АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Експонування товарів у вітринах

Читайте также:
  1. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  2. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  3. Бухгалтерський облік закупівель імпортних товарів
  4. В яких межах може бути віднесена на валові витрати вартість розданих зразків товарів, безплатно наданих послуг (при відрядженні за кордон)?
  5. В) надання вироблюваній підприємством продукції специфічних особливостей, відмінних від особливостей товарів конкурентів
  6. Вивчення і пошук комерційних партнерів по закупівлі товарів. Класифікація постачальників
  7. Визначення митної вартості товарів
  8. Визначення пріоритетних ринків для експорту товарів
  9. Викладення, демонстрація і дегустація товарів
  10. Вимоги до якості олій та вади цих товарів
  11. Вимоги до якості рослинних олій та вади цих товарів
  12. Виробниками товарів та їх ефективність

Одним із основних рекламних засобів у торговельній діяль­ності є вітрина. Вітрина, розміщена на фасаді будівлі, є засобом зовнішньої реклами, а всередині приміщень, будівель – внутрішньої. Для правильного розмежування в бухгалтерському обліку витрат, пов'язаних з демонстрацією товарів у вітри­нах, потрібно враховувати, що оформлення вітрин і самі зраз­ки товарів, які розміщено у них, це різні категорії витрат.

Оформлення – це зовнішній вигляд, форма чогось, і до ви­трат повинні включатись витрати саме на оформлення вітрин, а вартість зразків товарів, що демонструють, включаються до витрат тільки у частині суми уцінки.

При відображенні в бухгалтерському та податковому обліку витрат, пов'язаних з уцінкою товарів, що втратили свою первіс­ну якість за час експонування у вітринах (кімнатах зразків), слід додержувати вимог Положення [6]. Уцінені товари відоб­ражають у балансі за чистою вартістю реалізації.

Якщо облік товарів здійснюють із застосуванням торгової націнки, то під час здійснення уцінки на більшу суму, ніж сума зробленої націнки, потрібно списати спочатку всю суму торго­вої націнки, а вже потім зменшувати купівельну (первісну) вартість товарів, які уціняють. Однак здійснювати такі розра­хунки можна тільки у тому випадку, коли облік виставлених у вітринах товарів ведуть окремо, наприклад, із застосуванням субрахунку другого порядку.

У разі, коли торговельне підприємство не веде окремий облік вітринних зразків товарів, то розрахунок для списання сум уцінки за рахунок зменшення торгової націнки, здійснюється за середнім відсотком, розрахованим відповідно до п. 22 П(С)БО 9 «Запаси».

Облік витрат, пов'язаних із демонстрацією товарів у вітри­нах, подано у табл.9.

Таблиця 9

Зміст операції Д-т К-т Сума Д В
             
  Оприбутковано товари від постачальника          
  Відображено податковий кредит з ПДВ          
  Встановлено торгову націнку на отримані товари          
  Сплачено за товари постачальнику          
  Вартість зразків товарів у вітринах відображено на субрахунку другого порядку 282.2        
  Видано аванс на оформлення вітрини          
  Відображено податковий кредит з ПДВ          
  Включено до витрат на збут вартість робіт з оформлення вітрини          
  Списано податковий кредит з ПДВ          
  Залік заборгованості          
  Суму уцінки віднесено: - на зменшення торгової націнки - втрати від знецінення товарів     282.2 282.2   96,75 78,75    
  Зменшено податковий кредит методом сторно [641] [631] (15,75)    
  Суму податкового кредиту з ПДВ, нараховану на суму уцінки, включено до витрат звітного періоду     15,75    
  Передано уцінений товар будинку інвалідів і його вартість списано з обліку   282.2 175,50    
  Відображено податкове зобов’язання з ПДВ     35,10    
  Списано на фінансові витрати: - на оформлення вітрини - на уцінку вітринних зразків товарів - пов’язані з безоплатною передачею товарів           94,50   210,60    

 

Для цілей податкового обліку при уцінці товарів слід кори­гувати (зменшувати) витрати, складаючи декларацію про прибуток підприємства. Отже, витрати, понесені у зв’язку з демонстрацією зразків товарів у вітринах, у результаті уцінки цих зразків у бухгалтерському обліку включаються до інших операційних витрат, і у кінцевому результаті зменшують по­казник фінансових результатів. У податковому обліку уцінка спричиняє зменшення витрат і збільшення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Слід зазначити, що така позиція є фіскальною оскільки прямої норми про зменшення витрат у зв’язку з уцінкою товарів у ПКУ немає.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)