АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТУРИСТИЧНІ КРАЇНИ ПІВНІЧНОЇ ЄВРОПИ

Читайте также:
  1. G Дотримуватись законів країни, в якій реалізують бізнес.
  2. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  3. IV грvпа - країни. що розвиваються (Більше 150).
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. Агальна характеристика конституційного права України.
  6. Агропромисловий комплекс та економічна безпека країни
  7. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  8. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  9. Адміністрації України М.Я.Азаров
  10. Адміністрація Президента України
  11. Акти Верховної Ради України
  12. Акти Президента України

Країни Північної Європи мають значні природні та історико-культурні пам’ятки. Високий рівень урбанізації та індустріалізації цих країн сприяв більш ранньому усвідомленню необхідності планування простору як у місті, так і у сільській місцевості, для організації туристично-рекреаційної діяльності. Це не означає, що країни Північної Європи можуть бути визнані взірцями в галузі планування і облаштування соціокультурного простору. Однак накопичений ними досвід у зазначеній сфері заслуговує на всебічну увагу.

Розвиток туризму в країнах Північної Європи має власні відмінності. Нині відходять у минуле уявлення про те, що туризм можливий тільки у країнах з теплим кліматом і морськими курортами, хоча подібний відпочинок, особливо під час літніх відпусток, як і раніше залишається престижним і популярним.

Данія займає більшу частину півострова Ютландія і групу навколишніх островів. В адміністративному плані країна складається з 14 областей. Населення становить близько 5 млн. чол. Етнічний склад: датчани, німці, фризи, фарезці. Державний устрій – конституційна монархія. Офіційна мова – датська. Релігія – лютеранство.

Данія – одна з найстаріших держав Європи. Найдавніші пам’ятки Данії датовані VIII–VII тис. до н. е. У VIII столітті на території Данії сформувалося перше королівство. Порівняно невелика країна на Ютландському півострові володіла колись величезною територією. З XVIII століття Данія – колоніальна держава.

У природному відношенні Данія являє собою країну, вкриту високими пагорбами. Клімат – помірний, пом'якшений північноатлантичною течією.

Основні туристичні пам’ятки зосереджені в столиці Данії – Копенгагені. В історичному центрі міста знаходиться пам'ятник відомому дитячому письменникові Гансу Крістіану Андерсену, а на вході в Копенгагенську гавань – всесвітньо відома скульптура русалочки – героїні казки Андерсена. Прикрасою столиці вважається палацовий комплекс Амалієнборг (XVIII століття). Чотири однакові будівлі розташовано одна напроти одної на восьмикутній площі, в центрі якої підноситься кінний пам'ятник Фредеріку V. Канал Нюхаун – місце, де туристи можуть відвідати екзотичні шинки в старовинному стилі, магазини.

Цікаві в плані туризму датські острови. Острів Зеландія – комерційний центр країни. Тут є прекрасні пляжі, озера, ліси і палаци. Острів Фюн називають «садом Данії», у ньому розташовується більше сотні замків, відкритих для відвідувачів, сотні живописних старих селищ.

Острів Мен відомий своїми крейдовими кручами, що сягають 130 м.

До складу Данії входять Фарерські острови і найбільший у світі острів Гренландія (2 166 086 км²), який із 2009 став самоврядною територією у складі Датського королівства.

Фарерські острови – це автономна область Данії, що включає 18 житлових і ряд нежитлових островів на північному сході Атлантичного океану в Норвезькому морі, між Норвегією і Ісландією. Столицею островів є місто Торсхавн. До місцевих визначних пам'яток відносяться історичний музей, галерея мистецтв, старовинний монастир. Туристи здійснюють також екскурсії на вівчарську ферму, займаються рибною ловлею в морі.

Значну частину острова Гренландія вкриває лід завтовшки 3-4 м. Столиця Гренландії – місто Нук, в якому проживає близько 15 тисяч жителів. Гренландія відома як місце проведення морських круїзів. Тут влаштовуються риболовля, полювання, прогулянки на собачих упряжках, мотосанях, поширений лижний спорт.

Ісландія. Ця країна розташована у північній частині Атлантичного океану поблизу Північного полярного кругу. Не дивлячись на приполярне місцеположення, клімат тут порівняно м'який: на узбережжі середня температура січня від 0 до +2°С, липня – від +10 до +15°С. Це наслідок впливу течії Гольфстрім, яка не дозволяє острову перетворитися на арктичну пустелю.

Льодовики і вулкани формують облік Ісландії. Він доповнюється красивими водоспадами і гейзерами, тепло яких використовується для опалювання будівель.

Ісландія мало заселена, населення країни складає всього 290 тис. чол. Першовідкривачами Ісландії були норвезькі мореплавці. Основу економіки країни складає рибальство. Туризм в Ісландії пов'язаний перш за все з оглядом природних об’єктів: льодовиків, фіордів, каньйонів, вулканів, гейзерів. Сірчиста вода гейзерів може бути основою лікувально-оздоровчого туризму.

Серед визначних пам'яток столиці країни, міста Рейк'явіка – Природничий музей, Національний музей, Національна галерея, Церква Халгріма і пам'ятник Лейфу Еріксону – подарунок США на честь тисячоліття заснування Альтингу – найстарішого діючого парламенту в світі.

На території Ісландії можна виділити чотири туристичні регіони: Західна Ісландія; Північна Ісландія; Східна Ісландія; Південна Ісландія. До Західної Ісландії відносяться території між Рейк'явіком і півостровом Клопнінгнес. Тут знаходиться вулкан Снайфедльсйокудль, висота якого сягає майже 1,5 км.

Територія Північної Ісландії включає вісім півостровів, відокремлених один від одного затоками і фіордами. В цьому районі розташований національний парк Йокульсаарглюфур. Північною столицею Ісландії вважається місто Акурейрі. Тут популярні орнітологічні тури. Іноді з берега можна побачити китів.

«Візитної карткою» Східної Ісландії є льодовик Ватнайокудль. До місцевих пам'яток належать також фіорди. Тут розташований паромний термінал, що пов'язує Ісландію з Фарерськими островами і Норвегією. Символи Південної Ісландії: водоспади Скогафосс і Сельяландфосс.

Норвегія. Відпочинок і екскурсійні поїздки норвезькими фіордами є останнім часом одним з найпопулярніших і модних туристичних напрямків. Норвезькі фіорди – це глибоководні затоки Атлантичного океану, що врізаються в сушу серед прямовисних скель і високих гір із застиглими на верхів’ях льодовиками і стрімкими водоспадами. Фіорди були сформовані льодовиками, які впродовж багатьох льодовикових періодів все глибше і глибше врізалися в тверді скелі.

Нещодавно провідними фахівцями в галузі туризму було проведено конкурс на визначення найпопулярнішого туристичного місця в світі. Серед конкурентів норвезьких фіордів були 115 інших місць, відомих своєю неповторною красою у всьому світі. Проте безумовним переможцем конкурсу стали саме норвезькі фіорди.

Для огляду фіордів туристи вирушають до міста Берген. Берген – це Норвегія в мініатюрі, це історія всієї країни, столиця королівства тролів і живописних фіордів. У Бергені туристи можуть відвідати Ганзейську набережну, яку занесену до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО, прекрасну старовинну фортецю Бергенхус – першу столицю Норвезького королівства, маєток Пагорб Тролів – резиденцію знаменитого норвезького композитора Едварда Гріга.

У 1909 році увійшла в дію Бергенська залізниця, що з'єднала Осло і Берген. Щоб забезпечити транспортну дорогу до Согнефіорда, у 1923 році приступили до будівництва паралельного шляху до Флома. У 1944 році дорогу було відкрито. Потяг долає 20-кілометрову ділянку між Фломом і Мюрдалом, проїжджаючи 20 тунелів загальною протяжністю 6 км приблизно за 1 годину. Туристи в цей час мають можливість милуватися дивовижною навколишньою природою: річки, глибокі ущелини, водоспади, що омивають круті гірські стіни з покритими снігом верхів’ями, гірські хутори.

Королівство Норвегія є найпівнічнішою серед скандинавських країн. Норвегія – країна стародавніх вікінгів, але з XIV століття була залежною від Данії і Швеції державою. З 1905 року – незалежна країна. Назва країни походить від давньонорвезьких слів «норд верг» – «дорога на північ». Більшу її частину займають Скандинавські гори. Помірний океанічний клімат Норвегії, не дивлячись на північне положення, зумовлений течією Гольфстрім, що проходить біля берегів країни.

Нафта і газ, знайдені на шельфі Північного моря поблизу берегів Норвегії, доповнили національне багатство і без того процвітаючої країни. Норвегія входить до числа найбільших морських держав, що експортують рибу і морепродукти.

Норвегія, як і Швеція, є конституційною монархією, вона поділяється на 19 провінцій. Столиця Норвегії – місто Осло – розташована на півдні країни. Серед найцікавіших об’єктів міста варто назвати: парк скульптури Вігеланда, трамплін Хольменкольн, музей кораблів вікінгів, музей Контіки.

Окрім Осло в Норвегії можна виокремити два основні туристичні райони: «Країну фіордів», що займає південну і центральну частину країни, а також Північну Норвегію.

«Країна фьордів» включає декілька регіонів: Роголанд, Хордоланд, Согнефіорд, Море ог Ромсдал.

Роголанд – найпівнічніший регіон країни фіордів. Тут розташовані міста Ставангер і Хаугесунд. Ставангер – найбільше місто цього регіону і четверте у всій Норвегії. Це місто зберігає неповторний колорит давнини: на вузеньких вуличках можна знайти безліч кафе, ресторанів, магазинів та музеїв. Спочатку Ставангер розвивався за рахунок риботоргівлі, як і багато інших міст Норвегії. Після того як на шельфі Північного моря були відкриті покладення нафти, тут з’явилися штаб-квартири нафтових компаній. Хаугесунд відомий популярними фестивалями, історичним музеєм під відкритим небом. Неподалік від міста розташований водоспад.

Центром регіону Хордоланд є місто Берген.

В регіоні Согнефіорд розташований найдовший фіорд Норвегії, який так і називається Согнефіорд. Це також і найглибший у світі фіорд, його глибина сягає 1300 м, що на декілька метрів менше, ніж висота навколишніх гір.

Регіон Море ог Ромсдал – найпівнічніший регіон «країни фіордів». Центром цього району є місто Алесунд. Його «візитною карткою» є численні середньовічні башточки, романтичні фасади і шпилі будівель. Це один з найважливіших центрів рибної промисловості Норвегії.

Центральним містом Північної Норвегії є місто Боде. В межах цього регіону знаходяться Лофотенські острови, які називають «Лофотенською стіною». Ці острови знамениті своїми високими горами, мальовничими бухтами і дикими прибережними пейзажами.

Норвегія – батьківщина лижного спорту. Зимові курорти тут почали розвиватися практично одночасно з основними гірськолижними центрами Європи. Багато в чому цьому сприяло те, що зимовий сезон в Норвегії є найтривалішим на всьому континенті. Яйло – найвідоміший і найпопулярніший норвезький гірськолижний курорт. Тут проводяться змагання з міжнародного слалому і бігових лиж. Курорт має добре розвинену базу для занять зимовими видами спорту з більш ніж сторічними традиціями. Яйло часто називають «альпійським містечком». Перші гірськолижні змагання в Норвегії були проведені саме у Яйло у 1935 році. Сніг тут лежить практично цілий рік.

Популярністю користується невелике місто Ліллехаммер, розташоване на березі озера Мьєса. У 1994 році тут проходили зимові Олімпійські ігри.

Хафєль – місце проведення олімпійських змагань зі слалому в 1994 році. Цей курорт розташований у 15 км від Ліллехаммера.

Гірськолижний курорт Квітфєль, що в перекладі означає «Біла Гора», – улюблене місце відпочинку норвезької еліти. Тут щороку проводяться етапи кубка світу зі слалому і змагання з біатлону. Популярні також курорти Гаусдал, Гала, Хемседал. Окрім спортивних змагань на зимових курортах Норвегії пропонуються прогулянки на собачих упряжках, оленях, скутерах, катання на ковзанах.

Фінляндія – країна «тисячі озер», що є наслідком льодовикового минулого, не має багатих природних ресурсів, за винятком лісових і водних.

Значна частина країни – Лапландія – розташована за полярним кругом. Береги Фінської і Ботнічної заток порізані мілководими бухтами з розташованими там островами – шхерами.

Не зважаючи на північне місцеположення, клімат тут помірно-континентальний завдяки теплій течії Гольфстрім і безлічі внутрішніх водоймищ. На заполярній території Фінляндії декілька місяців на рік триває камос – полярна ніч.

Населення Фінляндії складає близько 5 млн. чол., з яких 250 тис. – шведи, віросповідання – лютеранське. В країні дві державні мови – фінська і шведська.

В історії Фінляндії був період шведського панування. Протягом століть фіни перебували під гнітом шведів, які презирливо ставилися до фінської мови. Однак фіни виявили мудрість, і нині шведська меншина в країні користується рівними з фінами правами.

У XIX столітті Фінляндія входила до складу Російської імперії, що зумовило перенос столиці з міста Турку на схід країни, в Хельсінкі. Хельсінкі було засноване в період шведського владицтва з метою витіснити процвітаюче у ті часи ганзейське місто Таллінн. У 1550 році король Швеції Гюстав Ваза, який побажав витіснити Таллінн, вирішує заснувати порт обличчам до міста-суперника. Так виникло Хельсінкі.

Незалежність Фінляндія здобула після Жовтневої революції 1917 року в Росії. В адміністративному відношенні країна поділяється на 11 губерній (ляні) і одну автономію – Аландські острови. Фінляндія – економічно високорозвинена країна. Високоякісний папір, стільникові телефони фірми «Нокіа», дизельні двигуни, ліфтове устаткування, круїзні лайнери, спортивний інвентар – усе це «візитна картка» фінської промисловості.

Не менш важливі для економіки країни природні ресурси. І це не тільки ліс, що покриває значну частину території Фінляндії. За даними ЮНЕСКО, Фінляндія займає перше місце в світі за якістю ґрунтових вод. Природні джерела тут дуже чисті. Останніми роками спостерігається активізація експорту фінської питної води. У цьому Фінляндія має всі шанси повторити успіх мобільних телефонів «Нокіа» і товарів целюлозно-паперової промисловості. Фіни досягли великих успіхів у розвитку телекомунікацій, технологій переробки лісу. Фінляндія має відмінну і цікаву систему освіти.

За природними та історико-економічними особливостями у Фінляндії можна виокремити наступні райони: Південну Фінляндію з центром у місті Хельсінкі; Західну Фінляндію з центром у стародавній столиці країни – Турку; Центральну Фінляндію з крупними центрами Тампере і столицею зимового спорту Лахті. На території Східної Фінляндії розташований найбільший порт країни – Котка. Північ Фінляндії займає Лапландія з центром у місті Рованіємі. Аландські острови – держава в державі, жителі островів завжди славилися хорошими мореплавцями і рибалками.

Столиця країни – Хельсінкі – займає цілий архіпелаг, що складається із багатьох островів. У 1952 році Хельсінкі було місцем проведення Олімпійських ігор. У 2000 році Хельсінкі обрано однією з культурних столиць Європи. Численні пам’ятки у старій частині міста відреставровані, відкрилися нові музеї та виставки. Одна з найяскравіших пам’яток Фінляндії – фортеця Свеаборг, її включено до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Фортецю було закладено у 1747 році для захисту Хельсінкі з моря. Нині це спокійне місце для відпочинку городян і туристів. Справжні шедеври зодчества Хельсінкі – будівлі на Сенатській площі, Університет, Державна рада. З фінською історією можна ознайомитися у національному музеї Фінляндії і художньому музеї «Атенеум». У Хельсінкі туристам зазвичай пропонується ряд екскурсій: мости і канали Хельсінкі, морська прогулянка з вечерею, екскурсія в Котку. Проводиться лососевий ярмарок і змагання з лову лосося на блешню. В Котку організується парусна регата Котка – Верді (Естонія) та інші змагання парусників. Туристам пропонуються також морські прогулянки.

Однією з найвідоміших пам’яток давньої столиці Фінляндії, Котку, є Кафедральний собор – головний храм лютеранської віри і національна святиня Фінляндії. Він вважається найціннішим архітектурним пам'ятником країни. Собор – не тільки музей, це місце богослужіння прихожан, зокрема шведськомовного населення міста. Собору вже понад 700 років. Його почали будувати у XIII столітті, коли Турку став найважливішим торговим центром країни. Будівництво собору було завершене до 1300 року.

Одним із живописних місць країни вважається Центральна Фінляндія. Це озерний край. Так, у місті Куопіо, розташованому на березі озера Каллавесі, туристам пропонується величезний вибір водних прогулянок. Щодня з порту відправляються невеликі судна і водні автобуси.

Невід’ємною частиною національного образу життя є сауна. Не випадково відома фінська приказка радить будувати спочатку сауну, а вже потім будинок. Стриманість, повільність, серйозність, мовчазність, точність – особливості поведінки фінів. Лижні походи, риболовля, хокей – секрети фінського довголіття.

Швеція. Країна займає більшу частину Скандинавського півострову. Скандинавські гори – гори старої складчастості, багаті рудними корисними копалинами. Шведська сталь, виготовлена з місцевого залізняку, вважається однією з найкращих у світі.

Швеція – переважно однонаціональна країна з населенням близько 9 млн. чол., понад 90% жителів – шведи. Помірно-континентальний клімат Швеції – наслідок дії двох чинників: притоку теплих вологих повітряних мас з Атлантики і проникнення холодного повітря з Арктики.

Швеція – конституційна монархія. Традиційно щороку король Швеції вручає почесні Нобелівські премії п'яти найвидатнішим ученим і громадським діячам світу. До складу країни входять 24 області (лена). Столиця країни – Стокгольм – порт на Балтійському морі. Місто розташоване на 14 островах, багате на архітектурні пам’ятки і музеї.

Швеція, що колись домінувала в Північній Європі, не бере участь у війнах вже майже два століття, зберігаючи політичний нейтралітет. Країна має високорозвинену економіку і високий рівень життя населення. Основу економіки складають деревообробка, целюлозно-паперова промисловість, металургія, гідроенергетика, машинобудування.

Неабияку популярність Швеції здобув музичний ансамбль «АВВА». Дитяча письменниця А. Ліндгрен, а точніше, її герої (Малюк і Карлсон) знайомі мільйонам дітей.

Швецію називають «країною професорів, що спізнюються». Річ у тому, що за старою шведською традицією викладач має право спізнюватися на заняття рівно на чверть години. А заняття у шведських університетах починаються о дев'ятій ранку. Якщо професор затримується на більший час, то заняття відміняється.

У плані порайонних відмінностей у Швеції можна відзначити три великі міста – Стокгольм, Гетеборг і Мальме. Стокгольм називають «містом на воді», Мальме на півдні Швеції – «місто парків», а Гетеборг – на західному узбережжі – найбільший порт країни.

На півночі Швеції розташовані численні озера, багаті рибою. По гірських річках сплавляються колоди, тут же розташовані численні ГЕС.

У північних районах Швеції в літній час сонце не опускається за горизонт. Тут нерідко можна зустріти цілі стада лосів і оленів, що пасуться неподалік від помешкань місцевих жителів.

Відомий гірськолижний курорт Оре складається з чотирьох селищ – Дувед, Тегефєль, Оре-Бю та Оре-Бернен. Усі селища сполучені між собою автобусними маршрутами. Оре відповідає усім світовим вимогам до високорівневого гірськолижного курорту. За високі технічні характеристики цей курорт часто називають «Скандинавськими Альпами». Тут неодноразово проводилися етапи кубка світу з гірських лиж.

У південних районах країни ландшафти більш різноманітні. В береговій смузі чергуються піщані та галькові пляжі зі скелями. Тут розташоване одне з найбільших озер Європи – озеро Венерн.

Південь Швеції займають області Сконе, Халланд і Смоланд. В Сконе ростуть знамениті букові ліси, є численні поля для гри у гольф. Холланд славиться нескінченними піщаними пляжами. Це прекрасне місце для відпочинку у відокремленому будиночку на узбережжі або невеликому готелі в маленьких шведських містечках, у яких присутня особлива атмосфера провінційної Швеції.

Лише область Смоланд самі шведи вважають справжньою Швецією. Тут розташовано «Королівство Кристала» – 15 селищ, де розвинена склодувна справа.

На півдні Швеції знаменитий 16-кілометровий міст пов'язує місто Мальме зі столицею Данії – Копенгагеном.

Центром Західної Швеції вважається місто Гетеборг, розташоване на річці Гета. Населення міста складає 500 тис. чол. Гетеборг – друге за розмірами місто Швеції, її найважливіший порт. У Гетеборзі знаходяться резиденція єпископа і університет.

Центральна Швеція особливо приваблива для тих, хто цікавиться шведською культурою. Район Даларна відомий як центр шведського фольклору. У святкові дні тут можна зустріти одягнених в національні костюми місцевих жителів, а також взяти участь у народних святах.

Столиця Швеції – Стокгольм – розташована на узбережжі Балтійського моря. Місто славиться чистим навколишнім середовищем. Метро в Стокгольмі нагадує галерею мистецтв. В оформленні станцій брали участь десятки художників і скульпторів.

У Стокгольмі багато пам’яток і музеїв, серед яких варто відзначити Музей корабля Васа. Це музей королівського корабля, побудованого у XVII столітті. Корабель був дуже великим на ті часи. Висота його щогл складала 50 м. На ньому було встановлено 64 гармати і безліч чудових скульптурних деталей. Корабель почав своє перше плавання в серпні 1628 року, але був перекинутий раптовим шквалом і затонув. У 1961 році його знайшли і підняли. Судно чудово збереглося. Тепер воно є основним експонатом музею.

У королівському замку знаходиться невеликий, але дуже відвідуваний музей – «Скарбниця», де представлені скарби королівської сім'ї, в тому числі шпага короля Густава Вази і корона шведських королів.

Серед пам’яток Стокгольма вирізняються розкішний королівський палац, який є великою історичною і художньою цінністю, а також ратуша, де встановлений найбільший в Скандинавії орган.

У Балтійському морі розташовані два великі острови – Еланд і Готланд, що входять до складу Швеції. Острів Еланд знаменитий своїми піщаними пляжами. На острові існує етнографічний музей – відтворене село часів вікінгів зі всіма атрибутами тієї епохи. Готланд – найбільший острів у Балтійському морі. Вісбю – головне місто острова – оточене середньовічною кріпосною стіною і внесене до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У Швеції туристам можуть бути запропоновані цікаві круїзи, наприклад, круїз по каналу Гета, що сполучає Стокгольм і Гетеборг. За цим маршрутом туристи зможуть побачити фортеці, замки, монастирі, дрімучі ліси та багато іншого.

Швеція вважається однією з найнебезпечніших країн світу. В країні багато національних парків, які можна рекомендувати для тих, хто проводить відпустку із дітьми.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)