АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види та класифікація суб’єктів комерційної діяльності, фізичні та юридичні особи

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  3. II. Учебники, учебные пособия, монографии, статьи в журналах, Интернет-источники
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  6. XV. Принцип недоторканності особи
  7. А) Концентрация, вызывающая изменения, выходящие за пределы физиологических приспособительных реакций или, скрытую (временно компенсированную) патологию.
  8. А) людської особистості
  9. А) Органічна частина культури суспільства й особистості.
  10. А) особисті немайнові права автора
  11. а)Учебники и учебные пособия
  12. А. Г. Шмелев и коллектив. Основы психодиагностики- Учебное пособие для студентов педвузов. — Москва, Ростов-на-Дону: «Феникс», 1996. — 544 с.

Фізична особа – це будь-який громадянин (а значить, і ви, шанований читач), який володіє правоздатністю і дієздатністю. Під правоздатністю розуміється здатність мати цивільні права і обов’язки.

Юридична особа – це підприємство, яке має у власності, господарському веденні або оперативному управлінні відособлене майно і відповідає цим майном по своїх зобов’язаннях. Юридичні особи повинні мати самостійний баланс і кошторис

Суб'єкти комерційної діяльності. Поняття суб'єкта комерційного права обґрунтоване теорією комерційного права, яка виходить з того, що суб'єктами комерційного права є учасники комерційних відносин, тобто організації та їхні структурні підрозділи. Окремі громадяни, якщо вони здійснюють підприємництво без створення підприємства, також мають визнаватися суб'єктами комерційного права, а не суб'єктами цивільного права, як вважалося раніше, хоча їхній правовий статус потребує детального дослідження.

Суб'єктами комерційного права є:

а) фізичні особи; б) організації, які у вигляді професійного промислу виробляють і реалізують для суспільних (не власних) потреб продукцію, виконують роботи, надають послуги; в) організації – споживачі результатів комерційної діяльності; г) організації, що здійснюють професійну управлінську діяльність в економіці.

Організаційно-правові форми юридичних осіб

1. Юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом.

2. Товариством є організація, створена шляхом об'єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом.

Товариства поділяються на підприємницькі та непідприємницькі.

3. Установою є організація, створена однією або кількома особами (засновниками), які не беруть участі в управлінні нею, шляхом об'єднання (виділення) їхнього майна для досягнення мети, визначеної засновниками, за рахунок цього майна.

Особливості правового статусу окремих видів установ встановлюються законом.

4. Положення цієї глави застосовуються до всіх товариств та установ, якщо інші правила для окремих видів товариств або установ не встановлені законом. Поняття організаційно-правових форм юридичних осіб вживається у ЦК (ст. 83) і Законі "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (ч. 2 ст. 17). ГК оперує поняттям "організаційні форми підприємництва (відповідно до ст. 45 ГК підприємець має право вибору організаційних форм, передбачених законом), "організаційні форми комерційної господарської діяльності" (ст. 53), "організаційні форми підприємств" (ст. 63).

Товар як обєкт КД

Об’єктом комерційної діяльності виступає товар – продукт виробничо-економічної діяльності, або природне багатство, яке має вартість і обмінюється на ринку у грошовій формі, До товару належать як матеріальні речі, так і нематеріальні - фізичні послуги, робочі технології, ідеї, енергія та інші.

За призначенням товари як об’єкт комерційної діяльності можуть бути поділені на два класи товари широкого вжитку і товари виробничого призначення.

Товари широкого вжитку служать для задоволення особистих та сімейних потреб. Існують різні класифікації цього класу товарів – товарознавча, торговельна, статистична, митна, міжнародна. Кожна з них має свою конкретну мету. З позиції майбутньої професії комерсанта найбільш інтерес являє торговельна класифікація.

Товари виробничого призначення становлять другий значний клас об’єктів комерційної діяльності. Ці товари мають такі особливості: використовуються у сфері виробничого споживання; переносять свою вартість повністю або частково на готовий продукт у процесі виробництва;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)