АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Строки розгляду документів про надання конкретного виду соціального забезпечення

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  3. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  4. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  5. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу
  6. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  7. VII. 3. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу.
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  10. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  11. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  12. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття

Якщо строки звернення за наданням конкретного виду соціального забезпечення стосуються заявників і спрямовані на ініціювання їх дій щодо реалізації наявних прав, то строки розгляду справ направлені на впорядкування дій органів соціального захисту населення щодо оперативного розгляду поданих заяв.

Заява про призначення пенсії працюючим громадянам і членам їх сімей та про відстрочку часу її призначення подається до районного управління ПФУ через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації, де працює чи працював працівник. Вказана посадова особа зобов’язана не пізніше місяця до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово повідомити його про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах. Далі посадова особа у 10-денний термін з дня одержання заяви про призначення пенсії оформляє всі необхідні документи і своє подання про призначення пенсії, ознайомлює під розписку з ним працівника і направляє їх до органу, що призначає пенсію, за місцем роботи чи проживання працівника. Для забезпечення повноти відомостей про застраховану особу подається комплект первинної звітності страхувльника до системи персоніфі­кованого обліку ПФУ за період після останнього звіту до дати подання заяви про призначення пенсії включно. У необхідних випадках надається допомога щодо одержання відсутніх у особи документів для призначення пенсії. У разі, якщо підготовлені не всі необхідні для призначення пенсії документи, до органу ПФУ подаються наявні документи, а документи, яких не вистачає, подаються додатково у строк до трьох місяців з дня повідомлення про необхідність їх подання [72].

Особі або посадовій особі органом, що призначає пенсію, видається розписка із зазначенням дати прийняття заяви, а також переліку одержаних і відсутніх документів, які необхідно подати в тримісячний термін з дня прийняття заяви. Не пізніше 10 днів після надходження заяви з необхідними документами орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший та поновлення раніше призначеної пенсії. Орган ПФУ не пізніше 10 днів після винесення рішення видає або направляє адміністрації або особі повідомлення про призначення, відмову в призначенні, перерахунку, переведенні з одного виду пенсії на інший із зазначенням причин відмови та порядку його оскарження. Не пізніше 10 днів після надходження всіх необхідних документів для виплати пенсії орган, що призначає пенсію, повинен їх розглянути та прийняти відповідне рішення. При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання в іншу місцевість орган ПФУ протягом 5 днів з дня одержання заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу ПФУ попереднього місця проживання пенсіонера [73].

Відповідно до ч.5 ст.45 Закону України „Про загально­обов’язкове державне пенсійне страхування” документи про призначення (перерахунок) пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду України та не пізніше 10 днів з дня їх надходження приймає рішення про призначення (перерахунок) або про відмову в призначенні (перерахунку) пенсії. Дещо по-іншому вирішується питання щодо строків відмови у Законі України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Згідно з ч.4 ст.49 цього Закону повідомлення про відмову в призначенні пенсії із зазначенням причини орган ПФУ видає (надсилає) заявникові не пізніше ніж протягом 5 днів після прийняття відповідного рішення.

Документи, необхідні для призначення державної допомоги (державної соціальної допомоги), розглядаються протягом 10 днів з дня звернення. Про призначення такої допомоги чи про відмову в її наданні із зазначенням причини відмови і порядку оскарження цього рішення орган праці та соціального захисту населення видає чи надсилає заявникові письмове повідомлення протягом 5 чи 10 днів після прийняття відповідного рішення [74].

Згідно з ч.8,9 п.46 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 року № 261, у разі необхідності органи праці та соціального захисту населення можуть витребувати від органів ПФУ довідку-атестат про припинення виплати раніше призначеної пенсії по інвалідності та витяг з акта огляду МСЕК або довідку про вид, розмір пенсії і період, на який вона призначена, та довідку-атестат про припинення виплати раніше призначеної надбавки на догляд. Такий запит робиться протягом двох робочих днів після прийняття заяви. Орган ПФУ такі документи повинен видати протягом чотирьох робочих днів після одержання запиту.

Якщо у законах про пенсійне забезпечення та про надання державних соціальних допомог чітко зазначаються строки розгляду заяв (10 днів), то у нормативних актах, що стосуються соціального обслуговування, строки розгляду заяв про надання соціальних послуг не завжди зазначаються. Так, огляд у МСЕК тимчасово непрацездатного громадянина повинен здій­снюватися не більше семи днів. Для огляду хворих із стійкою втратою здоров¢я (інвалідів) строки для МСЕК не встановлені.

У випадку, коли строки розгляду документів не зазначено, слід керуватись Законом України від 2 жовтня 1996 року „Про звернення громадян”. Відповідно до ст.20 цього Закону звернення (викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги) розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, –невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)