АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Тема:СУБД Access. Створення баз даних з різними типами запитів

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  6. Базові відомості
  7. ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ СТАТЕВОЇ САМОСВІДОМОСТІ
  8. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  9. Відомості, що становлять державну таємницю
  10. Властивості свідомості та її структура.
  11. Втрата свідомості, травми
  12. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.

Практична робота

Тема: СУБД Access. Створення баз даних з різними типами запитів.

Мета: Оволодіти практичними навичками по створенню запитів для пошуку інформації на основі таблиць бази даних в середовищі СУБД Access.

Обладнання: ПК з встановленою ОС Windows, ПЗ MS Office 2007, інструкційна картка.

 

Методичні вказівки з виконання роботи

Завдання 1. Створення бази даних “Продуктовий склад”.

  1. Засобами СУБД Access створіть файл бази даних, назвавши його База Х (Х – номер вашої групи).
  2. За допомогою Конструктора створіть таблиці Постачальники (Код постачальника, Назва організації, Звертатись до, Посада, Адреса, Місто, Телефон), Товари (Код товару, Назва товару, Код постачальника, Одиниці виміру, Ціна, Наявність на складі, Постачання припинено), Замовлено (Код замовлення, Код товару, Кількість, Знижка).
  3. Виконайте зв’язування таблиць:

- „ Товари ” з таблицею „ Постачальники ” за полем „ Код постачальника

- „ Замовлено ” з таблицею „ Товари ” за полем „ Код товару

  1. Введіть у таблицю Постачальники 5 записів. Вказівка. У поле „Звертатись до” потрібно вводити прізвище та ініціали. У поле „Посада” можна вводити такі значення: менеджер по закупівлях, координатор, менеджер з продажу, представник, товарознавець, агент з продажу.
  2. Введіть у таблицю Товари 10 записів. Вказівка. У поле ”Одиниці виміру” потрібно вводити такі значення: штуки, кг, упаковки по 250 г, коробки по 12 шт., коробки по 500г, 0,5 л, 300мл і т. п. У полі „ Наявність на складі ” вказати кількість товару в одиницях виміру на складі. У полі „Постачання припинено” значення þ означає, що товар більше не постачається.
  3. Введіть у таблицю Замовлено 10 записів.

 

Завдання 2. Створення запитів.

На основі таблиць бази даних створіть запити:

  1. Виведіть на екран код і назву постачальника, постачання товарів яких припинено.
  2. Для товарів, ціна яких більша за ___грн. і менша за ___грн., одержіть відомості про код товару та його кількість на складі.
  3. Виведіть на екран назву організації, її представника і телефон за кодом постачальника, який вводить користувач під час виконання запиту (запит з параметром).
  4. Розробіть запит-оновлення на зниження вартості певного товару на 5 %.
  5. Визначте загальну кількість кожного замовленого товару (підсумковий запит).
  6. Обчисліть загальну вартість кожного замовлення (запит з обчисленнями).

Збережіть запити під іменами Запит 1, Запит 2 і т. д.

Результати роботи покажіть викладачу.

 

Теоретичні відомості

Для створення простого запиту на вибірку перейдіть на сторінку «стрічки» «Створення». У розділі «Другие» можна вибрати для створення запиту режим Майстра або режим Конструктора. Розглянемо створення запиту в режимі Конструктора запросив. У вікні Добавление таблицы потрібно вибрати таблиці та запити і натиснути кнопку Добавить. Вийти з цього вікна можна кнопкою Закрыть. У результаті на екрані з’являється вікно конструктора запиту, поділене на дві панелі.

Верхня панель (1) має схему даних запиту, яка складається з вибраних для цього запиту таблиць і запитів та існуючих зв’язків між ними.

Нижня панель (2) є бланком запису за зразком, який потрібно заповнити. Кожен стовпець бланка відповідає певному полю, з яким потрібно працювати у записі.

У рядок Поле (3) необхідно перетягти імена полів, які будуть використані у запиті. Перед цим поле виділяють. Для вилучення поля з бланку запиту треба виділити колонку, у якій воно знаходиться, і натиснути клавішу Delete або виконати команду Правка / Удалить столбцы.

У рядку Сортировка (4) можна вказати порядок виведення запитів на екран (по возрастанию, по убыванию).

У рядках Условие отбора: та или: (5) можна вказати умовні або логічні вирази, які дозволяють відібрати для запиту тільки ті записи, які задовольняють задану умову (наприклад: >10 and <20; да/нет)

Готовий запит виконується після натиснення кнопки Запуск (6) на на сторінці «стрічки» Конструктора запитів.

У багатьох випадках користувачу потрібно задати можливість вибору того, що він хоче знайти в таблицях бази даних. Для цього існує спеціальний вид запиту – запит з параметром, або параметричний. Він створюється на основі запиту на вибірку, при цьому в рядок Условие отбора, у те поле, по якому робиться відбір,треба помістити команду Like [ ], а в квадратних дужках записати текст, звернений до користувача, наприклад: Введіть номер магазину.

Підсумкові запити створюють на основі запиту на вибірку, але тепер у нього додають рядок Группировка. Для введення цього рядка слід натиснути кнопку Итоги (7) на панелі інструментів. Після клацання на будь-якому полі рядка Групповая операция (10)з’явиться список типів групових операцій: Sum, Avg, Min, Max, Count, Выражение тощо. У тих полях, по яким потрібно провести підсумкове обчислення, слід в рядку Группировка розкрити список і вибрати для знаходження суми – Sum.

Запити з обчисленнями теж створюють на основі запиту на вибірку. Різниця лише в тому, що в одному із стовпчиків бланка запиту замість імені поля (11) записують формулу. Для побудови формули використовують Построитель выражений (8). У формулу входять назва нового поля та поміщені в квадратні дужки імена полів, які беруть участь і розрахунку, а також знаки математичних операцій. Наприклад: Загальна_вартість: [Кількість]*[Ціна].

Запити-дії (оновлення, вилучення, додавання, створення) створюють на основі запиту на вибірку. В розділі Тип запроса (9), присутні команди для створення цих запитів.


Контрольні запитання


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)