АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рахунки для обліку в ЖКГ

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. V. Особливості обліку деяких запасів
  3. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  4. Амортизація в управлінському обліку
  5. Банківські рахунки та їх класифікація.
  6. Безготівкові розрахунки безроьіття фрікційне
  7. Безготівкові розрахунки в Україні
  8. Бухгалтерський баланс як елемент методу бухгалтерського обліку
  9. БУХГАЛТЕРСЬКІ ВІДОБРАЖЕННЯ ОБЛІКУ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ.
  10. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  11. Бухгалтерські проведення обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами
  12. Бухгалтерські рахунки якого класу кореспондують тільки між собою, а їх залишки не враховують під час складання фінансової звітності банку?

Комунальні підприємства в основному надають послуги, тому для обліку використовують субрахунки:

703 Дохід від реалізації робіт і послуг

903 Собівартість реалізованих робіт і послуг.

Витрати обліковуються на субрахунках таких рахунків: виробничі витрати – на рахунку 23 “Виробництво, адміністративні – на рахунку 92 “Адміністративні витрати, на підприємствах, де існують загально виробничі витрати відкривають рахунок 91. інші доходи і витрати – операційні, фінансові та інші – обліковуються так, як в інших галузях.

Щодо розрахунків із квартиронаймачами, то в Інструкції до плану рахунків бухгалтерського обліку було допущено помилку – запропоновано вести розрахунки з квартиронаймачами на субрахунку 685 “Розрахунки з іншими кредиторами”, в той час як боржники ЖКГ є дебіторами.

Можна вести облік розрахунків з квартиронаймачами на окремому субрахунку рахунка 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” або рахунку37 “Розрахунки з різними дебітора­ми”; після всіх коригувань Інструкції до плану рахунків це не має суттєвої відмінності.

Дотації, субсидії і відшкодування пільг з бюджету є цільо­вим фінансуванням і обліковуються на рахунку 48 “Цільове фінансування і цільові надходження”. При цьому дотації зара­ховуються в кредит субрахунку 718 “Дохід від безоплатно отри­маних оборотних активів”, а субсидії і пільги — у кредит суб­рахунку 703 як дохід від основної діяльності ЖКП. Цільове фінансування згідно з пунктом 16 П(С)БО 15 “Дохід” не ви­знається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане і підприємство виконає умови щодо такого фінансування. При нарахуванні боргу бюджету його відображають як дебіторську заборгованість:

Дебет 377 Кредит 48,

а після отримання коштів відображають дохід:

Дебет 311 Кредит 377;

Дебет 48 Кредит 703.

Для виконання пункту 19 П(С)БО 15 “Дохід” в кінці року треба ро­бити проведення

Дебет 48 Кредит 703.

Проведення з нарахування дотацій не робляться, вони відоб­ражаються в обліку за датою отримання.

У бух обліку діяльності ЖКГ у проведеннях використовують такі субрахун­ки рахунків 36 і 37:

361 “Розрахунки з підприємствами (споживачами комуналь­них послуг) ”;

377.1 “Розрахунки з бюджетом із субсидій”;

377.2 “Розрахунки з бюджетом із відшкодування пільг”;

364 або 378 “Розрахунки з квартиронаймачами”;

379 “Розрахунки з орендарями нежитлових приміщень в ЖО”.

Дохід від оренди комунальні підприємства обліковують на субрахунку 713, а житлові організації — на субрахунку 703, бо надання в оренду нежитлових приміщень є для них основною діяльністю.

Синтетичний бухгалтерський облік комунальні підприєм­ства ведуть здебільшого за скороченою журнально-ордерною формою обліку (7 журналів-ордерів, нова форма яких затвер­джена наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р. № 356). Деякі великі підприємства використовують повну жур­нально-ордерну форму обліку. Малі підприємства, в тому числі ті, що перейшли на сплату єдиного податку, використовують або спрощену форму обліку, або ведуть облікові регістри, само­стійно розроблені з урахуванням затверджених. Житлові організацій можуть вести облік витрат і доходів у журналі-ордері № 05-ЖГ, який використовувався раніше в цій галузі, бо він зручний і пристосований до особливостей саме таких підприємств. Однак, переважна більшість житлових організацій облік витрат і доходів ведуть за автоматизованою формою обліку у якій назви і номери оборотних відомостей відповідають назвам і номерам однойменних рахунків і субрахунків бухгалтерського обліку.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)