АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Строки звернення за наданням конкретного виду соціального забезпечення

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  3. VII. 3. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу.
  4. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  5. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  6. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  7. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  8. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  9. VП. Матеріали методичного забезпечення
  10. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  11. Багатовимірність людського буття: співвідношення біологічного і соціального в людині
  12. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів

Норми права, що стосуються строків звернення за наданням того чи іншого виду соціального забезпечення, належать до диспозитивних, тобто особа сама вирішує, коли їй звернутися до відповідного органу і чи слід це робити. Звернення зазвичай можливе після виникнення права на конкретний вид соціального забезпечення. Звернення до того чи іншого органу є юридичним фактом, що веде до виникнення відповідних правовідносин. За загальним правилом з дня звернення до компетентного органу здійснюються соціальні виплати.

Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Днем звернення за пенсією вважається день приймання органом, що призначає пенсію, заяви про призначення, перерахунок, відновлення або переведення з одного виду пенсії на інший. Якщо заява пересилається поштою (крім випадків призначення (поновлення) пенсій), днем звернення за пенсією вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви. У разі, якщо до заяви про призначення, відновлення пенсії подані не всі необхідні документи, орган, що призначає пенсію, письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково, про що в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за пенсією вважається день прийняття заяви про призначення пенсії або дата, зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви. Якщо документи, які необхідно подати додатково, протягом трьох місяців не подані, пенсія за згодою особи призначається, відновлюється за наявними документами. У подальшому при надходженні додаткових документів пенсія перераховується зі строків, передбачених п.4 ст.45 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Днем звернення за перерахунком пенсії, переведенням з одного виду пенсії на інший вважається день приймання органом, що призначає пенсію, заяви з усіма необхідними документами. Особам, які одержують пенсію, призначену органом Пенсійного фонду України за іншими законами, пенсія призначається з дня звернення [66].

Відповідно до ч.1,4 ст.45 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” положення про те, що пенсія призначається з дня звернення за пенсією не стосується таких випадків: 1) зміни групи інвалідності (ч.1 ст.35); 2) зміни розміру пенсії або припинення її виплати членам сім¢ї (ч.2 ст.38); 3) перерахунку пенсії (ч.3 ст.42); 4) виплати пенсії особі, яка перебуває на повному державному утриманні (ч.5 ст.48); 5) при відстрочці часу призначення пенсії за віком (абз.2 п.1 ч.1 ст.45).

Статтею 45 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” встановлені граничні строки звернення із заявою до органу Пенсійного фонду України при призначенні пенсії раніше дати звернення: 1) пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку (п.1 ч.1 ст.45); 2) пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності (п.2 ч.1 ст.45); 3) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення за призначенням такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника (п.3 ч.1 ст.45). При порушенні цих строків ці види пенсії будуть призначені з дня звернення до органу Пенсійного фонду України.

Пенсія за минулий час при несвоєчасному зверненні призначається з дня виникнення права на пенсію, але не більше як за 12 місяців перед зверненням за пенсією [67]. Якщо пенсіонер звертається із заявою про перерахунок пенсії до 15 числа, то такий перерахунок буде здійснено з 1 числа поточного місяця [68].

Відповідно до Закону України „Про державну допомогу сім¢ям з дітьми”: 1) допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч.3 ст.8); 2) допомога при народженні призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини (ч.3 ст.11). Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд призначається з дня звернення за допомогою. Якщо звернення за допомогою відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення віку (чоловіками – 63 років, жінками – 58 років) або встановлення інвалідності, допомога призначається з дня досягнення чоловіками – 63 років, жінками – 58 років або визнання осіб інвалідами органами МСЕК [69].

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім¢ям призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи [70]. Якщо заява до органу праці та соціального захисту населення подана 5 або 15 чи 20 числа, то державна соціальна допомога буде призначена з 1 числа поточного місяця. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам призначається з дня звернення за її призначенням [71]. У випадку подання заяви 15 числа відповідна допомога призначається з 15 числа.

Звернення до соціальної установи з проханням надати певний вид соціальних послуг відбувається після прийняття рішення про надання визначених видів соціальних послуг, тобто після видачі направлення в соціальну установу, взяття на облік для отримання технічного засобу реабілітації чи автомобіля або для одержання санаторно-курортної путівки тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)