АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТУРИСТИЧНІ КРАЇНИ ПІВНІЧНОЇ І ЦЕНТРАЛЬНОЇ АМЕРИКИ

Читайте также:
  1. G Дотримуватись законів країни, в якій реалізують бізнес.
  2. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  3. IV грvпа - країни. що розвиваються (Більше 150).
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. Агальна характеристика конституційного права України.
  6. Агропромисловий комплекс та економічна безпека країни
  7. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  8. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  9. Адміністрації України М.Я.Азаров
  10. Адміністрація Президента України
  11. Акти Верховної Ради України
  12. Акти Президента України

Північна і Центральна Америка представлені передусім трьома найбільшими країнами: США, Канадою і Мексикою. Туризм також отримав розвиток і в невеликих державах Центральної Америки – Коста-Ріці, Белізі та ін.

Канада – друга за площею території країна світу після Росії з відносно невеликим за чисельністю населенням (близько 30 млн. чол.). Окрім величезних просторів Канаду відрізняє багатство мінерально-сировинної бази, значний гідроенергетичний потенціал, лісові ресурси.

Характеристику рекреаційних ресурсів країни стисло і змістовно відображає відома фраза, що в «Канаді багато географії і мало історії». Туристів привертає до Канади виняткової краси природа. Тому в світовій туристичній спеціалізації Канада виокремлюється, передусім, розвитком природних видів туризму, як масових (відвідання національних парків), так і елітних (екстремальний туризм). Чудово розвинутий екологічний туризм. У країні величезна кількість національних парків і заповідників: Елк-Айленд (лосиний острів); Вуд-Баффало з найбільшим стадом бізонів; Джаспер – парк з льодовиками, озерами, гарячими джерелами; гірський курорт Банфф – старий національний парк країни.

На кордоні Канади і США знаходиться знаменитий Ніагарський водопад. В Оттаві, столиці Канади, є Національна галерея, Канадський музей природи та ін. Торонто – найбільше місто країни, вважається одним з найбільш багатонаціональних міст світу, його мешканці розмовляють майже 100 мовами. У Торонто розташований Королівський музей з відомою колекцією китайського мистецтва.

Канада має найбільше у світі узбережжя – 244 тис. км, включаючи острови. На кордоні США і Канади розташовані Великі Американські озера – найбільший за площею резервуар прісної води в світі.

Кожен район Канади прекрасний по-своєму. Так, айсбергам біля берегів Ньюфаундленду, однією зі східних провінцій Канади, більше 10 тис. років. Ці плаваючі крижані глиби незвичайно красиві, величні, привабливі. Туристичний бізнес перетворив айсберги на головних атракторів цих місць.

Онтаріо – найбільша за чисельністю населення провінція країни. Тут розташований один з найбільш густонаселених і економічно розвинених районів країни. У провінції існує декілька десятків національних заповідників, необжиті північні території, велика кількість прозорих озер. В Онтаріо знаходяться столиця країни – Оттава, а також найбільше місто країни – Торонто. Численних туристів привертає Ніагарський водоспад на кордоні зі США.

Франкомовна провінція Квебек – найбільша за площею адміністративно-територіальна одиниця Канади. Квебек відрізняється різноманіттям ландшафтів. Тут є гірничо-озерний край, прекрасні ліси, живописні узбережні райони. У провінції розташовані старі міста Канади – Квебек і Монреаль. У Квебек-Сіті зберігся цілий район середньовічної забудови – Латинський квартал, включений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Монреаль – місто хмарочосів, швидкісних магістралей, великий міжнародний транспортний вузол, морські і повітряні ворота країни. Одночасно це і важливий історичний та культурний центр. У місті багато архітектурних пам'ятників, що датуються, в основному, серединою і кінцем XIX століття: Колона адмірала Нельсона, церква Нотр-Дам, площа Дез-Арм (Королівська площа) та ін.

Одна з найкрасивіших провінцій Канади – Нова Шотландія. Провінція відома широкими пляжами і численними рибальськими селищами, національними заповідниками, індіанськими резерваціями. Тут розташований великий яхтовий центр Ярмут, парк французьких колоністів Порт-Руаяль в Аннаполісі. Як у туристів, так і у місцевих мешканців користується популярністю морська рибалка.

Провінція Манітоба також цікава різноманіттям своєї природи. Прерії і змішані ліси, численні озера і річки, полярна тундра на півночі – усе це формує неповторну зовнішність цих місць. Столиця провінції – місто Вінніпег. Місто відоме своїм культурним життям, у ньому багато музеїв, театрів. Користується популярністю Королівський балет Вінніпегу.

У Манітобі багато й інших цікавих місць. Тут знаходиться так звана «розвилка» – історичне місце, де колись зустрічалися індіанські вожді. Форт Геррі – один з найважливіших пунктів торгівлі хутром. Місто Черчилл називають «столицею білих ведмедів». У провінції знаходиться найпівденніша у світі популяція цих звірів.

Провінція Саскачеван – степовий і озерний край з континентальним кліматом. Вона вважається «житницею Канади». Тут вирощується більша частина канадського зерна. У провінції є численні річки, озера і болота. У Саскачевані мешкають нащадки переселенців з Німеччини, Скандинавії, Східної Європи. Тому зовнішній вигляд міст регіону відображає національні традиції цих етносів. З Реджайни, столиці Саскачевана, організовуються туристичні походи до живописного озера Атабаска.

Альберта – найбільша нафтовидобувна провінція Канади. Тут розташована «нафтова» столиця країни – місто Калгарі. Крім того, це край прекрасних ландшафтів. Сурові Скелясті гори на заході і прерії на сході створюють прекрасні умови для розвитку туризму. Столицею провінції є місто Едмонтон, відоме як один з найбільших торгово-промислових центрів Північної Америки. У Альберті розташовані відомі природні живописні місця – Вуд-Баффало, Джаспер та ін.

Британська Колумбія – найзахідніша і гориста провінція Канади. Як і для більшості провінцій Канади, для Британської Колумбії характерне різноманіття ландшафтів. Це країна гір, озер, численних річок і зелених долин.

Столицею провінції є красиве місто Ванкувер – великий портовий центр Північної Америки. Центральна частина Ванкувера розташована у підніжжя величних гірських піків на березі морської бухти. Серед туристів популярністю користується парк Стенлі – 400 гектарів кедрових лісів.

Юкон – район легендарної «золотої лихоманки» початку XX століття. Землі Юкону з практично незайманою дикою природою розкинулися на площі 500 тис. км² на північ від Британської Колумбії, між Аляскою і північно-західними територіями Канади. Більшу частину території Юкону займають Кордильєри, а на самій півночі, на узбережжі Арктики тягнеться тундра.

Зважаючи на значну територію Канади, для країни перспективний залізничний туризм. Вже функціонує ряд популярних залізничних маршрутів. Так, організовуються залізничні тури в Скелясті гори.

Подорожі на дику природу складають близько однієї чверті загального об'єму внутрішнього туризму країни. За рахунок податків від природних подорожей уряд Канади отримує суттєві прибутки, що у багато разів перевищують кошти, які щорічно вкладаються в програми з охорони дикої природи. У 2007 році Канада прийняла 17,8 млн. туристів і отримала 70,8 млрд. дол. прибутку від сфери туризму, у якій було задіяні понад 653 тис. чол.

Мексика. Мексиканські Сполучені Штати – федеративна республіка у складі 31 штату і столичного округу. Володіє величезним природно-ресурсним потенціалом.

Значну частину території країни займають гори – Мексиканське нагір'я, облямоване хребтами Східної і Західної Сьєрра-Мадре.

У епоху Середньовіччя Мексика була завойована іспанськими конкістадорами і понад двох століть була іспанською колонією. Тут утвердилася іспанська мова, яка нині має статус офіційної. Народ Мексики довго боровся за свою незалежність, спочатку з іспанцями, а потім зі США та іншими країнами. Лише на початку XX століття країна здобула незалежність.

У Мексиці в значних обсягах видобуваються нафта, природний газ, кам'яне вугілля, залізняк, свинець, цинк, срібло, мідь. Розвинені різні галузі оброблювальної промисловості: нафтопереробка, чорна і кольорова металургія, машинобудування. Мексика є членом НАФТА – північноамериканської угоди про вільну торгівлю, куди входять також США і Канада. Північноамериканська інтеграція відводить Мексиці, в основному, роль постачальника дешевої робочої сили і мінерально-сировинних ресурсів. На кордоні із США знаходяться численні підприємства, що використовують дешеву працю мексиканських робочих і постачають продукцію на північноамериканський ринок.

Туризм відіграє дедалі важливішу роль у мексиканській економіці, він оголошений однією з пріоритетних галузей для розвитку країни. Здебільшого Мексику відвідують туристи з Канади і європейських країн.

Мексика – одна з держав, на території якої існували стародавні цивілізації Америки. У країні збереглися залишки стародавніх міст майя і ацтеків (Чичен-Іця, Ушмаль, Паленке та ін.) з пірамідами, храмами, кам'яними укріпленнями, житловими будинками. Серед них виділяються піраміди ацтеків, храм Майор, відомий камінь Сонця – календар у вигляді кам'яного кола.

У Мехіко, столиці країни, туристів приваблює стародавній центр міста із залишками будівель, середньовічна базиліка Гвадалупе, Монетний двір. Історичний центр Мехіко включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відомий курорт Акапулько на березі Тихого океану славиться своїми прекрасними пляжами, шикарними готелями і казино. Відомим курортом узбережжя Мексиканської затоки є Канкун, розташований на півострові Юкатан. Це курортне місце відоме чистотою моря, близькістю археологічних зон, природних заповідників і пляжами з білосніжного піску.

Півострів Юкатан – колиска цивілізації майя – є районом зосередження величезної кількості археологічних пам'яток. Водночас, тут розвинуті сучасні види туризму. Значна частина півострову порізана карстовими утвореннями, підземними річками, багато з яких мають вихід у море. Цей район популярний серед прихільників активних видів спорту, зокрема дайвінгу. У країні багато національних парків і заповідників. До найвідоміших належать парки Босенчев і Кумбрес-де-Монтеррей з гірськими сосновими лісами, Ла-Молінче і Піко-де-Орісаба з відомими вулканами, заповідник рідкісних птахів Селестум та ін.

У Мексиці, як і в Канаді, розвивається туризм на залізницях. Так, екскурсійні залізничні маршрути організуються в гори Сьєрра-Мадре. Цей тур відомий як «Тур в мексиканську піднебесну». Гори Сьєрра-Мадре відкривають широкі можливості для гірського і пішого туризму.

Коста-Ріка – невелика держава в Центральній Америці з населенням 4,5 млн. чол. Столиця країни – Сан-Хосе. У перекладі з іспанської Коста-Ріка означає багатий берег. Це єдина з країн Центральної Америки, у якій основну масу населення складають потомки іспанських іммігрантів – креоли. На них припадає близько 80% населення. Найважливішою галуззю національної економіки є сільське господарство. Основні експортні культури – кава, цукровий очерет, банани.

Нині Коста-Ріка є одним з провідних туристичних напрямків у Центральній Америці. Туризм тут став національним джерелом доходів номер один і вважається головним мотором економіки країни. У 2006 році країну відвідало 1,6 млн. туристів, поповнивши державну казну майже на 1,6 млрд. дол.

Міжнародний туризм в Коста-Ріці пов'язаний з наявністю великих масивів дикої природи. На сході країни розташовані вічнозелені ліси, на заході – савани і листяні ліси. У країні є національні парки: Корковадо, Браулі-Каррільо, Чирріко, Мануеля Антоніо. Туристичний бізнес країни акцентує увагу на пляжному відпочинку, екологічному та екзотичних видах туризму. У 2009 році за підсумками Міжнародного конкурсу якості обслуговування у туристичній галузі Коста-Ріка посіла четверте місце як найкращій напрямок «зеленої» подорожі.

Гватемала, розташована у Центральній Америці, останніми роками також привертає увагу туристів. На півночі країна межує з Мексикою, на сході – з Белізом, на південному сході – з Сальвадором і Гондурасом. Столиця – Гватемала. Населення країни складає близько 13,5 млн. чол. більша половини яких – індіанці, потомки племені майя. Клімат країни тропічний, достатньо м’який.

Гватемала – відстала аграрна країна. Основними сільськогосподарськими культурами є кава, цукровий очерет, банани. В останнє десятиліття країна пережила декілька військових переворотів, зміну режимів. Після низки реформ останніх років у країні склалася біль-менш стійка виборча система.

Міжнародний туризм в Гватемалі пов'язаний з відвіданням місць стародавньої цивілізації майя, активними видами відпочинку (піші походи, трекінг). Користуються популярністю екстремальні види відпочинку, наприклад, рафтінг. Поширена спортивна рибалка.

Беліз – колишня колонія Великої Британії, розташована у східній частині півострова Юкатан. Населення країни складає близько 300 тис. чол. Столиця – Бельмопан, найбільше місто Беліз-Сіті.

Країна вражає різноманітністю природного ландшафту – родючі долини, гори і водні каскади, зелені острови в Карибському морі і незліченні піщані пляжі уздовж всього узбережжя. Беліз відомий одним з найбільших у світі бар'єрним рифом, який населяють близько 1500 видів тропічних риб.

Свого часу на території сучасного Белізу проживали племена майя, які залишили тут багатющу історико-культурну спадщину. Туристичний бізнес в країні контролює іноземний капітал, з чим пов’язано ряд проблем, зокрема, проблеми охорони навколишнього середовища, інфляції. Висока купівельна спроможність іноземних туристів порівняно з місцевим населенням приводить до росту цін.

Панама. На кордоні між Центральною і Південною Америкою розташована невеличка держава Панама. Столиця – місто Панама.

Економіка Панами базується на експлуатації Панамського каналу, а також на банківській справі, страхуванні, реєстрації суден під прапором країни і туризмі. Ці галузі утворюють близько двох третин ВВП країни, у них задіяно стільки ж працюючих.

Населення країни складає близько 3,3 млн. чол. До туристичних ресурсів Панами слід віднести національні парки, узбережні острови, пляжі, що тягнуться на багато кілометрів. Візитною карткою країни є Панамський канал, відкритий для міжнародного судноплавства у 1914 році. При вході в Панамський канал з боку Атлантичного океану у 2000 році був збудований порт Колон, у якому швартуються круїзні лайнери.

Своєрідна традиційна культура місцевих індіанських племен, які населяють країну. У місцевих майстрів можна придбати як сувеніри атрибути індіанського побуту: корзини, невеличкі скульптури.

Унікальністю відрізняється флора і фауна країни. Популярними національними парками Панами є Метрополітано і екологічний заповідник Эль-Вайе-де-Антон, розташований у кратері потухлого вулкану.

Неподалік від столиці країни на тихоокеанському узбережжі розташовуються відомі піщані пляжі: Горгона, Коронадо, Сан-Карлос, Ріо-Мар, Корона, Фаральон.

Усьому світові відома панамська провінція Сан-Блас. Плем’я куна, що населяє цю територію, зберегло самобутню культуру своїх предків: жінки обов’язково з золотим кільцем у носі, прикрашають зап’ястя різнокольоровими широкими браслетами з бісеру, шиють «мола» – яскраві національні плаття з аплікаціями, що іноді являють справжні витвори мистецтва. Чоловіки виготовляють маленькі дерев’яні фігурки, яких наділяють магічними здібностями. Екзотичні племена радять відвідувати у супроводі гідів.

Туристичний сезон в Панамі триває цілий рік. Рибалка, екстремальний серфінг на пляжі Санта-Каталіна, рафтінг на гірських річках, підйом на верхів’я вулкана Бару, подорож дорогою Каміно-де-Крусес – шляхом, яким конкістадори переправляли награбовані у Перу скарби, чудовий шопінг не залишають туристам жодної вільної хвилини.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)