розмноження промислові риби поділяють на морські, прохідні, напівпрохідні та прісноводні.

Морські риби постійно живуть і нерестують у солоній океанічній або морській воді. У прісній воді вони гинуть. Ці риби поділяють на епі-, мезопелагічні та донні. До епіпелагічних належать риби, які живуть у поверхневих шарах води (анчоусові, скумбрієві, тунцові, деякі оселедцеві та ін.). Синювата спинка робить рибу менш помітною зверху, а сріблясті боки - знизу. Мезопелагічні види риб живуть у товщі води (путасу, макрурусові та ін.). Нерестують ці риби в поверхневих шарах відкритих морів або прибережних обмілинах. До донних належать риби, які живуть у придонних шарах води (тріска, минтай, камбала, палтус). Ці види риб мають темну спинку і темні боки, світле черевце, що також робить іх менш помітними у воді.

Деякі види риб роблять вертикальні міграції (сайра, сардина). Вночі вони тримаються переважно ближче до поверхні води, а вдень ідуть на більш великі глибини. Вертикальні міграції риб залежать також від пори року, погодних умов, місця знаходження корму. Багато видів морських риб живуть постійно в одному районі і майже не роблять міграцій (камбала, палтус, нототенія, макрурус). Деякі з цих видів риб роблять великі міграції до місць нересту або нагулу. Є і такі, що живуть у відкритій частині океану і до берегів підходять дуже рідко (мойва, тунці, акули).

Морські риби поділяють на зграйні (тріска, оселедці атлантичні та тихоокеанські, кілька, кефаль, ставрида), тимчасово зграйні, які об’єднуються в зграї в період нерестових міграцій (деякі види океанічних оселедців), та розсіяні, які ведуть самостійний спосіб життя (камбала, акула).

Знання особливостей життя риб дає змогу в кожному конкретному випадку найбільш раціонально організовувати промисел.

Прохідні риби більшу частину свого життя проводять у морі, а для нересту заходять у прісні водойми (лососеві, більшість осетрових, чорноморські оселедці). До прохідних риб належать також риби, які живуть переважно в прісній воді, а неростяться в морях або океанах (річковий вугор).

Напівпрохідні риби живуть у солонуватій воді (лимани, затоки, озера), а для нересту та зимівлі заходять у верхів’я рік (лящ, сазан, вобла, окунь, судак, сом).

Прісноводні риби постійно живуть та розмножуються у прісній воді (річках, озерах, штучних водоймах). До них належить більшість видів коропових (короп лускатий, дзеркальний і голий, товстолобик, амур, лин), щука, форель, стерлядь.

За статтю риби поділяють на самок і самців.

За фізіологічним станом риби класифікують на ті, що живляться і жирують (нагульні), переднерестові і віднерестовані. Від фізіологічного стану риб значною мірою залежать споживні властивості продукції, яку з неї виготовляють.

За характером живлення риби поділяють на хижі, планктоноїдні, бентосоїдні і травоїдні. До хижих видів риб належать тріскові, акула, щука та ін. Планктоноїдні види риби живляться дрібними тваринними і рослинними організмами, які знаходяться у воді (наприклад, оселедцеві). Донними організмами живляться бентосоїдні риби (наприклад, короп). Представниками травоїдних видів риб є товстолобик, амур. Від характеру живлення риб значною мірою залежить їхній хімічний склад. Поділ риб за характером живлення інколи умовний. Наприклад, деякі види риб є одночасно бентосоїдними і травоїдними (короп, сазан).

За вгодованістю, яку визначають за зовнішнім виглядом, риби поділяють на худі, середньої і доброї вгодованості. Риби різної вгодованості характеризуються неодинаковим вмістом жиру і білків.

За вмістом жиру риби поділяють на такі ступені жирності: нежирні, середньої жирності, жирні й особливо жирні. Вміст жиру у нежирних риб (щука, окуневі, тріскові та ін.) не перевищує 2 %. Риби середньої жирності мають у своєму складі від 2 до 8 % жиру (короп лускатий, камбала). Вміст жиру в жирних рибах коливається від 8 до 15 %.

Особливо жирні риби накопичують у тканинах більш як 15 % жиру, іноді до 25-30 % (хамса, товстолобик, деякі оселедцеві і лососеві види риб).

Риби також поділяють за вмістом в їхніх тканинах білкових речовин: з низьким, середнім і високим. До риб з низьким вмістом білків (8-12 %) належать камбала, риба-шабля та ін. Середній вміст білків (13-18 %) характерний для більшості видів риби (оселедцеві, тріскові, коропові). Високий вміст білкових речовин (більш як 18 %) мають акула, тунцеві, пеламідові та парусникові риби. Від вмісту жиру і білкових речовин залежать споживні властивості риби (енергетична цінність, смакові властивості). Наприклад, соледозріваючими є переважно риби з високим вмістом жиру. Для виготовлення ковбасних виробів придатні риби з високим вмістом білкових речовин. Від вмісту жиру в рибах значною мірою залежить строк зберігання як риби, так і продуктів на її основі.

Промислові види риб класифікують також за розмірами. Згідно з вимогами стандарту риби одних видів поділяють за розмірами залежно від довжини, яку вимірюють по прямій лінії від вершини рила до початку середніх променів хвостового плавця, інших - від маси. Залежно від способу обробки одних риб поділяють на великих, середніх і дрібних; других - на великих і середніх; третіх - на великих і дрібних. Для більшості видів морожених риб океанічного промислу обмежується тільки мінімальна довжина. Деякі види риб за розмірами не розрізняють. Це пояснюється тим, що співвідношення їстивних та неїстивних частин і харчова цінність не дуже залежать від розміру цих риб. Дрібні та малоцінні для харчування риби належать до дріб’язку. Розрізняють дріб’язок риб I, II і III груп.

Риби родин коропових, окуневих, щукових і сомових об’єднують під однією назвою - частикові риби.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)